Πελοπόννησος

Πελοπόννησος. Η Ελλάδα σα χώρα, κρύβει ένα πλήθος τουριστικών θησαυρών. Υπέροχοι μαγευτικοί προορισμοί, με ειδυλλιακές παραλίες, παραμυθένια τοπία και ιδιαίτερους χώρους εστίασης και διασκέδασης, περιμένουν τόσο τους ημεδαπούς, όσο και τους αλλοδαπούς τουρίστες, για να τα απολαύσουν.   Ακούγοντας κάποιος αυτά τα λόγια, σίγουρα το μυαλό του ταξιδεύει κατευθείαν, στα υπέροχα νησιά. Όμως όχι, εκτός από αυτά υπάρχουν πολλά ακόμα μέρη που κρύβουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά.  Ένα από αυτά είναι η Πελοπόννησος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χερσόνησο της Ελλάδας, η οποία αποτελείται από επτά νομούς.

 Ο γύρος της μαγευτικής Πελοποννήσου

Εκτός από το πανέμορφο φυσικό κάλος, το οποίο κοσμείται από μοναδικά τοπία, κόλπους, βουνά, ακρωτήρια και νησιά, το μέρος έχει και μεγάλη ιστορική και πολιτισμική αξία. Εκεί αναπτύχθηκε ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός και κατοίκησαν τα τρία κυριότερα ελληνικά φύλα, οι Αχαιοί, οι Ίωνες και οι Δωριείς. Η Πελοπόννησος αποτέλεσε τη γενέτειρα κάποιων εκ των σπουδαιότερων πόλεων κρατών, όπως ήταν αυτό της Σπάρτης, της Κορίνθου και του Άργους.  Μπορεί να γνώρισε την υποδούλωση από πλήθος κατακτητών, κατά τα ιστορικά χρόνια, αλλά κανείς και τίποτα δε κατάφερε να αλλοιώσει, τόσο το μέρος, όσο και τη κουλτούρα και το πολιτισμό των ντόπιων.

Αποτέλεσε κοιτίδα μεγάλων συγκρούσεων με κορυφαίες αυτή του Πελοποννησιακού πολέμου και την Ελληνική Επανάσταση.   Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Οι Πελοποννήσιοι καλλιεργούν κυρίως δημητριακά, σύκα, ελιές, ρύζι και βαμβάκι ενώ δίνουν και ιδιαίτερη προσοχή στα αμπέλια τους, από τα οποία παράγουν κρασί και σταφίδα.  Πολλοί καλλιεργούν διάφορα εσπεριδοειδή, κηπευτικά, γεώμηλα και καπνό.

Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει και η εκτροφή προβάτων, η αγελαδοτροφία, η πτηνοτροφία αλλά και η μελισσοκομία ενώ μεγάλο μέρος της οικονομίας της περιοχής, στηρίζεται και στην αλιεία.   Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται και μεγάλη ανάπτυξη της βιομηχανίας, τόσο στη περιοχή της Πάτρας όσο και του Αίγιου, με τη δημιουργία και την εκμετάλλευση μηχανουργείων, βαμβακονηματουργείων καθώς και εργοστασίων εκμετάλλευσης χαρτιού, κρασιού, λαδιού, σταφίδας και ελαστικών.

Λουτράκι

Ας ξεκινήσουμε όμως το μαγευτικό μας ταξίδι, μέσα από μία μικρή περιοδεία στον ευλογημένο αυτό τόπο, ανάμεσα σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, μοναδικούς οικισμούς, γραφικές πόλεις, παραμυθένια κάστρα και σπήλαια, θεόρατα βουνά αλλά και δαντελωτές ακτές με μαγευτικές παραλίες.   Μπορούμε να ξεκινήσουμε το όμορφο ταξίδι μας από το κοσμοπολίτικο Λουτράκι. Πρόκειται για μία αμιγώς τουριστική περιοχή τόσο εξαιτίας των ιαματικών της λουτρών, τα οποία γίνονται πόλος έλξης για συγκεκριμένη μερίδα τουριστών, όσο και για τη μοναδική του νυχτερινή ζωή, η οποία καλύπτει ακόμα και τα γούστα του ποιο απαιτητικού.

