Αξιοθέατα στη Σκύρο

ΣΚΥΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Λαογραφικό Μουσείο Σκύρου

Στη Σκύρο λειτουργούν δύο μουσεία. Στο Λαογραφικό Μουσείο Σκύρου ή Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς θα δεις παλιές σκυριανές φορεσιές και γενικά πώς ζούσαν μέχρι αρκετά πρόσφατα οι Σκυριανοί.

Αξιοθέατα στη Σκύρο

Κάτι από τον παλιό τρόπο ζωής των Σκυριανών δεν έχει αλλάξει, μπορείς να το δεις ακόμα. Γενικά, μέσα στη Σκύρο, υπάρχουν ακόμα τα παλιά πολύ μικρά σπιτάκια, που ευτυχώς δεν τα πειράζουν, γιατί είναι σαν ζωντανά μουσεία. Περπατώντας στα δρομάκια, από τις ανοιχτές πόρτες, μπορείς να ρίξεις μια ματιά. Ο μικρός χώρος υπαγορεύει ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο διακόσμησης και διάταξης των χώρων του σπιτιού. Κρεμασμένα πιάτα στον τοίχο, ένα μικρό σαλονάκι κάτω, που είναι και το καθημερινό καθιστικό με το τζάκι, και η κουζίνα. Από πάνω, ένα μικρό παταράκι, που το λένε «σφα» κι εκεί έχουν την κρεβατοκάμαρά τους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου θα δεις οτιδήποτε αρχαίο έχει βρεθεί στο νησί. Στην κορυφή της Χώρας, αξίζει να επισκεφτείς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που ανήκει στη Μονή της Αγίας Λαύρας των Μετεώρων. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος της Σκύρου. Όλοι οι Σκυριανοί σέβονται τον Άγιο Γεώργιο μια κι έχουν δει πολλά θαύματα. Στο μοναστήρι ζει όλος κι όλος ένας καλόγερος, ο πατήρ Γερόντιος, ο οποίος, παρά το όνομά του είναι κάτι παραπάνω από 40 ετών. Έχει κάνει πολλή δουλειά στο μοναστήρι και το έχει ανακαινίσει όλο. Σ’ αυτό το μοναστήρι φυλάσσεται το μετάλιο του ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, ο οποίος το είχε αφήσει εκεί. Η εκκλησία που υπάρχει μέσα στο μοναστήρι είναι πολύ παλαιά.

Σκυριανά έπιπλα

Μέχρι πριν μερικά χρόνια λειτουργούσε στη Σκύρο ΙΕΚ ξυλογλυπτικής. Τώρα έχει κλείσει. Όμως οι Σκυριανοί ξυλογλύπτες φτιάχνουν ακόμα τα μοναδικά τους αριστουργήματα. Οπότε μπορείς να παραγγείλεις ό,τι θέλεις. Φυσικά, είναι πιο ακριβά από τα έτοιμα, γιατί φτιάχνονται από την αρχή μέχρι το τέλος στο χέρι, δηλαδή είναι σκαλισμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι. Αν δεν αντέχει το πορτοφόλι σου για κάτι μεγάλο, μπορείς να αγοράσεις ένα παιδικό καρεκλάκι. Έχεις δεν έχεις μωρό στο σπίτι. Δεν υπάρχει πιο ζεστό αντικείμενο για ένα σαλόνι από ένα σκαλιστό σκυριανό καρεκλάκι. Μέσα στη Χώρα της Σκύρου ζήτησε να βρεις τον Μανωλιό για καλό σκυριανό έπιπλο.

Σκύρος αγγειοπλαστική

Από τη Σκύρο μπορείς να αγοράσεις και σκυριανά ζωγραφιστά πιάτα, κανάτες και μπολ, που φτιάχνουν οι ντόπιοι αγγειοπλάστες.


Διαβάστε ακόμα για την Σκύρο:

Σχολιάστε