Καθημερινές εξορμήσεις στο Παρίσι – Μνημεία του Παρισιού

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Η πόλη που μαγεύει,που έλκει εκατομμύρια επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχει να επιδείξει τα πιο αξιόλογα και διάσημα μνημεία σε όλο το κόσμο. Πλήθος κόσμου συρρέει από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να αντικρίσει μοναδικά δημιουργήματα.

Σημαντικά είναι τα αρχιτεκτονικά μνημεία που κοσμούν τη πόλη. Τα πιο γνωστά είναι το Λούβρο, το Πάλαι Ρουαγιάλ, το μέγαρο του Λουξεμβούργου, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Πάνθεο, τα ανάκτορα των Βουρβόνων και ο θρυλικός πύργος του Άιφελ.

Πύργος του Άιφελ

Ο περίφημος αυτός πύργος χτίστηκε από το μηχανικό Άιφελ, το 1889, για τη παγκόσμια έκθεση του επόμενου χρόνου. Αρχικά θεωρούνταν απλό μηχανικό κατόρθωμα. Στα χρόνια του παγκοσμίου πολέμου χρησίμεψε σαν κέντρο μετεωρολογικών και αεροδυναμικών πειραμάτων. Σήμερα είναι σταθμός ραδιοφωνίας. Διαθέτει τέσσερις εξέδρες, που στηρίζουν το πύργο. Ο επισκέπτης επιτρέπεται να ανέβει στο πύργο, μέχρι το τρίτο εξώστη. Εκεί θα αντικρίσει εστιατόρια και θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Η θέα στο ύψος του πύργου, είναι πραγματικά μοναδική. Η ανάβαση στο πύργο δεν είναι διόλου κοπιαστική, αφού γίνεται με ανελκυστήρες και κλιμακοστάσιο. Οποιοσδήποτε βρεθεί εκεί κρατά την ανάσα του στη θέα του Παρισιού, έτσι όπως φαίνεται από ψηλά. Το ηλιοβασίλεμα, που αντικρίζει ο τουρίστας, είναι εντυπωσιακό. Ο Πύργος του Άιφελ δίκαια αναδείχτηκε σε αιώνιο σύμβολο της πόλης.

Παναγία των Παρισίων

Από τις εκκλησίες σπουδαιότερη είναι η Νότρ Ντάμ, ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, που είναι γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στο νησί Σιτέ. Άρχισε να χτίζεται το1163 και αποπερατώθηκε το δέκατο τέταρτο αιώνα. Μία συγκινητική ιστορία αγάπη ςεκτυλίχθηκε εκεί. Ένας μοναχός, ο Αβελάρδος, και η Ελοίζα, κόρη αξιωματούχου ερωτεύτηκαν. Ο αυστηρός πατέρας, όταν πληροφορήθηκε το ειδύλλιο ανάμεσα στο δάσκαλο και τη μαθήτρια του, ευνούχισε τον Αβελάρδο. Μετά από αυτή τη πράξη η Ελοίζα, περίλυπη, πήγε στο μοναστήρι. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού.Ο επισκέπτης του ναού έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει διάσημα γλυπτά. Η επιβλητικότητα του ναού συμπληρώνεται με το πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και τα εξαιρετικά<< βιτρώ >> παράθυρα. Είναι γεγονός πως στο συγκεκριμένο ναό έγινε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Τέλος μέσα στο ναό γράφτηκε το μυθιστόρημα<< η Παναγία των Παρισίων >> από τον Βίκτωρ Ουγκώ. Η επιβλητικότητατου ναού προκαλεί ρίγος στους χιλιάδες επισκέπτες του.