Όμορφοι χώροι εστίασης, μπαρ  κλαμπ και φυσικά το γνωστό σε όλους υπερπολυτελές καζίνο, περιμένουν να γεμίσουν τις μέρες και τις νύχτες των επισκεπτών.   Κατά την επίσκεψη σας εδώ, δε θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το περίφημο Ηραίον, το ναό προς τιμήν της θεάς Ήρας που χρονολογείται κάπου στο 800π.Χ, τα ερείπια μίας Ρωμαϊκής έπαυλης, η οποία χρονολογείται κάπου στο 50 π.Χ καθώς και τους Μυκηναϊκούς τάφους όπως και το τοπικό λαογραφικό μουσείο.

Κόρινθος

Σειρά έχει η όμορφη Κόρινθος με την επιβλητική διώρυγα, που ενώνει το Κορινθιακό με το Σαρωνικό. Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε ρο εντυπωσιακό κάστρο που βρίσκεται στην Ακροκόρινθο καθώς και το ναό της Αφροδίτης ο οποίος χαρίζει στους επισκέπτες μία μοναδική θέα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μητροπολιτικός ναός του πολιούχου της περιοχής Αγίου Παύλου, η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, γνωστή και ως Φλοίσβος, η οποία φιλοξενεί το άγαλμα του Πήγασου, το οποίο αποτελεί σύμβολο για τη περιοχή.   Τέλος μία επίσκεψη στο τοπικό Λαογραφικό μουσείο, αλλά και στο Εκκλησιαστικό καθώς και στη Δημοτική Πινακοθήκη, θα πλημμυρίσουν το μυαλό σας με μοναδικές αλησμόνητες εικόνες.

Πάτρα

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός για το οδοιπορικό σας σίγουρα θα είναι η Πάτρα. Κατά τη πορεία σας, αν διαθέτετε χρόνο, δε θα πρέπει να παραλείψετε, να επισκεφτείτε τα ξεχωριστά μικρά χωριά, που θα βρείτε στο δρόμο σας και αποτελούν κάποια από τα πιο αγαπημένα και λαοφιλή θέρετρα της Πελοποννήσου. Αναφερόμαστε φυσικά στο ειδυλλιακό Ξυλόκαστρο, το όμορφο Κιάτο, το γραφικό Δερβένι και το λαοφιλές Βραχάτι.

Μπαίνοντας λοιπόν στο νομό Αχαΐας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους νομούς, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αποτελεί και τη πύλη της Ελλάδος προς την Ευρώπη, συναντούμε μία σειρά από μοναδικά μέρη.  Αρχικά την όμορφη Ακράτα, τις ιδιαίτερες παραλίες του Διακοπτού και τη πόλη των κυμάτων, όπως αποκαλείται από πολλούς το αγαπημένο Αίγιο.   Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας,  με μακραίωνη ιστορία, κτισμένη αμφιθεατρικά και με εκπληκτική θέση προς τον Κορινθιακό κόλπο.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό τμήμα  και η παραλία της πόλης, από το σιδηροδρομικό σταθμό ως την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής και οι παλαιές σταφιδαποθήκες, που τώρα πια έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως καφετέριες.   Επισκεπτόμενοι το Αίγιο δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να μην επισκεφτείτε τους ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος ναούς του. Ο λόγος για τη Παναγία τη Τρυπητή, το Μητροπολιτικό ναό της Φανερωμένης, το ναό των Εισόδων της Θεοτόκου, τη μονή Ταξιαρχών, το ναό του Αγίου Ανδρέα, το ναό του αγίου Γεωργίου Τεμένης, το ναό της Αγίας Τριάδας, την ιερά Μονή Πεπελενίτσης και το βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολαόυ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής, τα σημαντικά αρχαία κτίσματα της πόλης, που αναφέρει λεπτομερειακά ο Παυσανίας, τα οποία καταστράφηκαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, αλλά και από τους Ρωμαίους και τους λοιπούς κατακτητές. Τέλος μη παραλείψετε να θαυμάσετε τα αρχαιολογικά ευρήματα από το Αίγιο και την Αιγιάλεια, τα οποία φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.   Σημαντικά διατηρητέα κτήρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες είναι: το μέγαρο του Παναγιωτόπουλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημαρχιακό Μέγαρο, ο πύργος των Υψηλών Αλωνίων, το παλαιό νοσοκομείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το κτήριο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, το κτήριο του Γατείου κληροδοτήματος, η έπαυλη Χρυσανθόπουλου, το αρχοντικό του Γ. Σ. Μεσσηνέζη και η βίλα Ηλιόπουλου.

