Κάλαμος – Άγιοι Απόστολοι
Σε μια ωρίτσα απ’ την Αθήνα, γύρω στα 50 χιλιόμετρα ανάλογα με το από πού ξεκινάς, φτάνεις στον Κάλαμο και στους Αγίους Αποστόλους. Στον Κάλαμο πας για βόλτα, για ν’ απολαύσεις τον καθαρό αέρα ανάμεσα στα δέντρα, στο ύψωμα. Μετά κατεβαίνεις στην παραλία των Αγίων Αποστόλων για το μπάνιο σου.
Παραλία Αγίων Αποστόλων
Για να φτάσεις στην παραλία των Αγίων Αποστόλων ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές και αναγκαστικά πας σιγά. Οι ταμπέλες για την παραλία δείχνουν “Αγκώνα”. Είναι μια πολύ ευχάριστη διαδρομή ανάμεσα στα δέντρα και στη θάλασσα από κάτω. Η παραλία των Αγίων Αποστόλων σου επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη. Εκτός από τα καφε-εστιατόρια, στην ίδια την παραλία βρίσκεις καρέκλες (!) και ξαπλώστρες που δεν χρειάζεται να τις πληρώσεις. Η παραλία των Αγίων Αποστόλων έχει χοντρές πέτρες κι αν δεν είσαι συνηθισμένος να μπαίνεις έτσι, θα χρειαστείς παπούτσια θαλάσσης. Μέσα όμως τα νερά είναι καθαρά κι ακόμα κι αν φυσάει λίγο, κάνεις άνετα το μπάνιο σου. Κι όταν βγεις έξω, η καρέκλα ή η ξαπλώστρα σου μπορεί να είναι σε σκιά!
Για βόλτα μπορείς να περάσεις να δεις το σπίτι του Μπιθικώτση στους Αγίους Αποστόλους.
Εστιατόριο στον Κάλαμο
Ανεβαίνοντας απ’ την παραλία των Αγίων Αποστόλων, σου συστήνουμε να πας για φαγητό στην τοποθεσία Στέρνα Καλάμου. Αν ρωτήσεις, πες εκεί που είναι οι στέρνες. Πράγματι, εδώ έχει στέρνες, αλλά τώρα έχουν διακόψει τη ροή του νερού και δεν μπορείς να πιεις από τη βρύση.
Γεύσεις Βάσω
Πάνω στο δρόμο, θα δεις μια ταμπέλα που γράφει “Γεύσεις Βάσω”. Εδώ δύο είναι όλα κι όλα τα εστιατόρια πάνω στο δρόμο. Το ένα, της “Βάσως” έχει καταπληκτικά μαγειρευτά φαγητά. Τα μαγειρεύει η ίδια και προσέχει τα υλικά που χρησιμοποιεί. Για ορεκτικά πάρε τυροκαφτερή, που την φτιάχνει μόνη της (όχι του εμπορίου), με πραγματικό τυρί. Τα τηγανητά κολοκυθάκια της είναι πολύ καλά. Τα σερβίρει με μια άπαιχτη σκορδαλιά, που τη φτιάχνει με αμύγδαλο! Δοκίμασε οπωσδήποτε τη σπεσιαλιτέ της, τα “σπέσιαλ μπιφτέκια”. Τα φτιάχνει με καθαρό κιμά, εκπληκτικά αφράτα, κι από πάνω τα γαρνίρει με γιαούρτι και κυβάκια φρέσκιας ντομάτας.
Κι ένα μυστικό: Όταν δεις ένα εστιατόριο να είναι δυνατό στα μαγειρευτά, μην παίζεις με την τύχη σου δοκιμάζοντας φαγητά της ώρας. Τα σουβλάκια δεν ήταν στο επίπεδο των μαγειρευτών της Βάσως.
Το επιδόρπιο που θα κεράσει το καλοκαίρι είναι γλυκό καρπούζι με σπιτική σαντιγί. Εκπληκτικό. Μας έδωσε και τη συνταγή:
Γλυκό καρπούζι στην ταβέρνα της Βάσως στον Κάλαμο
Φτιάχνεις ασβεστόνερο και βάζει μέσα το καρπούζι, κομμένο σε κομματάκια. Αφού μείνει 3 ώρες, το ξεπλένεις καλά με βραστό νερό. Μετά το βάζεις να μείνει 3 ώρες μέσα σε κρύο νερό στο οποίο έχεις διαλύσει ένα φακελάκι ξινό. Αυτό δεν το ξεπλένεις, Μετά βράζεις το καρπούζι να βράσει, με αναλογία όσο ζυγίζει το καρπούζι, άλλη τόση ζάχαρη. Μέσα στην κατσαρόλα βάζεις από την αρχή του βρασίματος μέσα σ’ ένα διχτάκι και ένα ματσάκι φρέσκια αρμπαρόριζα. Εκείνη έχει στην αυλή της ταβέρνας. «Αυτή δίνει το άρωμα», μας αποκάλυψε. Το καρπούζι γλυκό κουταλιού της Βάσως ήταν μυρωδάτο και όσο έπρεπε τραγανό. Πολύ δύσκολα ξεχνάς τη γεύση του!
Η καλύτερη γεύση να πάρεις μαζί σου από τον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους.