Αξιοθέατα στο Ξυλόκαστρο

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης

Το σήμα κατατεθέν του Ξυλόκαστρου είναι η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, που έχτισε με τα χέρια του ο ιερομόναχος Πατήρ Νίκων. Πήρε σχέδια από πρωτοχριστιανικές εκκλησίες και ξεκίνησε. Εντυπωσιακή η εκκλησία από έξω με τους μαρμάρινους όγκους της μέχρι μέσα, σε κάθε λεπτομέρεια του εσωτερικού, που δεν έχεις την ευκαιρία να δεις εύκολα αλλού. Στον πρόναο εντυπωσιάζεσαι απ’ τα θαυμάσια ψηφιδωτά, που έχει φιλοτεχνήσει ένας Εβραίος καλλιτέχνης.

Τα χρήματα έρχονταν απ’ τον ουρανό σ’ αυτόν τον θεοσεβούμενο άνθρωπο, που άφηνε όλη τη φροντίδα για την ύπαρξή του μόνο στον Θεό. Μια φορά που τον είχε επισκεφτεί ένας μοναχός, τον βρήκε να τρώει κρέας ημέρα Τετάρτη. Πολύ απλά, του είπε ότι έτρωγε ό,τι του έφερναν. Πολλές μέρες τις περνούσε μόνο με ψωμί. Κι αν δεν είχε τίποτα δεν έτρωγε τίποτα. Κι ας ήταν γύρω στο 1.80 σε ύψος. Ογδοντάρης κοντά, ανέβαινε στις σκαλωσιές για να μαστορεύει την εκκλησία. Η απόλαυση ήταν όταν έλεγε το Ευαγγέλιο. Δεν το έλεγε. Το ζούσε. Ήταν εκεί όταν περιέγραφε τι είχε συμβεί.

Ο Πατήρ Νίκων κοιμήθηκε το 2011. Τώρα βλέπεις την ψυχή του παντού. Στο θεόρατο ύψος της εκκλησίας, στην οροφή όπου είχε τοποθετήσει μια εικόνα για να μην την κλέψουν, στο Βαπτιστήριο, στον Πύργο, που σηματοδοτεί ακόμα το Ξυλόκαστρο κι είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις από μακριά.

Ο Πευκιάς

Για τους λάτρες της Φύσης, το στολίδι του Ξυλοκάστρου είναι ο Πευκιάς. Ένα πευκοδάσος τριών χιλιομέτρων, που ξεκινά απ’ το Ξυλόκαστρο και φτάνει μέχρι και τη Συκιά. Ένας πολύ ωραίος περίπατος.

Το σπίτι του Σικελιανού στη Συκιά

Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού είναι η ρεσεψιόν του νέου ξενοδοχείου Sikyon Coast Hotel. Παλαιότερα, η βίλα του Σικελιανού είχε διαμορφωθεί σε bungalows από τον εφοπλιστή Τυπάλδο. Τώρα, γύρω από τη βίλα του Σικελιανού, έχει αναπτυχθεί το καινούργιο ξενοδοχείο. Ο χώρος διαθέτει πισίνα για παιδιά, ξαπλώστρες, ωραίο εστιατόριο, bar και προσφέρεται για γλυκό και ποτό, είτε μέσα είτε έξω και μέσα. Απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο από το Ξυλόκαστρο.

Λίμνη Τσιβλού

Κοντά στην Ακράτα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, αξίζει να επισκεφτείς τη λίμνη Τσιβλού. Στενός δρόμος και σε ένα κομμάτι χωματόδρομος, αλλά το θέαμα θα σου μείνει αξέχαστο. Αυτό που βλέπεις είναι ένα υγρό σμαράγδι. Μια καταπράσινη, σμαραγδένια λίμνη διακοσίων στρεμμάτων. Κάνεις τη βόλτα σου κι ύστερα κάθεσαι για έναν καφέ ή και για να φαγητό

Διαβάστε για τo Ξυλόκαστρο και την Κορινθία:

Σχολιάστε