Πανηγύρια και φαγοπότι σε όλη την Κορινθία

Πανηγύρια και φαγοπότι σε όλη την Κορινθία

Η Κορινθία φημίζεται για τα πανηγύρια της και το καλό φαγητό που θα φάτε. Στα πανηγύρια της Κορινθίας είναι σίγουρο ότι θα περάσετε καλά.

«5η ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 2012» [10o CROUSSIS fest.] από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 στον Νομό Κορινθίας

Μια Γιορτή των Κρουστών. Ένας ολόκληρος μήνας Τέχνη – Πολιτισμός – Μουσική – Ρυθμός – Παιδεία

18 Συναυλίες, 5 Παραστάσεις & Θεατρικά Αναλόγια, 10 Δρώμενα στους Δρόμους,
18
Σεμινάρια – Συναντήσεις σε Σχολεία, 85 Καλεσμένοι Έλληνες Καλλιτέχνες,
12
Ξένοι Καλλιτέχνες από Βουλγαρία, Μάλτα, Ιταλία, Αφρική, ΗΠΑ,
50
Ντόπιοι Καλλιτέχνες, 15 Καθηγητές

Η ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ είναι μια μεγάλη γιορτή των Κρουστών στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε μια πορεία περνώντας από την Αθήνα το 1998, την Λευκάδα 1999-2001, την Πετρούπολη 2003, το Κομμένο της Άρτας 2008–2011.  Σε αυτή την πορεία έχουν περάσει από την “ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝΗΓΥΡΙ” μεγάλοι καλλιτέχνες και δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχουν παρακολουθήσει μαθήματα, σεμινάρια, και έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια εκατοντάδες μαθητές από όλο τον κόσμο, κάθε ηλικίας, έχουν διδάξει δεκάδες σημαντικοί καθηγητές Έλληνες και ξένοι, έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μερικές δεκάδες χιλιάδες

Φέτος η ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ, πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Τουλιάτου, πιο πλούσια από ποτέ σε δράσεις, απλώνεται από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 σχεδόν σε όλο τον νομό Κορινθίας.  Με την ενεργή υποστήριξη των ανθρώπων και των φορέων του νομού, η ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ξεκινάει ένα δημιουργικό και πολιτιστικό ταξίδι, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεγάλη επισκεψιμότητα και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και καλώντας το διεθνές κοινό για καλλιτεχνικό τουρισμό.
Ο νέος αυτός πολιτιστικός θεσμός που ξεκινάει στο νομό υποστηρίζεται και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια ΠελοποννήσουΠεριφερειακή Ενότητα Κορινθίας, το Επιμελητήριο Κορινθίας, την Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, τους Δήμους Βέλου-Βόχας, Κορινθίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων και το Κέντρο Νέων Κορίνθου.

Κιάτο

Στο Κιάτο, πάλι του Σωτήρα, μετά την αρτοκλασία, ακολουθεί πανηγύρι με γερή μάσα. Τα γουρουνόπουλα δίνουν και παίρνουν. Δεν είναι δωρεάν, παντού πληρώνεις γύρω στα 5 ευρώ, αλλά το ευχαριστιέσαι. Σε όλη την Κορινθία ο κόσμος τιμά τις θρησκευτικές γιορτές με πανηγύρια και γερά φαγοπότια. Στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή (!), προς τιμήν του αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη, γίνεται τρελό τσιμπούσι στο Κιάτο: Μετά την αρτοκλασία, έρχονται απέναντι απ’ την εκκλησία οι χασάπηδες κι οι ταβερνιάρηδες και στήνουν θράκα με γουρουνοπούλες και κατσίκια μέχρι που σου σπάνε τη μύτη απ’ την τσίκνα. Τόσο ανήμερα όσο και την παραμονή. Το εκκλησάκι πάντως είναι πάρα πολύ ωραίο. Κι αν ακόμα δεν σε εμπνέουν τα πανηγύρια και τα ψητά, μπες μέσα να προσκυνήσεις

Ναυαρίνο

Για ωραίες μακαρονάδες, να πας στο Ναυαρίνο. Είναι μόλις βγούμε απ’ το Ξυλόκαστρο προς το Καμάρι, κοντά στο Lidl.

Καριώτικα

Ένα πάρα πολύ ωραίο χωριό είναι τα Καριώτικα, που το συναντάς μετά το Ζεμενό. Εδώ έχει ωραίες ψησταριές, φοβερές ποικιλίες, πολύ καλό κοντοσούβλι, πίτες παραδοσιακές. Αξίζει να φας εδώ.

Ζεμενό

Στο Ζεμενό, στο πανηγύρι του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου, έξω απ’ την εκκλησία, αποδεκατίζονται οι γουρουνοπούλες! Αν περνάς, πληρώνεις κάτι λίγο και ορμάς στο ψητό.

Βραχάτι

Στο Βραχάτι έχει πανηγύρι παραμονή 25 Ιουλίου και ανήμερα στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής. Εννοείται ότι όταν λέμε πανηγύρι στην Κορινθία, εννοούμε πάντα μετά γερής μάσας.

Βέλο

Στο Βέλο, λίγο έξω απ’το Ξυλόκαστρο, το πανηγύρι γίνεται στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, που είναι πάνω στο δρόμο. Αποκάτω είναι η παραλία της Νεράτζας. Στις 26 Αυγούστου, λοιπόν, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, εδώ γίνεται μεγάλο πανηγύρι στα κέντρα. Εκτός από τα παραδοσιακά ψητά, φτιάχνουν και ωραίες πίτες.

Για σουβλάκι θα πας στην Αιγείρα, στον Αργύρη. Το απογευματάκι, αν σου “μυρίσει” ψητό καλαμπόκι, πας είτε στο Δερβένι έξω απ’ το Δημαρχείο είτε στην Ακράτα. Για πιο σίγουρα πάντως, κάθε απόγευμα έχει καλαμπόκια στο Δερβένι.

Τράπεζα

Στην Τράπεζα, ανέβα να φας στην ταβέρνα και ν’ απολαύσεις τις ποικιλίες ατενίζοντας από κάτω τη θάλασσα, που δείχνει τόσο όμορφη από ψηλά.

Ζάχολη

Ένα καταπληκτικό ορεινό χωριό πάνω απ’ το Δερβένι είναι η Ζάχολη (Ευρωστίνη). Κάνε μια βόλτα στο γεφυράκι, έχοντας πάρει και μια ζακέτα μαζί σου για τη δροσιά, και μετά κάθισε να φας στο εστιατόριο κάτω απ’ τα δέντρα.

 


Διαβάστε για τo Ξυλόκαστρο και την Κορινθία:

Σχολιάστε