ΣΙΦΝΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Το εστιατόριο «θεσμός» της Σίφνου είναι ο «Μαγγανάς», στον Αρτεμώνα. Επισήμως, το εστιατόριο λέγεται «Το Λιοτρίβι», αλλά όλοι το ξέρουν ως η ταβέρνα του Μαγγανά. Αυτό είναι το ψευδώνυμο του ιδιοκτήτη (το πραγματικό του επίθετο είναι Γεωργούλης). Εδώ θα παραγγείλετε ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου… (συγγνώμη, ακόμα ξερογλείφομαι).
Τοπικά προϊόντα Σίφνου
Για ορεκτικό ζητήστε ν’ αλείψετε στο ψωμί φύλλα κάπαρης μαγειρευτά γιαχνί. Επειδή μπορεί να θεωρήσετε υπερβολή όταν σας προτείνουν να δοκιμάσετε και τη σιφνέικη ρεβυθάδα, σας προειδοποιώ να μην τη χάσετε. Δεν είναι τόσο ότι ότι τα ρεβυθια Σιφνου είναι από μόνα τους το κάτι άλλο. Αυτό που κάνει πραγματικά «λουκούμι» τη ρεβυθαδα Σιφνου είναι ο τρόπος που τη μαγειρεύουν. Βάζουν τα ρεβύθια με νερό σ’ ένα στρογγυλό πήλινο τσουκάλι με χερούλια. Προσθέτουν λάδι και κρεμμύδι τριμμένο. Σκεπάζουν το τσουκάλι με το πήλινο καπάκι του και το βάζουν το Σάββατο το βράδυ να ψηθεί όλη τη νύχτα στον πέτρινο φούρνο του σπιτιού, πάνω σε κλαδιά. Την Κυριακή, μετά την εκκλησία, γύριζουν στο σπίτι για να φάνε τη ρεβυθάδα για πρωινό. Ποιες κρέπες και πρασινάλογα; Οι Σιφναίοι είναι με το χαμόγελο στο στόμα κι αυτό δεν οφείλεται στα κορνφλέικς. Οι Σιφνιώτισες επιμένουν να κάνουν το πρωινό της Κυριακής ξεχωριστό με μια παραδοσιακή υπέροχη γεύση που τιμά το γούστο της μητέρας και της γιαγιάς τους.
Γλυκές Λιχουδιές στη Σίφνο
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν κάποιες λιχουδιές που δεν θα βρεις στις ταβέρνες και στα ζαχαροπλαστεία της Σίφνου. Γι’ αυτό αξίζει να γνωριστείς με κάποια ντόπια νοικοκυρά, να σε φιλέψει στο σπίτι της «λολί», την πίτα από γλυκιά κολοκύθα, που τη φτιάχνουν εδώ με σταφίδες.
Στα ζαχαροπλαστεία της Σίφνου μπες και πάρε αμυγδαλωτα Σιφνου, κουραμπιέδες (όλο το χρόνο) και καταπληκτικά κουλουράκια και βουτήματα.
Κάτι άλλο που αξίζει ν’ αγοράσεις για το σπίτι είναι η μανούρα. Η μανουρα Σιφνου είναι πολύ σκληρό τυρί που ωριμάζει μέσα σε γύλη, το κατακάθι του κρασιού στο βαρέλι. Η γεύση αυτού του τυριού είναι εντελώς ξεχωριστή. Για τη μεταφορά δεν υπάρχει πρόβλημα. Η μανούρα δεν χρειάζεται ψυγείο.
Πάσχα στη Σίφνο
Αν βρεθείς Πασχα στη Σιφνο, μη διανοηθείς να ζητήσεις αρνί στη σούβλα. Εδώ κανένας δεν σουβλίζει. Οι Σιφναίοι παίρνουν το αρνί ή το κατσίκι, το βάζουν σε μαστέλο (πήλινο οβάλ σκεύος με χερούλια, χωρίς καπάκι). Στον πάτο του μαστέλου έχουν στρώσει κληματόβεργες. Πάνω απ’ το αρνί ή το κατσίκι ρίχνουν μπόλικο (πραγματικά πολύ) άνηθο, λευκό, ξηρό κρασί και αλατοπίπερο. Το κλείνουν στον πέτρινο φούρνο το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και το βγάζουν και το τρώνε μετά την… Ανάσταση!!!
Η Σίφνος είναι γνήσιο μέρος, απ’ το βάθος μέχρι ό,τι φαίνεται εξωτερικά. Τίποτα δεν είναι δήθεν. Ούτε η τέχνη της. Για παράδειγμα, τα κεραμικα Σιφνου είναι δικαίως ξακουστά, όχι μόνο γιατί είναι όμορφα, αλλά γιατί είναι σοφά φτιαγμένα, για ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Οι αγγειοπλάστες είναι πρωτίστως τσικαλάδες, φτιάχνουν τσικάλια, που τα χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να φτιάχνουν τις θεσπέσιες ρεβυθάδες. Αξίζει να επισκεφθείτε έστω και ένα τσικαλάδικο στο Βαθύ, στον Πλατύ Γιαλό, στον Αρτεμώνα, στην Απολωνία ή στις Καμάρες.
ΣΙΦΝΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Όλη η νυχτερινή ζωή στη Σίφνο είναι στην Απολωνία. Τα μπαράκια είναι όλα μαζεμένα σ’ ένα σοκάκι. Εδώ βρίσκονται κι όλα τα τουριστικά μαγαζιά. Παρ’ όλα αυτά, αν τα καταφέρεις και πιάσεις γνωριμία με κάποιον ντόπιο, έχει άλλη γλύκα να πιεις το gin tonic σου καθισμένος έξω απ’ το σπίτι, στην πετζούλα
[L- Sifnos]