Πάτρα, η βασίλισσα του κεφιού και του καρναβαλιού

Σειρά έχει η Πάτρα, η βασίλισσα του κεφιού και του καρναβαλιού! Πρόκειται για το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου. Η σύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Έχει μακρά παράδοση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, έχοντας αναδείξει μεγάλο αριθμό Πρωθυπουργών στην ελληνική ιστορία. Κατευθυνόμενοι δυτικά, θα περάσετε από μικρά παραλιακά χωριά και όμορφες παραλίες, όπως αυτή της Λακόπετρας και της Καλογριάς, με το μοναδικό σε ομορφιά και έκταση πευκόδασος της Στροφυλιάς να συνθέτει μια ειδυλλιακή εικόνα.   Αξίζει να επισκεφτείτε για να θαυμάσετε, το μεσαιωνικό της κάστρο, το σημαντικό οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους, τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ανδρέα και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, το Βόρειο Νεκροταφείο, τη πηγή της Δήμητρας, το Ρωμαικό ωδείο, στάδιο, υδραγωγείο, νυμφαίο, τη γέφυρα του Μείχιλου, το χαμάμ, το θέατρο «Απόλλων», τις αποθήκες «Μπάρρυ», το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο, τα δημοτικά σφαγεία, το πέτρινο φάρο στο λιμάνι και το σπίτι του Κωστή Παλαμά.

Όσο αφορά τώρα τη νυχτερινή ζωή, με τα πολυάριθμα κέντρα διασκέδασης, καφέ, μπαρ, κλάμπς, χώρους εστίασης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας, τα λόγια είναι περιττά αφού η ξακουστή φήμη της πόλης, στο συγκεκριμένο τομέα, πάντα προηγείται της οποιασδήποτε περιγραφής. Αφού κορεστεί η δίψα σας για αχαλίνωτη διασκέδαση, συνεχίστε το οδοιπορικό σας νοτιοδυτικά, για να φτάσετε στη ξακουστή Αμαλιάδα.

Αμαλιάδα

Πρόκειται για έναν αληθινά ιδιαίτερο προορισμό, τόσο εξαιτίας του πλήθους των εντυπωσιακών παραλιών του και της  λίμνης Καϊάφα, που αποτελεί υδροβιότοπο και το κέντρο του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή, όσο και για το ότι εκεί ξεκινούν ή καταλήγουν δεκάδες δρόμοι, που την συνδέουν με την ορεινή Πελοπόννησο αλλά και τις θάλασσες του Ιονίου.

Η περιοχή διαθέτει πλήθος μνημείων και αρχαιολογικών τοποθεσιών που θα ομορφύνουν το ταξίδι σας χαρίζοντας σας μοναδικές στιγμές ταξιδιού στη τοπική αλλά και την εθνική ιστορία. Πρωτεύουσα του νομού αποτελεί η περιοχή του Πύργου, ενώ στη μέση του Κυπαρισσιακού κόλπου, πολύ κοντά στη λίμνη Καϊάφα, βρίσκεται η Ζαχάρω,η οποία καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία με πλατιά αμμουδιά. H γύρω περιοχή είναι καταπράσινη, με ελιές και πεύκα, ενώ σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζαχάρως, βρίσκεται και το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας και η γνωστή σε όλους Αρχαία Ολυμπία, την οποία σίγουρα κανείς δε θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί, αφού αποτελεί ένα μοναδικό κόσμημα πολιτισμού και ιστορίας.

Κυπαρισσία

Κατευθυνόμενη προς τη Μεσσηνία, τη καρδιά σας θα κλέψει, η όμορφη Κυπαρισσία. Πρόκειται για μια πόλη χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση η οποία απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, έως τα νερά του Ιονίου. Τόσο ο παραδοσιακός οικισμός της Παλιάς Πόλης και το επιβλητικό κάστρο, όσο και οι απέραντοι ελαιώνες, τα γαλαζοπράσινα νερά, τα ιστορικά μνημεία, τα αξιοθέατα αλλά  και το φυσικό κάλος κατακτούν ακόμα και το πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Πύλος

