Τρίκαλα Κορινθίας

Καρυά – Τρίκαλα Κορινθίας: Εύκολη χειμωνιάτικη απόδραση

Μην το σκέφτεσαι καθόλου. Αν θέλεις λευκά Χριστούγεννα ή χιονάκι για σκι και snowboard οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο ή τριήμερο μεσ’ το χειμώνα, πάρε την παρέα και πηγαίνετε στα Τρίκαλα Κορινθίας. Από την Αθήνα, μιλάμε για μιάμιση ώρα δρόμο.

Αν υπάρχουν και παιδάκια μέσα στο αυτοκίνητο ή άνθρωποι που δεν τα πάνε καλά με την ταχύτητα, πηγαίνοντας με 100 χιλιόμετρα την ώρα, φτάνεις άνετα σε δυο ωρίτσες στην Καρυά. Η απόσταση από την Αθήνα μέχρι τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι συγκεκριμένα 144 χιλιόμετρα και 148 χιλιόμετρα μέχρι την Καρυά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Αθηνών – Πατρών δεν είναι και ο καλύτερος δρόμος που μπορείς να φανταστείς. Εν πάση περιπτώσει, η πιο συνηθισμένη διαδρομή που μπορείς ν’ ακολουθήσεις είναι να πάρεις την Εθνική Αθηνών – Πατρών και να βγεις στην έξοδο για Ξυλόκαστρο. Από εκεί συνεχίζεις για Τρίκαλα Κορινθίας και αμέσως μετά για Καρυά. Αν θέλεις να φτάσεις και μέχρι την Γκούρα είναι συνολικά 27 χιλιόμεντρα από Τρίκαλα Κορινθίας.

Η Καρυά βρίσκεται σε υψόμετρο 1280 μέτρων. Η διαδρομή μέχρι να φτάσεις είναι πολύ ευχάριστη. Το μάτι σου ξεκουράζεται με τα έλατα και τις καρυδιές. Ας μην ξεχνάμε ότι η ονομασία «Καρυά» σημαίνει «καρυδιά». Παρ’  όλα αυτά, ενώ πουλάνε γενικά γύρω τριγύρω ξηρούς καρπούς, καρύδια δεν βρήκαμε τέτοια εποχή.

Για σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας

Εννοείται ότι δεν βλέπεις την ώρα, μετά από ένα πλούσιο πρωινό στην Αναράδα, να πας στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας για να χαρείς λίγο το χιόνο με το σπορ της αρεσκείας σου. Με τι να ξεκινήσουμε, με τα καλά νέα ή με τα κακά νέα για το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας; Τα καλά νέα είναι ότι το τοπίο είναι υπέροχο και σ’ αυτό θα μείνετε οπωσδήποτε κατευχαριστημένοι. Επίσης ότι είναι σχετικά φτηνό. Μπορείς να πας απ’ το πρωί και να κάνεις snowboard μέχρι τις 4 το απόγευμα μόνο με 15 ευρώ. Σαν χιονοδρομικό κέντρο όμως δεν είναι τόσο πλούσιο ή με ανέσεις ή με φοβερές πίστες όπως άλλα που πιθανόν να έχετε επισκεφτεί. Για παράδειγμα, έχει δύο αναβατήρες, αλλά όταν λέμε αναβατήρες εννοούμε κάτι σαν ρουλεμάν που σέρνει τη σανίδα του snowboard στα 450 μέτρα, δηλαδή, μια μικρή διαδρομή. Ίσα ίσα που ανεβάζεις τη σανίδα, κάνεις μια βολτίτσα προς τα κάτω και τέλος!

Εμείς που δεν ξέραμε ούτε σκι ούτε snowboard, προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε με το snowboard, που μας φάνηκε πιο εύκολο. Στην πραγματικότητα, ίσως το σκι να είναι πιο εύκολο, γιατί με το snowboard είναι δύσκολο να σταματήσεις, αν δεν είσαι εκπαιδευμένος. Υπάρχει εκπαιδευτής εκεί που σου λέει πώς να φρενάρεις, αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι και τόσο εύκολο. Πρέπει να σηκώσεις τη σανίδα προς τα πάνω, εκεί που είναι η φτέρνα σου, ή να την κατευθύνεις προς τα κάτω, με τη μύτη μπροστά. Αν δοκιμάσεις να την στρέψεις δεξιά ή αριστερά, δεν σταματάει, ούτε κόβει ταχύτητα. Ενώ με τα σκι είναι πιο εύκολο, τελικά, γιατί έχεις να κάνεις με δύο πόδια και το κουμαντάρεις πιο εύκολα.

Στο χιονοδρομικό κέντρο, κι αν ακόμα δεν κάνεις τίποτα, μπορείς να πιεις έναν καφέ ή να τσιμπήσεις κάτι πρόχειρο.

Βόλτες από την Καρυά

Από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ξεκινάει ο περίπατος για το ρέμα του Όλβιου ποταμού, ο οποίος καταλήγει στον Φενεό. Ένας άλλος ωραίος περίπατος μέσα σε δάσος, είναι από την Καρυά μέχρι τον Γέρο, το πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Σ’ αυτό το δάσος υπάρχουν μανιτάρια, αλλά μην μαζέψετε παρά μόνο όσοι ξέρετε από μανιτάρια.

 Λίμνη Δόξας

Ένας προορισμός που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείς από την Καρυά είναι το οροπέδιο του Φενεού και η Λίμνη Δόξας, η οποία μπορεί να δημιουργήθηκε με τεχνητό τρόπο, αλλά το σημερινό αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών. Στη διαδρομή αυτή κάντε μια στάση στην εκκλησούλα του Αγίου Φανουρίου, όπου όλο και κάτι θα βρείτε να ψωνίσετε από τα τοπικά προϊόντα. Επίσης παίζουν κι εδώ οι λουκουμάδες με τη σος σοκολάτας. Στην παλαιά Μονή Αγίου Γεωργίου λειτουργούσε κρυφό σχολειό επί Τουρκοκρατίας. Το καινούργιο μοναστήρι έχει μεταφερθεί πιο ψηλά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της πλημμύρας. Στο νέο μοναστήρι η θέα είναι εκπληκτική στην αυλή. Μια τοποθεσία που επίσης αξίζει είναι η Παναγία του Βράχου. Εδώ βλέπεις κάτι που σου θυμίζει αρκετά τα Μετέωρα.

 Οροπέδιο του Φενεού

Στο οροπέδιο του Φενεού, φρόντισε να βρεις να ψωνίσεις όσπρια. Δεν παίζονται τα όσπρια του Φενεού, αρκεί να είναι φετινής σοδειάς. Τα φασόλια Φενεού βράζουν πολύ γρήγορα, χυλώνουν και γίνονται λουκούμια. Και η φάβα είναι άπαιχτη. Θυμίζει φάβα Σαντορίνης στη γεύση.

Για ωραία θέα στη λίμνη Δόξας, μπορείτε να καθίσετε να φάτε στο Κουτούκι του Στάικου. Από τιμές όμως είναι αρκετά τσιμπημένες.

Ζήρεια

Γενικά, στη Ζήρεια υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία. Αυτά που ξέρουν οι ντόπιοι και έχουν σχετική σήμανση από τις τοπικές κοινότητες είναι ασφαλή. Για οργανωμένους ορειβάτες προσφέρεται ιδιαίτερα το μονοπάτι που καταλήγει στο σπήλαιο του Ερμή, όπου υπάρχουν σταλακτίτες

Διαβάστε για τo Ξυλόκαστρο και την Κορινθία:

Σχολιάστε