Μουσείο του Λούβρου

Το μουσείο του Λούβρου αποτελεί ένα κομψοτέχνημα του Παρισιού. Χτίστηκε το 1190 από το Φίλιππο Αύγουστο, ως οχυρό στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Αργότερα ένα μέρος του οχυρού μετατράπηκε σε κατοικία του Κάρολου του Ε’. Το 1546 γκρεμίστηκε ο παλιός πύργοςκαι στη θέση του χτίστηκε ένα καινούριο ανάκτορο, ρυθμού αναγέννησης. Το 1549σχεδιάστηκε ένα δεύτερο ανάκτορο και με διάφορες αλλαγές ενώθηκε το Λούβρο μετο ανάκτορο του Κεραμεικού. Βέβαια όταν η βασιλική κατοικία και η αυλή μεταφέρθηκανστις Βερσαλλίες, το Λούβρο άρχισε να παρακμάζει. Καινούρια ζωή και καινούριαάνθηση γνώρισε στα χρόνια του Ναπολέοντα Γ’. Η δημιουργία του μουσείου οφείλεται σε ιδέα του Μαρκήσιου ντε Μαρινύ. Η ιδέα αυτή πραγματοποιήθηκε όταν η νομοθετική συνέλευση της επανάστασης αποφάσισε να γίνειτο ανάκτορο του Λουδοβίκου, μουσείο της Δημοκρατίας. Στην αρχή περιλάβαινε τα έργα τέχνης των βασιλιάδων, καθώς και τη περίφημη << Τζοκόντα >>.Πολλά έργα συγκεντρώθηκαν από πύργους και μοναστήρια. Όλα αυτά τα έργα βρίσκονταιστη Μεγάλη Στοά του Λούβρου. Επίσης, πολλά έργα τέχνης έφερε ο Ναπολέοντας από την εκστρατεία του στην Ιταλία και από εκστρατείες του σε άλλες χώρες. Επιβάλλεται να αναφερθεί πως το μοναστήρι διαιρείται σε έξι τμήματα. Διακρίνεται το τμήμα ελληνικών και ρωμαικών αρχαιοτήτων, αιγυπτιακών,ανατολικών, μεσαιωνικής αναγεννησιακής και σύγχρονης γλυπτικής, ζωγραφικής,σχεδίων και καλλιτεχνικών έργων από τα μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Υπάρχουν πολλά έργα εξαιρετικής τέχνης, όπως η << Αφροδίτη της Μήλου>>,η << Νίκη της Σαμοθράκης>>, πίνακες του Ντα Βίντσι, του Γκρέκο και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Καταληκτικά είναι φρόνιμο να αναφερθεί πως, από το 1881, λειτουργεί η Σχολή του Λούβρου με τμήματα αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης. Αναμφίβολα η συλλογήτου μουσείου είναι από τις πλουσιότερες του κόσμου.

Αψίδα του Θριάμβου

Σε μία επίσκεψη σας στο πανέμορφο Παρίσι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε την Αψίδα του Θριάμβου. Είναι τοποθετημένη μπροστά από το Λούβρο. Η αψίδα δημιουργήθηκε με σκοπό να τιμήσει το Ναπολέοντα και έχει ύψος πενήντα μέτρα. Σήμερα διοργανώνονται στο χώρο που βρίσκεται η Αψίδα, πλήθος δημοσίων εκδηλώσεων.

Πνευματικό Παρίσι

Την εικόνα του πνευματικού Παρισιού αποτελούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. Εδώ αναπτύσσονται και επιτελούν έργο το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, η Εκόλ Νορμάλ Συπεριέρ, το Πολυτεχνείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Παστέρ, το Ελεύθερο Κολέγιο Κοινωνικών Σπουδών, η σχολή Καλών Τεχνών και πολλές άλλες ακαδημίες.

 Φυσική ομορφιά στο Παρίσι

Δύο μεγάλα δάση σταδυτικά και ανατολικά της πόλης της Βουλώνης και των Βιγκενών, μαζί με τα πάρκα και τους κήπους, προσθέτουν φυσική ομορφιά στο Παρίσι. Οι κήποι του Λουξεμβούργου, ο Βοτανικός Κήπος και οι κήποι του Κεραμεικού είναι συνδεδεμένοι με διάφορα ιστορικά γεγονότα. Από τις πλατείες σημαντικότερες και ονομαστότερες είναι οι πλατείες της Ομόνοιας στο Σηκουάνα, η πλατεία της Δημοκρατίας, της Βαστίλης και της Ετουάλ, όπου εκεί βρίσκεται και η Αψίδα του Θριάμβου και ο τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη.


Διαβάστε ακόμα για το Παρίσι:

Σχολιάστε