Φαγητό στη Σκύρο

ΣΚΥΡΟΣ ΦΑΓΗΤΟ

Όταν βρεθείς στη Σκύρο, ζήτησε να φας φέτα σκυριανή, κεφαλοτύρι Σκύρου και το ξινοτύρι Σκύρου ̵ και τα δύο φανταστικά τυριά. Ζήτησε να δοκιμάσεις και σκυριανή φάβα. Στη γεύση είναι ίδια με της Σαντορίνης.

Το πιο διάσημο πιάτο της σκυριανής κουζίνας είναι η αστακομακαρονάδα. Όμως στο σκυριανό τραπέζι τιμητική θέση έχει και ο τραχανάς. Οι νοικοκυρές της Σκύρου φτιάχνουν πολλές συνταγές με τραχανά: τραχανά με σαλιγκάρια, τραχανόπιτες, πιτάκια με κολοκύθα και τραχανά…

Φαγάδικα στη Σκύρο

Στη Σκύρο υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια. Οι επιλογές που προτείνουμε εδώ είναι για καλό φαγητό σε προσιτές τιμές. Και πράγματι αυτά τα φαγάδικα μαζεύουν γι’ αυτούς τους δύο λόγους τον περισσότερο κόσμο στη Σκύρο.

Μουριές

Οι «Μουριές» είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα σ’ ένα μικρό οικισμό που λέγεται Καλικρί, στο δρόμο που πάει για την Καλαμίτσα. Σχεδόν ό,τι έχει αυτή η ταβέρνα είναι δικής τους παραγωγής, από τα σκυριανά κατσίκια, που τα μαγειρεύουν στη γάστρα, μέχρι τις μελιτζάνες, που τις φτιάχνουν γεμιστές. Εννοείται ότι η ασταμοκακαρονάδα είναι με αστακούς που έχουν ψαρευτεί στη Σκύρο. Από αστακούς η Σκύρος άλλο τίποτα. Η ταβέρνα δεν λέγεται τυχαία «Μουριές». Έχει πράγματι δέκα με δεκαπέντε μουριές, οι οποίες προσφέρουν ένα καταπληκτικό φυσικό στέγαστρο. Ακόμα και ντάλα μεσημέρι να είναι, δεν νιώθεις ούτε ίχνος ήλιου από κάτω. Πολύ καλή εμπειρία είναι και οι βόλτες με τα σκυριανά αλογάκια απέναντι απ’ την ταβέρνα.

Στέλιος

Ο «Στέλιος» στα Γυρίσματα είναι μια ταβέρνα γενικού ενδιαφέροντος. Μπορείς να φας από κρέας μέχρι θαλασσινά, προπάντων αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες.

Μακαρούνες

Μέσα στη Σκύρο, στο χωριό, πήγαινε για φαγητό στις «Μακαρούνες». Περισσότερο φτιάχνει μακαρονοειδή και πίτσες. Οι μακαρούνες είναι ένα σκυριανό έδεσμα, που το φτιάχνουν στο νησί. Είναι ζυμαρικό σαν μικρό αχοιβαδάκι μέσα στο οποίο βάζουν ξερή μυζήθρα σκυριανή κι από πάνω πιπέρι.

Τζάνος

Μέσα στο δάσος της Σκύρου, με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο, προς Άγιο Πέτρο, υπάρχει η ταβέρνα «Τζάνος» (ο κόσμος την ξέρει και ως «Άγιος Πέτρος», καθώς υπάρχει εκεί το ομώνυμο εκκλησάκι. Το 80% των υλικών που χρησιμοποιεί είναι δικά του: κατσίκια, πρόβατα, τυριά και λαχανικά. Τα τυριά που φτιάχνει, εκτός από την ταβέρνα που τα διαθέτει, τα πουλάει και στους πελάτες του, αν θέλουν ν’ αγοράσουν. Έχει πάρα πολύ καλή γραβιέρα Σκύρου και ξυνοτύρι Σκύρου (σαν ξυνομηζήθρα).

Ο Ψαριώτης

Προς το λιμάνι, τη Λιναριά, εκεί που μπαίνει το πλοίο, υπάρχει η ταβέρνα «Ο Ψαριώτης». Κατά κύριο λόγο, έχει θαλασσινά, μια κι έχει δικά του καῒκια και βγάζει φρέσκα ψάρια και αστακούς. Όταν λέμε ψάρια, μην περιμένεις να φας μαρίδα, σαρδέλα και γάβρο εδώ. Στη Σκύρο δεν αλιεύονται μικρά ψάρια. Η Σκύρος είναι το καλύτερο μέρος για να χορτάσεις και ν’ απολαύσεις αστακαρομανάδα.

Πλάτανος

Δέκα μέτρα απ’ τον Ψαριώτη, στη Λιναριά, υπάρχει το μεζεδοπωλείο «Πλάτανος». Καλό ουζερί, όπου θα βρεις οτιδήποτε σε μεζέδες, χταπόδι, γαρίδες σαγανάκι, καλαμαράκια.


Διαβάστε ακόμα για την Σκύρο:

Σχολιάστε