Σειρά έχει η μαγευτική Πύλος, η οποία τα αρχαία χρόνια φιλοξενούσε, το ξακουστό παλάτι του βασιλιά Νέστωρα. Στα ερείπια του διακρίνονται καθαρά τοιχογραφίες, τα διαμερίσματα της βασίλισσας, οι αποθήκες κρασιού, εργαστήρια κατασκευής όπλων και ίχνη ενός αγωγού νερού, ενώ γύρω από το παλάτι βρέθηκαν θολωτοί τάφοι με κτερίσματα. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν έχει κυκλώπεια τείχη γύρω του  Η εκπληκτική παραλία της με τη χρυσαφένια άμμο και τα πρασινογάλαζα νερά, αλλά και το ιδιαίτερο σχήμα της, κάνουν τη Βοϊδοκοιλιά ένα μέρος που επιβάλλεται να θαυμάσετε από τις επάλξεις του Παλαιόκαστρου, αλλά και από κοντά.   Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (ή Διβάρι), βόρεια της Πύλου, μεταξύ του χωριού Γιάλοβα και του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς, έχει τόσο οικολογικό, όσο και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς είναι μια περιοχή έκτασης 6.000 στρεμμάτων που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό πουλιών και φιλοξενεί τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα, αλλά και τον αφρικανικό Χαμαιλέοντα που είναι υπό εξαφάνιση.

Μεθώνη και  Κορώνη

Στα δύο άκρα του πρώτου «ποδιού» της Πελοποννήσου, βρίσκονται οι όμορφες αρχοντικές κωμοπόλεις της Μεθώνης και της Κορώνης γνωστές για τη μεσσιανική τους ομορφιά και τα λαμπρά βενετσιάνικα κάστρα.   Η Κορώνη αποτελεί πόλο έλξης για ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθώς διαθέτει επαρκείς τουριστικές υποδομές, τις οποίες συνδυάζει με ένα αξιόλογο φυσικό περιβάλλον και πληθώρα αξιοθέατων.

Το κάστρο της καταλαμβάνει, σχεδόν ολόκληρο, το ακρωτήριο Ακρίτας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έχουν περισωθεί και μαρτυρούν τον επιβλητικό του όγκο και το θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Μέσα στο κάστρο σώζονται, λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες, τούρκικο χαμάμ και οι περίφημες «θόλοι».   Αν βρεθείτε στη περιοχή θα ήταν λάθος να μην επισκεφτείτε και τη Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο κάστρο και περιλαμβάνει από τη μία το Μεσσηνιακό κόλπο και από την άλλην το λιμανάκι της Κορώνης και την παραλία.

Τα μικρά πολύχρωμα σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές και τα σαν από κουκλόσπιτο βγαλμένα ξύλινα μπαλκόνια, φυτεμένα σε δαιδαλώδη μικρά δρομάκια σε συνδυασμό με τις αμέτρητες εκκλησίες δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση οικειότητας και γραφικότητας.   Αφημένη σε αυτά τα συναισθήματα μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας ή το καφέ σας σε ένα από τα εστιατόρια, καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές, έχοντας θέα το λιμάνι με τα ψαροκάικα και τα ιστιοφόρα.

Φοινικούντα

Ενώ συνεχίζεται το ταξίδι σας προς τη Μεθώνη, θα συναντήσετε ένα μαγευτικό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, τη Φοινικούντα. Τόσο οι μεγάλες αμμουδερές παραλίες, όσο και η πλήρης και υπερσύγχρονη τουριστική της δομή, την έχουν αναδείξει ως ένα από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.   Ακριβώς απέναντι από τον κόλπο της Φοινικούντας, βρίσκεται το σύμπλεγμα των Οινουσσών που αποτελείται από το νησί Σαπιέντζα, τη βραχονησίδα Aγία, το νησί Σχίζα, το Πόρτο Λόγγο, και τη θαυμάσια παραλία, «Άμμος».

Αφού φτάσετε στη Μεθώνη πρέπει να οργανώσετε το χρόνο σας, ώστε να καταφέρετε να επισκεφτείτε όλα τα αρχαία μνημεία, βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα. Εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις, ενώ σπουδαίο είναι και το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου και συνδέεται με το κύριο φρούριο, με μία γέφυρα με καμάρες.

