Περιεχόμενα
Ένας εξαιρετικός λόγος να επισκεφτείς τη Λιβαδειά είναι μια εκδρομή στις Πηγές Κρύας, ένας δεύτερος λόγος είναι η ιδανική της απόσταση για μονοήμερη εκδρομή αφου απέχει μόνο 1μιση ώρα περίπου από την Αθήνα. Η Λιβαδειά φημίζεται για το εξαίσιο κρέας της και τα σουβλάκια είναι συνδεδεμένα με το όνομα της. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολλά παραπάνω. Μια πανέμορφη πόλη, πρωτεύουσα της Βοιωτίας, που συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα γραφικά σοκάκια με τα πέτρινα σπίτια και τα καταστήματα όπου μπορείς να βρεις σε πληθώρα απο καφετέριες μέχρι μαγαζιά για ψώνια.
Πως θα φτάσω στη Λιβαδειά?
Αν ξεκινάς από Αθήνα θα φτάσεις στη Λιβαδειά μέσω της Εθνικής Οδού με κατεύθυνση προς Λαμία. Μετά απο περίπου 1 ώρα οδήγηση θα συναντήσεις την έξοδο προς Κάστρο. Συνεχίζεις ευθεία για περίπου 20 χλμ όπου λίγο αργότερα και ακολουθώντας τις ταμπέλες Χιονοδρομικό Κέντρο, Δελφοί, Λιβαδειά θα κάνεις αριστερά. Θα συναντήσεις και άλλες ταμπέλες αργότερα με προορισμό Λιβαδειά/Δελφούς που θα σε κατευθύνουν μέσα στο χωριό. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και δεν έχει σχεδόν καθόλου απότομες στροφές και δύσκολα τμήματα. Κόστος διοδίων για τη διαδρομή Λιβαδειά-Αθήνα υπολόγισε οτι είναι περίπου 7,50€ από Αθήνα αν δεν χρησιμοποιήσεις Αττική Οδό και τα ίδια για τον γυρισμό.
Λιβαδειά – Πηγές της Κρύας
Στη Λειβαδιά βρίσκονται οι Πηγές της Κρύας. Θα τις συναντήσεις ανηφορικά, αφού έχεις διασχίσει όλο το χωριό και δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου. Στο σημείο όπου αρχίζει ο πεζόδρομος, ξεκινάει ένα καταπράσινο τοπίο περιτριγυρισμένο από πλατάνια, καταρράκτες, νερόμυλους και με μουσική υπόκρουση τον ορμητικό ήχο του τρεχούμενου νερού και τα κελαηδίσματα των πουλιών. Τριγύρω ξεπηδούν χουχουλιάρικα καφέ για να απολαύσεις τον ζεστό καφέ σου ακούγοντας τους παφλασμούς των πηγών την ώρα που παραδίδονται στον ποταμό Έρκυνα, όπως ονομάζεται το ποτάμι που διασχίζει όλη τη Λιβαδειά. Εμείς παρκάραμε το αυτοκίνητο πάνω απο την πλατεία σ’ένα σοκάκι και κατηφορίσαμε με τα πόδια προς την πλατεία, καθώς σε όλο το μήκος που εκτείνονται οι πηγές της Κρύας δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και αυτό είναι που σε κάνει να χαλαρώνεις πιο πολύ και να απολαμβάνεις τον ήχο των τρεχούμενων νερών ανενόχλητος.
Ο Ποταμός Έρκυνα στη Λιβαδειά
Ενώ περπατούσαμε κατα μήκος του ποταμιού Έρκυνα στη Λιβαδειά, είδαμε ένα εκλεπτυσμένο γλυπτό δίπλα στους καταρράκτες, μια γυναίκα που έμοιαζε να απολαμβάνει τα νερά των πηγών. Είναι η Νύμφη Έρκυνα απο την οποία πήρε το όνομα του ο ποταμός. Τη φιλοτέχνησε ο Σπύρος Γουργιώτης από μια πέτρα του ποταμού το 2000. Σύμφωνα με τον θρύλο το ποτάμι ήταν αποτέλεσμα μιας πηγής που άρχισε να ξεχύνεται όταν ηΈρκυνα, κόρη του Μάντη Τροφωνίου, παίζοντας με την Περσεφόνη και τη χήνα της, έχασε το πτηνό από τα χέρια της και εκείνο κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Αναζητώντας το η Έρκυνα σήκωσε μια πέτρα και τα νερά άρχισαν να ξεχύνονται από την πηγή δημιουργόντας το ποτάμι Έρκυνα.
Στην πραγματικότητα το ποτάμι Έρκυνα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην βιομηχανία και επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, αφού οι νερόμυλοι που θα συναντήσετε μπορεί πλέον να είναι διακοσμητικοί και να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν με επιτυχία, έτσι απόλυτα εναρμονισμένοι με το περιβάλλον και τη χλωρίδα, αλλά κάποτε αποτέλεσαν τη βασική πηγή ενέργειας για τις βιομηχανίες και τα εργοστάσια της Λιβαδειάς.
Τι Αξιοθέατα να δω στη Λιβαδειά?
