Για φαγητό στην Ερατεινή

Εστιατόριο της Παζοκατίνας

Μέσα στην Ερατεινή, στο κέντρο του χωριού, είναι πασίγνωστο το εστιατόριο της Παζοκατίνας. Μόλις φτάσεις στην παραλία, είναι το γωνιακό εστιατόριο. Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου λέγεται Κατίνα Πάζα. Εδώ όμως όλοι την ξέρουν ως “Παζοκατίνα”. Φτιάχνει πολύ καλό φαγητό. Πρώτα πρώτα τις παραδοσιακές πίτες, αλλά και ντολμαδάκια, πολύ ωραίο ψάρι, τσιπούρες, μπακαλιάρο, πέρκα, πολύ νόστιμα όλα. Όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δουλεύουν εδώ γύρω ή κι απ’ το Λιδωρίκι στην Παζοκατίνα έρχονται για φαγητό. Δουλεύει όλο το χρόνο και μαγειρεύει πάντα με μεράκι. Στην Ερατεινή υπάρχουν κι άλλα δύο εστιατόρια, αλλά αυτό ξεχωρίζει.

Τολοφώνα

Στην Τολοφώνα πήγαινε για φαγητό στην πλατεία. Κάθισε σε κάποιο από τα εστιατόρια και απόλαυσε την πανοραμική θέα της Ερατεινής μαζί με κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο και τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες πίτες. Μεγαλύτερη πέραση έχει η τυρόπιτα, αλλά δοκίμασε και τις χορτόπιτες και τις κολοκυθόπιτες, τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκές. Όποια πίτα κι αν φας εδώ είναι με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι.

Τοπικά χειροποίητα προϊόντα

Στην περιοχή υπάρχουν κάποια τοπικά χειροποίητα προϊόντα που αξίζει να ψάξεις να βρεις. Μιλάμε για τον σπιτικό τραχανά και τις σπιτικές χυλοπίτες. Δεν πουλιούνται στα μαγαζιά, αλλά αν ρωτήσεις ποιες γυναίκες φτιάχνουν, μπορεί να βρεις ν’ αγοράσεις για το σπίτι. Αξίζει τον κόπο να ρωτήσεις.

Η ραβανή της Ερατεινής

Η ραβανή της Ερατεινής φτιάχνεται με ρύζι και ζάχαρη. Κοπανίζουν το ρύζι με το μπουκάλι για να γίνει ο κόκκος πιο μικρός και μετά το ανακατεύουν με ζάχαρη και νερό, μέχρι να γίνει μία μάζα. Μετά το κόβουν σε τριγωνικά κομμάτια και στη μέση κάθε κομματιού βάζουν ένα αμύγδαλο καθαρισμένο. Ψήνουν τη γλυκιά πίτα σε ξυλόφουρνο και τη βγάζουν όταν έχει ροδοψηθεί από πάνω και από κάτω. Η ραβανή είναι το αγαπημένο γλυκό της περιοχής.

 

Σχολιάστε