Παραλίες στη Χίο

ΧΙΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στη Χίο μπορείς να απολαύσεις καθαρά νερά και μια ποικιλία από παραλίες που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το ανατολικό Αιγαίο. Η συμβουλή μας είναι να έχετε αυτοκίνητο (δικό σας ή νοικιασμένο), επειδή υπάρχουν αρκετά λιμανάκια όπου μπορείς να σταματήσεις για μπάνιο. Οι πιο ξακουστές παραλίες της Χίου είναι τα Μαύρα Βόλια ή Μαύρος Γυαλός, ο Κάρφας και ο Εμπορειός.

Παραλίες στο Βροντάδο

 Κάρφας

Στα 5 χιλιόμετρα νότια απ’ τη Χώρα, βρίσκεται ο τουριστικός Κάρφας και η αμμουδερή παραλία του. Εδώ υπάρχουν ξαπλώστερες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Ο Κάρφας είναι από τις λίγες οργανωμένες παραλίες στη Χίο.

 Κώμη

Δύο χιλιόμετρα απ’ τον Εμπορειό μπορείς να προτιμήσεις την αμμουδερή παραλία Κώμη.

 Βρουλίδια

Στο νότιο μέρος της Χίου, θα συναντήσεις τα Βρουλίδια. Αυτή η απομονωμένη παραλία βρίσκεται κοντά στον Εμπορειό (εννέα χιλιόμετρα απ’ το Πυργί). Με τα σμαραγδένια νερά της έχει κάτι το εξωτικό.

 Αγία Φωτεινή

Η παραλία Αγία Φωτεινή βρίσκεται σχετικά κοντά στον Κάρφα. Πολύ όμορφη παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, μέσα στο πράσινο. Είναι σχετικά οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Επίσης θα βρεις ταβέρνες για να μείνεις εκεί για φαγητό.

 Αγία Ερμιόνη

Η Αγία Ερμιόνη είναι ένα γραφικό, ειδυλλιακό ψαροχώρι δέκα χιλιόμετρα νότια της Χώρας. Η Αγία Ερμιόνη προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές. Οι παραλίες στην Αγία Ερμιόνη προσφέρουν πολύ ωραία θέα στο Αιγαίο και τα νερά είναι υπέροχα για κολύμπι. Εδώ βρίσκεις και πολλές καφετέριες και μπαράκια.

 Ολύμπους

Κοντά στους Ολύμπους βρίσκονται οι παραλίες Δίδυμες, Αγία Ειρήνη Μαύρα Βόλια, Τραχήλια (στα Μεστά), Κάτω Φανά, όλες με πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο.

 Αγία Ειρήνη

Η παραλία Αγία Ειρήνη (στα 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου) έχει πάρει το όνομά της από την τοπική εκκλησία. Η παραλία έχει άσπρο βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Τόσο καθαρά, που οι ντόπιοι έρχονται εδώ και για ψάρεμα. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό και μπορείτε να συνδυάσετε εδώ το μπάνιο με μια βόλτα στα Μεστά.

 Αποθήκα

Στα 4,5 χιλιόμετρα από τα Μεστά, η μικρή παραλία Αποθήκα έχει καθαρά νερά και ένα μεγάλο προσόν: δεν την πιάνει ο άνεμος μια και την προστατεύουν οι γύρω λόφοι, που της χαρίζουν και ένα όμορφο πράσινο τοπίο. Δίπλα της υπάρχει κι άλλη μια παραλία, κάπως απομονωμένη μια και ο δρόμος σταματά εκατό μέτρα πριν την παραλία.

 Μαύρα Βόλια

Τα Μαύρα Βόλια και το Φώκι είναι δυο υπέροχες παραλίες στο παραθαλάσσιο χωριό Εμπορειός, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Μπορεί τα Μαύρα Βόλια να έχουν το όνομα, αλλά και οι δύο αυτές παραλίες έχουν μαύρα βότσαλα. Τα Μαύρα Βόλια είναι πολύ εντυπωσιακή παραλία. Το μαύρο χρώμα σ’ αυτά τα βότσαλα οφείλεται στο μη ενεργό ηφαίστειο του Ψάρωνα. Τα νερά στα Μαύρα Βόλια είναι γαλάζια και κυριολεκτικά κρυστάλλινα (παγωμένα) ακόμα και κατακαλόκαιρο. Τριγύρω το μάτι σου ξεκουράζεται στους πράσινους λόφους. Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, η παραλία μαζεύει πολύ κόσμο. Και όμως δεν υπάρχει ποτέ στρίμωγμα μια και πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη παραλία. Για τα Μαύρα Βόλια θα χρειαστείτε σίγουρα αυτοκίνητο μια και τα λεωφορεία φτάνουν μόνο μέχρι το Πυργί.

 Δίδυμες

Οι Δίδυμες παραλίες της Χίου είναι δυο γραφικά λιμανάκια κοντά στα Μεστά. Δεν τις λένε τυχαία δίδυμες. Έχουν και οι δύο άσπρα βότσαλα, διάφανα νερά και όντως μοιάζουν μεταξύ τους. Πρέπει να διαθέτεις αυτοκίνητο για να έρθεις κι αν θέλεις, να φέρεις και ομπρέλα ή ξαπλώστρα, γιατί αυτές οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες.

 Βροντάδου

Η παραλία του Βροντάδου, 4 χιλιόμετρα υπέροχης διαδρομής βόρεια απ’ τη Χώρα, είναι σχετικά οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο και βότσαλα. Εδώ θα βρεις ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα για να δροσιστείς και να τσιμπήσεις κάτι. Παραλίες υπάρχουν και κοντά στο χωριό Βροντάδος βορειοδυτικά της πόλης της Χίου και αρκετές καφετέριες και εστιατόρια για να καθίσετε. Το τοπίο προσφέρει πεύκα, που λες και δανείζουν το πράσινο χρώμα τους στη θάλασσα.

 Ελίντα ή Αλίντα

Η Ελίντα ή Αλίντα βρίσκεται κοντά στο χωριό Αυγώνυμα, στη δυτική ακτή της Χίου. Ωραιόταταη παραλία με λεπτή άμμο και πρασινογάλαζα νερά. Εδώ βρίσκεται και ένα ρωμαϊκό ναυαγισμένο πλοίο. Εδώ έρχεσαι όταν φυσάει, για ν’ αποφύγεις το κύμα, μια και εδώ το μέρος είναι απάνεμο.

 Γερίτα

Στη βορειοδυτική ακτή της Χίου βρίσκεται η απομονωμένη παραλία Γερίτα, περιβαλλόμενη από πευκόφυτους λόφους. Ήσυχη παραλία, για ήρεμο κολύμπι και προστατευμένη απ’ τον άνεμο. Ξαπλώστρες και ομπρέλες μην περιμένεις, αλλά η φυσική ομορφιά θα σε κερδίσει.

 Γυαλί

Αν αποφασίσεις να περπατήσεις μια ώρα απ’ τα Αυγώνυμα, μπορείς να απολαύσεις την έρημη ομορφιά της παραλίας Γυαλί. Λευκή άμμος, γαλάζια νερά, εξωτική ομορφιά. Πάρε μαζί σου και εφόδια (νερό και κάτι για να τσιμπήσεις μέχρι να φτάσεις σε κάποια ταβέρνα στα Αυγώνυμα.


Διαβάστε ακόμα για τη Χίο:Σχολιάστε