Ανηφορίζοντας τον πεζόδρομο θα βρεις κι άλλα αξιοθέατα στη Λιβαδειά. Απολαμβάνοντας τη διαδρομή ανάμεσα στα πλατάνια στα δεξιά σου πάνω στο λόφο στέκεται το Μεσαιωνικό Κάστρο, ενώ συνεχίζοντας ευθεία κατα μήκος των πηγών θα συναντήσεις το Ανοιχτό Θέατρο Κρύας. Στην περιοχή λέγεται οτι βρισκόταν και το Τροφώνιο Μαντείο κατά την αρχαιότητα αν και η θέση του δεν έχει γίνει γνωστή, υπάρχουν μόνο εικασίες σχετικά με την τοποθεσία του. Μην παραλείψετε να δείτε το Τρίχινο Γεφύρι, το Εκκλησάκι της Ιερουσαλήμ και να περιπλανηθείτε στο φαράγγι και τις ομορφιές του.
Μεσαιωνικό Κάστρο
Το μεσαιωνικό κάστρο στη Λιβαδειά έχει ελεύθερη είσοδο που πρέπει να αναζητήσεις πάνω απο τις πηγές και μπορείς να ανέβεις είτε περπατώντας ξεκινώντας απο τις πηγές, είτε ανεβαίνοντας με αυτοκίνητο απο την πίσω μεριά που είναι και ευκολότερο. Αν και έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία, μπορείς να θαυμάσεις απεριόριστη θέα στο χωριό και στο φαράγγι του Έρκυνα. Μη περιμένεις να βρείς πολλά στοιχεία για την πρωταρχική του μορφή, πέρα από το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που χρονολογείται περίπου στο τέλος του 19ου αι. Τα πέτρινα χαλάσματα σε παρασύρουν σ’ένα ταξίδι στο παρελθόν και σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις με τη φαντασία σου πως μπορεί να ήταν το κάστρο όταν του έδωσαν τη τωρινή μορφή του οι Καταλανοί περί το 1310, που κατέλαβαν την πόλη από τους Φράγκους και αξιοποίησαν το κάστρο σαν κέντρο της πόλης τους, χαρίζοντας του την τελική του μορφή.
Ανοιχτό Θέατρο Κρύας
Ανηφορίζοντας το πλακώστροτο δρομάκι κατα μήκος των πηγών θα συναντήσεις σκαλοπάτια που οδηγούν στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας. Από ψηλά θα θαυμάσεις την απίστευτη θέα προς τις πηγές στα δεξιά σου και το φαράγγι με τα βουνά να ορθώνονται απόκρυμνα και απότομα. Στα αριστερά θα δεις το βουνό να αγκαλιάζει το εκκλησάκι της Ιερουσάλημ και θα σε κατακλύσει δέος έτσι, όπως βρίσκεται προστατευμένο μέσα στη σπηλιά. Αξίζει να σημειωθεί, πως το καλοκαίρι εδώ παρουσιάζονται παραστάσεις και δρώμενα που διοργανώνει ο Δήμος Λιβαδειάς σε συνεργασία με τ0 Ωδείο, τις σχολές χορού της περιοχής και τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Λιβαδειάς και των γύρω περιοχών.
Τρίχινο Γεφύρι
Το Τρίχινο Γεφύρι δημιουργήθηκε για να παρέχει νερό στις δεξαμενές του Κάστρου της Λιβαδειάς κατά την Τουρκοκρατία. Οι θρύλοι που το περιβάλλουν είναι πολλοί και αν πιστεύεις στις νεράιδες και τα ξωτικά θα γοητευτείς από όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Κρυμμένο μέσα στο φαράγγι αποπνέει μια γοητευτική αύρα που θα σε κάνει να ταξιδέψεις το παρελθόν.
Εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ
Το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που αναφέραμε παραπάνω βρίσκεται κουρνιασμένο μέσα στα απόκρυμνα βράχια που περιτριγυρίζουν τη Λιβαδειά. Η ανάβαση είναι μέτριας δυσκολίας, αφού τα 700 σκαλοπάτια που οδηγούν στο ύψος που βρίσκεται το εκκλησάκι έχουν απότομη ανηφορική κλίση.
Η Λιβαδειά είναι ιδανική για μονοήμερα εξόρμηση, μια ανάσα μακρυά απ’την Αθήνα. Τα σπίτια γύρω απ’τις πηγές είναι όμορφες κατοικίες, πέτρινες ή οχι που τις χαρακτηρίζουν οι κεραμιδοσκεπές τους και όλη η πόλη μυρίζει τζάκι και καμμένο ξύλο. Άν έχετε πάει ήδη μη διστάσετε να μοιραστείτε τις αγαπημένες σας προτάσεις στα σχόλια! Αν πάτε περιμένουμε τις εντυπώσεις σας φυσικά!!
Πολύ όμορφη παρουσίαση για το αγαπημένο μας μέρος και οι φωτογραγίες απο τις πηγές πανέμορφες, σε μεταφέρουν στο σημείο, προτάσεις για φαγητό θα ήταν καλό να γράψετε επίσης καθώς όταν είχαμε πάει εμείς ήταν Κυριακή και δυσκολευτήκαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στα μαγαζιά.
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, στο taxidia-prosfores προσπαθούμε να γράφουμε για μέρη που έχουμε βρεθεί και έχουμε δοκιμάσει οπότε θα ρθει και αυτό το άρθρο σύντομα!