Θαυμαστά μέρη και μνημεία Κωνσταντινούπολης

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ — ΚΑΠΑΛΙ ΤΣΑΡΣΙ

Αναφέρεται μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες στεγασμένες αγορές του κόσμου. Διαθέτει πενήντα οχτώ οδούς και χίλια διακόσια μαγαζιά. Πλήθος επισκεπτών διέρχονται καθημερινά από τα σοκάκια της. Τοπικά είδη προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους. Μπορείτε να αγοράσετε κοσμήματα, σουβενίρ, ναργιλέδες, μπρίκια, καρυκεύματα, χαλιά αλλά και δερμάτινα ρούχα και παππούτσια. Να είστε έτοιμη να ρίξετε τη τιμή κάνοντας το γνωστο << παζάρι >> και να διασκεδάσετε με τους πωλητές.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

Γίνεται λόγος για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας και για ένα ναό με μεγάλη σημασία που προσελκύει χιλιάδες πιστούς. Βρίσκεται στις Βλαχερνές όπου εκεί υπήρχε και ένα βασιλικό παλάτι. Οικοδομήθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία το 450 με 453. Απέκτησε ιδιαίτερη λάμψη όταν προστέθηκε ο χώρος του << αγίουλουσίματος >> και η εναπόθεση των κειμηλίων της Παναγίας από τη Παλαιστήνη. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Πόλης από του Αβάρους και τους Πέρσες η Παναγία των Βλαχερνών έκανε θαύμα. Ο πατριάρχης Σέργιος έτρεχε στατείχη της Πόλης με την εικόνα και το ίδιο βράδυ σηκώθηκε ανεμοστρόβιλος και κατέστρεψε τα αβαρικά και τα περσικά στρατεύματα. Οι πιστοί από τότε ψέλνουν τον Ακάθιστο Ύμνο για να την ευχαριστήσουν για την πολύτιμη βοήθεια της. Σίγουρα η αίσθηση δέους και συγκίνησης κατακλίζει τον επισκέπτη του ναού.

ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ

Στη τοποθεσία που βρίσκεται η γέφυρα είχαν χτιστεί στο παρελθόν τέσσερις γέφυρες. Η σημερινή Πέμπτη γέφυρα κατασκευάστηκε το 1994. Πρόκειται για μία αναδιπλωμένη γέφυρα μήκους τετρακοσίων ενενήντα μέτρων. Θα παρατηρήσετε να την διαπερνούν αυτοκίνητα, τραμ αλλά και πεζοί. Προσφέρεται ένα γραφικό τοπίο για τους τουρίστες, αφού όταν ο καιρός το επιτρέπει γεμίζει ψαράδες. Διασχίζει το Κεράτιο κόλπο και στη βάση της τοποθετήθηκε ένας όροφος που έχει μαγαζιά και εστιατόρια. Ο επισκέπτης απολαμβάνει μία εξαίσια θέα αφού απέναντι βρίσκεται η Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί και από την άλλη πλευρά ο Πύργος του Γαλατά. Ο εν λόγω Πύργος κατασκευάστηκε το 1348 και αποτελεί χαρακτηριστικό αξιοθέατο τουτόπου. Ο κυλινδρικός αυτός Πύργος προσφέρει πανοραμική θέα της παλιάς Κωνσταντινούπολης και στη κορυφή του λειτουργεί εστιατόριο. Δεν πρέπει να παραλειφθεί η πληροφορία πως το όνομα του δόθηκε από την ομώνυμη περιοχή του Γαλατά. Η γαλήνη και η ευδαιμονία που προσφέρει το υπέροχο αυτό περιβάλλον είναι μοναδική.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Πρόκειται για το διασημότερο σημείο συνάντησης για τουρίστες και ντόπιους. Αποτελεί τη καρδιά της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Από το σημείο αυτό διέρχονται τα πιο πολλά μεταφορικά μέσα. Αντικρίζεται ένας τεράστιος πεζόδρομος μήκους ενός χιλιομέτρουπου ονομάζεται Οδός Ανεξαρτησίας. Διαθέτει ένα υπέροχο νοσταλγικό τραμ, το οποίο είναι το δεύτερο παλιότερο στο κόσμο. Στη πλατεία της λεωφόρου βρίσκονται διεθνείς αλυσίδες γρήγορου φαγητού καθώς και πολυτελή ξενοδοχεία. Η περιοχή που είναι η πλατεία ονομάζεται και αυτή Ταξίμ και αποτελεί συνοικία του Πέραν της Κωνσταντινούπολης, όπου παλαιότερα κατοικούνταν από Έλληνες και Αρμένιους.Τέλος στη περιοχή θα συναντήσετε τον μεγάλο ορθόδοξο ναό της Αγίας Τριάδος και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Πρόκειται για την έδρα της ορθόδοξης εκκλησίας πουβρίσκεται στη περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο εδρεύει ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’. Ιδρύθηκε το 331 μ.Χ., όταν μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στη Κωνσταντινούπολη. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως πολίτικός εκπρόσωπος των χριστιανών και προάσπιζε τα συμφέροντα τους στην Υψηλή Πύλη. Είναι λυπηρό το γεγονός πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ απαγχονίστηκε στη κεντρική πύλη, η οποία παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα σε ανάμνηση του τραγικού γεγονότος

ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Θεωρούνται το τελευταίο μεγάλο σύστημα οχυρώσεων της αρχαιότητας και ένα από τα πιο σύνθετα και επιμελημένα συστήματα που χτίστηκε ποτέ. Παρατηρούνται βόρεια της πόλης, στο στενότερο κομμάτι του Βοσπόρου. Χτίστηκαν για να ελέγχουν το συγκεκριμένο κομμάτι. Αξίζει να αναφερθεί πως έχουν εκπληκτική ομοιότητα με το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Αρχικά χτίστηκαν από τον Μέγα Κωνσταντίνο για να προστατεύσουν τη πόλη και από τις δύο πλευρές. Η πόλη όμως μεγάλωνε και έτσι ο Θεοδόσιος το πέμπτο αιώνα δημιούργησε τα περίφημα διπλά τείχη του. Είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός πως τα τείχη βοήθησαν τη βυζαντινή αυτοκρατορία να αποφύγει πολλές επιδρομές.

