Πυργί Χίου

Αξιοθέατα είναι και τα ίδια τα χωριά της Χίου. Ένα απ’ τα πιο όμορφα είναι το Πυργί, νοτιοδυτικά της Χώρας. Το Πυργί είναι ένα απ’ τα μαστιχοχώρια και το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό του νησιού. Το όνομά του το έχει πάρει φυσικά απ’ το μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται εδώ.

Πυργί Χίου

Το πιο αξιοσημείωτο στο Πυργί είναι η εξωτερική διακόσμηση των σπιτιών του, με λευκά και γκρίζα γεωμετρικά σχήματα. Οι προσόψεις των σπιτιών στο Πυργί είναι ένα αξιοζήλευτο έργο τέχνης, ένα χάρμα οφθαλμών. Όπως και στα άλλα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, έτσι και στο Πυργί, τα σπίτια είναι το ένα κολλητά χτισμένο με το άλλο, σχηματίζοντας ένα αμυντικό τείχος.

Στα στενά καλντερίμια έχε το νου σου για τα όμορφα εκκλησάκια, αλλά ρίχνε και κλεφτές ματιές στα μπαλκόνια, όπου εκτός απ’ τα λουλούδια θα δεις και απλωμένες ντομάτες, που γίνονται λιαστές.

Στο Λαογραφικό Μουσείο θα δεις μια αξιοθαύμαστη συλλογή από χειροτεχννήματα, τοπικές φορεσιές, γεωργικά εργαλεία και φωτογραφίες από την αγροτική ζωή. Σ’ ένα δωμάτιο υπάρχουν πορτρέτα της αρχοντικής οικογένειας Αργέντη. Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της βιβλιοθήκης Κοραή, μιας από τις πιο πλούσιες και σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας.

Στα Φανά υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα.


Διαβάστε ακόμα για τη Χίο:Σχολιάστε