Αξιοθέατα κοντά στο Ναύπλιο: Μυκήνες και Επίδαυρος

Εφόσον βρεθείτε στο Ναύπλιο, μην χάσετε σε καμία περίπτωση την ευκαιρία να επισκεφτείτε τις Μυκήνες και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Άλλωστε βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Ναυπλίου και είναι εύκολα προσβάσιμα!

Επίδαυρος

Η ιστορική πόλη της Επιδαύρου βρίσκεται στον νομό Αργολίδας και αν διαλέξετε να την επισκεφτείτε το καλοκαίρι θα διαπιστώσετε ότι «πλημμυρίζει» από κόσμο, καθώς το θέατρο της Επιδαύρου και οι πολιτιστικές του εκδηλώσεις αποτελούν καλλιτεχνικό γεγονός! Σύμφωνα με τα ιστορικά ντοκουμέντα, το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Επιδαύρου πήρε «σάρκα και οστά» το 340 π.Χ. χτισμένο σε μια χαράδρα!

Το θέατρο αυτό έχει τη μορφή του τυπικού θεάτρου της ελληνιστικής εποχής με το τρίπτυχο του κοίλου, της ορχήστρας και της σκηνής. Κατά την αρχαιότητα λάμβαναν χώρα εκεί αγώνες μουσικού περιεχομένου και δραματικές παραστάσεις, ενώ βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, ενός από τα πιο ξακουστά και μεγάλα ιερά κατά τους αρχαίους χρόνους.

Παρά τους αιώνες που έχουν περάσει και με τη συμβολή αναστηλωτικών παρεμβάσεων ακόμη και σήμερα το θέατρο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, διαθέτει άριστη ακουστική και αρχιτεκτονική, ενώ η χωρητικότητα του σε κοινό φτάνει τον αριθμό των 13.000 θεατών! Εκεί διοργανώνεται από το 1955 κάθε χρόνο το θερινό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στα πλαίσια του οποίου έχουν εμφανιστεί όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως η Κατίνα Παξινού, ο Θανάσης Βέγγος, η Μαρία Κάλλας και πολλοί ακόμη.

Φτάνοντας στην πόλη της Επιδαύρου μπορείτε παράλληλα να επισκεφτείτε εκτός από το θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου, το οποίο επίσης βρίσκεται στον χώρο του Ασκληπιείου και φιλοξενεί ευρήματα ανασκαφών στην περιοχή, μνημεία και διάφορα άλλα εκθέματα.

Μυκήνες

μυκήνες γκραβούρα

Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με τις Μυκήνες, καθώς η πόλη ολόκληρη είναι ένα ολόκληρο αξιοθέατο από μόνη της!

Στις Μυκήνες άνθησε ο μυκηναϊκός πολιτισμός, «θησαυροί» του οποίου υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών για να τους θαυμάσουν οι επισκέπτες. Η πόλη, στην οποία γεννήθηκαν μερικοί από τους πιο γνωστούς μύθους της ελληνικής μυθολογίας, κρύβει έναν θαυμαστό πολιτισμό σε κάθε της γωνιά!

Σήμερα, ανάμεσα στα απότομα βράχια της περιοχής βρίσκονται ερείπια, που έχουν απομείνει για να θυμίζουν στους ταξιδιώτες και τους κατοίκους ότι κάποτε εκεί ήταν η ένδοξη πόλη των Περσείδων και των Ατρείδων.

Από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα των Μυκηνών είναι οι ταφικοί Κύκλοι Α’ (ήταν το νεκροταφείο της μυκηναϊκής περιόδου) και Β’ (συνολικά 24 τάφοι, μεταξύ των οποίων και βασιλικοί). Αν επισκεφτείτε τις Μυκήνες όμως θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, όταν αντικρίσετε την Πύλη των Λεόντων, μια τεράστια είσοδο από λίθους, στο πάνω μέρος της οποίας είναι σκαλισμένα λιοντάρια ως ένδειξη ισχύος από τους ηγεμόνες.

Παράλληλα, στα εναπομείναντα ερείπια της περιοχής συγκαταλέγονται οι περίφημοι θολωτοί τάφοι του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας, αλλά και η Υπόγεια Δεξαμενή, που δημιουργήθηκε για να παρέχει νερό στους κατοίκους, όταν εκείνοι βρίσκονταν σε κατάσταση πολιορκίας από τους εχθρούς τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μια επίσκεψη στις «πολύχρυσες» κατά τον Όμηρο Μυκήνες, θα σας κάνει να γνωρίσετε ένα από τα σημαντικότερα ανακτορικά κέντρα στην Ελλάδα και να έρθετε σε επαφή με έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας.

Διαβάστε ακόμα για το Ναύπλιο:

Σχολιάστε