Τέλος δε πρέπει να παραλείψετε να θαυμάσετε τα αρχοντικά που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, να χαλαρώσετε σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια απολαμβάνοντας παραδοσιακές γεύσεις.  Η αστείρευτη Πελοποννησιακή ομορφιά όμως δεν τελειώνει εδώ αφού έχει φτάσει πλέον η ώρα να επισκεφτείτε την όμορφη Καλαμάτα η οποία αποτελεί και πρωτεύουσα του νομού αλλά και ένα ευρύτερο αστικό κέντρο στο οποίο εργάζονται πάνω από 100.000 άνθρωποι από τις διπλανές πόλεις.

Διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και μπαρ στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε κλαμπς και beach μπαρ δίπλα στη θάλασσα και στο προάστιο της πόλης την Βέργα, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι και διαθέτει χώρους διασκεδάσεως με καταπληκτική θέα. Η Καλαμάτα είναι ευρέως γνωστή, τόσο για τα τοπικά της προϊόντα τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, αλλά και για τα όμορφα τοπία και τα αξιοθέατά της.

Καρδαμύλη

Συνεχίζοντας το ταξίδι σας, θα βρεθείτε στην ειδυλλιακή Καρδαμύλη. Αυτό το παραμυθένιο παραθαλάσσιο χωριό, βρίσκεται σε ένα σκηνικό εντυπωσιακά θεατρικό, γεμάτο αντιθέσεις από κρυστάλλινα γαλάζια νερά, μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, άγριους ελαιώνες, καταπράσινες πλαγιές και απόμακρα χιονοσκέπαστα βουνά.   Πρόκειται για ένα μικρό, καταφύγιο που καμαρώνει για τα εντυπωσιακά αρχοντικά του, τους κατάφυτους κήπους, τα παλιά σπίτια και πυργόσπιτα, τα γραφικά στενάκια και τις όμορφες γωνιές, το γραφικό λιμανάκι και τις φανταστικές παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά.

Μάνη

Βαδίζοντας για την όμορφη Μάνη η οποία χαρακτηρίζεται από  εντυπωσιακά τοπία με αντιθέσεις και άγρια ομορφιά θα εντυπωσιαστείτε. Βραχώδεις βουνοπλαγιές που κατηφορίζουν για να καταλήξουν σε σμαραγδένιες αστραφτερές παραλίες, κοσμημένες με κάστρα, πύργους και μικροσκοπικά χωριά, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική επαφή με τη φύση και το περιβάλλον αλλά και με την ιστορία καθώς διαθέτει και πλήθος ιστορικών περιοχών, μνημείων καθώς και βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών. Αφού επισκεφτείτε λοιπόν την Αερόπολη, το Οίτυλο και τον οικισμό Πύργος Διρού και απολάψετε το πλήθος διαφορετικών ομορφιών που προσφέρουν σειρά έχει το ιστορικό Γύθειο.

Γύθειο

Η ιστορική πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και αποτελεί τον κυριότερο λιμένα του Λακωνικού Κόλπου και τον δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου. Η νότια άκρη της ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζανετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος. Σε αυτό το νησάκι, σύμφωνα με το μύθο, πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρης και η Ελένη, πριν φύγουν για την Τροία.

Σπάρτη

Επόμενος σταθμός μας η Σπάρτη η οποία αποτελεί τη πρωτεύουσα της Λακωνίας αλλά και το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού.    Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα. Αποτελεί μια πόλη με ενδιαφέροντα αξιοθέατα, αλλά και ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω φύση και σε όμορφους οικισμούς.

Μονεμβασιά

Σειρά έχει η ονειρική Μονεμβασιά, η οποία αποτελεί ένα παραμυθένιο σκηνικό με πολλαπλές, πολιτισμικές επιρροές και με σπάνιες ομορφιές.   Πρόκειται για μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, στο Νομό Λακωνίας, ιδιαίτερα γνωστή για το μεσαιωνικό της φρούριο, που αποτελεί στη κυριολεξία μια μικρή νησίδα που συνδέεται μέσω γέφυρας με τη λακωνική ακτή.

Ελαφόνησος

Στον ίδιο νομό ανήκει και η όμορφη Ελαφόνησος την οποία επιλέγουν ως προορισμό όλο και περισσότεροι επισκέπτες εξαιτίας των υπέροχων παραλιών της οι οποίες κοσμούνται από θαλασσόκεδρα και αμμόλοφους και όμοιες της δεν απαντιούνται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδος.   Μπαίνοντας στο νομό Αρκαδίας η πρώτη σας στάση θα ναι σίγουρα το Λεωνίδιο με τον επιβλητικό κόκκινο βράχο ο οποίος ορθώνεται πάνω από τον οικισμό.