ΤΟΛΜΑ ΜΠΑΧΤΣΕ

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ανάκτορο το οποίο χτίστηκε από το σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Βρίσκεται στην ευρωπαική πλευρά του Βοσπόρου και καλύπτει έκταση 110.000 τετραγωνικών μέτρων. Αποτέλεσε διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη εντύπωση, στον εσωτερικό διάκοσμο του ανακτόρου, προκαλεί το ξύλινο δάπεδο που ομοιάζει με ψηφιδωτό. Περιλαμβάνει διακόσια πενήντα πολυτελή δωμάτια ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο τεράστιος κρυστάλλινος πολυέλαιος που υπάρχει στην αίθουσα του θρόνου. Αποτέλεσε τελευταία κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Η επίπλωση εκείνης της μακρινής εποχής έχει διατηρηθεί, καθιστώντας την επίσκεψη ένα ταξίδι στο παραμυθένιο κόσμο του παλατιού.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ

Βρίσκεται μπροστά από το Μπλε Τζαμί και σήμερα είναι πλατεία που ονομάζεται Σουλτάν Αχμέτ με λίγα εντυπωσιακά στοιχεία που θυμίζουν το παρελθόν. Αποτελούσε τη καρδιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας και οι αγώνες ήταν σημαντικό γεγονός εκείνης της εποχής. Επίσης γινόταν στο χώρο πολιτικές ομιλίες και η διάσημη Στάση του Νίκα ξεκίνησε στον ιππόδρομο. Σήμερα διατηρούνται η στήλη φιδιών που έχει φτιαχτεί από λιωμένες ασπίδες και σπαθιά Ελλήνων που πολέμησαν τους Πέρσες. Διατηρείται βέβαια μόνο η στήλη ενώ ένα από τα τρία κεφάλια βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ο τεράστιος Οβελίσκος, ηλικίας 3.500 ετών. Καταληκτικά ένας περιτοιχισμένος οβελίσκος του 10ου αιώνα και το κυκλικό σχήμα της πλατείας, καθιστούντον επισκέπτη ικανό να κλείσει τα μάτια και να μεταφερθεί σε έναν μαγικό κόσμο που τα άλογα τρέχουν μπροστά από το φανατισμένο πλήθος.

ΤΟΠ ΚΑΠΙ

Πρόκειται για ένασύμπλεγμα οθωμανικών παλατιών, χτισμένο πίσω από την Αγία Σοφία. Είναι ορατό από κάθε σημείο του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου. Στη περίοδο ακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας στο σημείο αυτό βρισκόταν η ακρόπολη της πόλης. Το Νέο Παλάτι είναι ένα συνοθύλευμα από τέσσερα προαύλια και πολλά μικρότερα κτίρια όπως μουσουλμανικά τεμένη, νοσοκομείο και αρτοποιείο. Μετά το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το Τοπ Καπί μετατράπηκε σε μουσείο.

ΑΓΟΡΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

Κατασκευάστηκε το1660 και ονομάζεται ως επί το πλείστον αιγυπτιακή αγορά διότι πολλά μπαχαρικά εισάγονταν από την Αίγυπτο. Είναι εντυπωσιακή αγορά αλλά λιγότερο τουριστική.Εδώ θα βρείτε πολλά μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς αλλά και κλασσικά σουβενίρ.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΑ

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μονές των Πριγκηπόννησων και αποτέλεσε τόπο στον οποίο κατέφευγαν ψυχικά ασθενείς για να θεραπευτούν. Η μονή δέχτηκε επιδρομή από Σταυροφόρους και καταστράφηκε από φωτιά. Έπειτα ξαναχτίστηκε και προσαρτήθηκεμε τη μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους που σκότωσαν τους μοναχούς. Σήμερα αποτελεί τόπο προσκυνήματος για τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους καθολικούς.

ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΒΑΛΟΥΚΛΗ

Λίγο έξω από τατείχη της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι, στο οποίο υπάρχει διάσημο αγίασμα.Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο αυτοκράτορας Λέων ο Μέγας, ψάχνοντας για νερόβρήκε τη πηγή και θεράπευσε έναν τυφλό στρατιώτη. Μία άλλη εκδοχή βέβαια υποστηρίζει πως ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός κυνηγώντας σε αυτό το καταπράσινο μέρος βρήκε το παρεκκλήσι. Λέγεται πως η μονή φτιάχτηκε από υλικά που περίσσεψαν από την Αγία Σοφία.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Το αρχαιολογικό μουσείο αποτελείται από τρία μουσεία, το κυρίως κτίριο, το μουσείο της αρχαίας Ανατολής και το μουσείο της Ισλαμικής τέχνης. Το πιο διάσημο έκθεμα είναι η σαρκοφάγος και κάποια αγάλματα από το ναό του Δία. Θα το βρείτε πίσω από τοπαλάτι Τοπ Καπί, του οποίου η πρόσβαση είναι πίσω από την Αγία Σοφία.


Διαβάστε ακόμα για τη Κωνσταντινούπολη:

Σχολιάστε