Παρίσι και Συγκοινωνιακό δίκτυο

Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Η πόλη του Παρισιού ιδρύθηκε από τη κέλτικη φυλή των Γαλατών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Πόλη και πρωτεύουσα της Γαλλίας, αποτελείσπουδαιότατο οικονομικό, καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο.

Απλώνεται στις όχθες του Σηκουάνα ανάμεσα στο δάσος της Βουλώνης και στο δάσος του Βενσέν. Κεντρικός πυρήνας είναι το νησί του Άστεως ή Ιλ ντε λα Σιτέ. Στο αρχοντικό αυτό μέρος κατοικούν 2.340.000 άνθρωποι, αν όμως συμπεριληφθούν και τα περίχωρα, ο πληθυσμός ανέρχεται σε 8.800.000 κατοίκους. Είναι οικοδομημένο με ρυμοτομία ακτινωτή, δακτυλοειδή. Εντοπίζεται χτισμένο στο κέντρο του Παρισιού και βρίσκεται εξήντα πέντε μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι γεγονός πως γύρω από το όμορφο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ έχει επεκταθεί μία απείρου κάλους, παραδεισένια πόλη. Τα μεγάλα δάση προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη στους κατοίκους του Παρισιού.

Παλιότερα το Παρίσι περιλάμβανε δύο νομούς, τους νομούς Σηκουάνα και Ουάζ και Σηκουάνα και Μάρνη. Σήμερα, με σκοπό τη πληθυσμιακή αποσυμφόρηση στους νομούς αυτούς, ο πληθυσμός μοιράστηκε σε εφτά νομούς. Οι εν λόγω νομοί είναι ο Ω ντε Σεν, ο Βαλ ντε Μαρν,ο Σεν Σαιν Ντενί, ο Βαλντ Ουάζ και Υβελίν. Εσσόν ανοίκουν και οι νομοί Σηκουάνα και Μάρνη.

Σηκουάνας

Ο Σηκουάνας συνδέει το Παρίσι με την Βουργουνδία, και με την Μάγχη. Έχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή εξέλιξη της πόλης. Χωρίζει το Παρίσι σε δύο άνισα μέρη. Στη δεξιά πλευρά ξεδιπλώνεται ο επιχειρηματικός κόσμος και αναπτύσσεται η οικονομία. Υπάρχει όμως και η αριστερή πλευρά, όπου αναπτύσσεται το πνεύμα και οι επιστήμες της διανόησης και του πολιτισμού.

Καλλυντικά και Αρώματα

Αναμφισβήτητα το Παρίσι αποτελεί μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Ανεπτυγμένοι είναι οι τομείς της μεταλλουργικής βιομηχανίας, της υφαντουργίας, της χημικής βιομηχανίας, της βιομηχανίας τροφίμων, ενδυμάτων, καλλυντικών και αρωμάτων.

Ο επισκέπτης έχει τη πολυτέλεια να ζήσει μία μοναδική εμπειρία φτάνοντας στην ιστορική αυτή πόλη. Οφείλει να το δει από κοντά για να νιώσει και να καταλάβει τη νοοτροπία και τη κουλτούρα αυτού του το που. Έχει τη δυνατότητα να κάνει περίπατο στις μποέμικες πλατείες του και να απολαύσει την ομορφιά, η οποία κυριαρχεί παντού. Το Παρίσι σε καλεί να ποζάρεις ενώπιον κάποιου ζωγράφου, να περιπλανηθείς και να ανακαλύψεις τις γειτονιές και τους δρόμους του.

Γαλλικά ρεστοράν

Επίσης επιβάλλεται να γευματίσετε στα γαλλικά ρεστοράν και να απολαύσετε εκλεκτό οίνο. Η αίσθηση της πόλης, η αύρα της, σκορπίζεται στον αέρα της, δημιουργώντας αίσθηση ευδαιμονίας στον επισκέπτη. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που προκαλεί και μαγνητίζει τα πλήθη κάθε χρόνο.

Συγκοινωνία του Παρισιού

Η  συγκοινωνία του Παρισιού είναι τέλεια εκσυγχρονισμένη. Περιλαμβάνει έξι σιδηροδρομικές αρτηρίες, που εξυπηρετούν τη συγκοινωνία μέσα και έξω από τη πόλη.

Οδικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο είναι πυκνό και αποτελείται από μεγάλες λεωφόρους που το διασχίζουν σεόλο το πλάτος του ή το περιτρέχουν σε ομό κεντρους κύκλους.

Αεροδρόμια

Αεροδρόμια λειτουργούν στο Ορλύ και το Μπουρζέ. Αναμφισβήτητα το αεροπορικό δίκτυο περιλαμβάνει αεροπορικές γραμμές που ενώνουν τη γαλλική πρωτεύουσα με όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Μετρό

Σημαντικής σημασίας για την αστική συγκοινωνία είναι το μετρό. Το μήκος των γραμμών του εκτείνεται σε απόσταση εκατόν εβδομήντα χιλιομέτρων.

Ποταμός Σηκουάνας

Καταληκτικά θα ήταν απαράδεκτο να παραλείψουμε τη σημαντικότητα του ποταμού Σηκουάνα. Ο ποταμός διασχίζει τη πόλη και αποτελεί σημαντικό ποτάμιο λιμάνι. Τέλος οι υδάτινοι δρόμοι του είναι συγκοινωνιακές αρτηρίες.


Διαβάστε ακόμα για το Παρίσι:

Σχολιάστε