Τυρό

Συνεχίζοντας τη πορεία σας προς τα βόρεια και αφού περιηγηθείτε σε ένα πλήθος από γραφικούς ορμίσκους και δαντελωτές ακρογιαλιές και θα φτάσετε στην Τυρό, η οποία πήρε το όνομα της από το ιερό του Απόλλωνα. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου. Διαθέτει σύγχρονη τουριστική υποδομή, παραλίες καθώς και σύγχρονο λιμάνι όπου μπορούν να ελλιμενιστούν τουριστικά σκάφη κάθε είδους. Στο οροπέδιο της Παλαιόχωρα, βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Δέρσιος γνωστό από την αρχαιότητα το οποίο τα τελευταία χρόνια εξερευνάται από ξένους και Έλληνες σπηλαιολόγους.

Άστρος

Σειρά έχει το ιστορικό Άστρος στο οποίο συγκλήθηκε την Άνοιξη του 1823 η μείζονος σημασίας Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα μέρος που ξεχειλίζει ζεστασιά και γραφικότητα τόσο ως προς τα τοπία και τα κτίσματα του όσο και ως προς τους παραδοσιακούς, ζεστούς χώρους εστίασης.   Ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό σας στην όμορφη Πελοποννησιακή γη δεν θα μπορούσατε να μην επισκεφτείτε το Άργος.

Άργος

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες Ελληνικές πόλεις η οποία αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο το οποίο κοσμείται με πλήθος αρχαιολογικών μνημείων, ευρημάτων και αξιοθέατων χωρίς όμως να στερεί καθόλου σε διασκέδαση και νυχτερινή ζωή. Σειρά έχει η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας το ειδυλλιακό Ναύπλιο.

Εδώ θα συναντήσετε ένα μοναδικό προορισμό όπου η ιστορία, το φυσικό λάθος αλλά και η τουριστική ζωή και εγκαταστάσεις συναντιούνται και αλληλοσυμπληρώνονται παρέχοντας στους επισκέπτες μία εμπειρία τόσο μοναδική που σε ελάχιστα μέρη μπορεί να συναντήσει. Σε καμία περίπτωση μη παραλείψετε να επισκεφτείτε την ιστορική πλατεία συντάγματος , το Παλαμίδι, το μυθικό κάστρο Μπούρτζι το μικρό φρούριο αλλά και το πλήθος αληθινά ιδιαίτερων εκκλησιών και μονών της περιοχής.

Ναύπλιο

Αφού ταξιδέψετε στα μοναδικά ιστορικά και πολιτιστικά μονοπάτια του Ναυπλίου σειρά έχουν οι αμέτρητοι χώροι εστίασης τα καφέ τα μπάρ και τα κλαμπς που σας υπόσχονται μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης.   Πριν αποχωριστείτε αυτή την υπέροχη πόλη μη ξεχάσετε να προμηθευτείτε κάποια από τα ιδιαίτερα τουριστικά είδη και σουβενίρ που θα βρείτε σε κάποιο από το πλήθος τουριστικών καταστημάτων της περιοχής.   Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε τις  υπέροχες παραλίες και ψαροχώρια που έχουν εξελιχθεί σε κοσμικά τουριστικά θέρετρα, όπως το Τολό, το Βιβάρι, το Πόρτο Χέλι και η Ερμιόνη. Τέλος μην ξεχνάτε ότι Μυκήνες και Επίδαυρος απέχουν ελάχιστα και θα ήταν ανεπίτρεπτο να στερήσετε τον εαυτό σας από τη μοναδική εμπειρία που θα σας προσφέρει μια επίσκεψη σε αυτά τα ιδιαίτερα τόσο από αρχαιολογικής απόψεως όσο και από φυσικού κάλους μέρη.

Έχετε εντυπωσιαστεί; Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα καθώς εμείς σας αναφέραμε απλώς κάποιες από τις αστείρευτες ομορφιές της Πελοποννησιακής γης. Τις υπόλοιπες δεν έχετε παρά να τις ανακαλύψετε!

 

Σχολιάστε