Τοπική κουζίνα στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Παστιτσάδα

Οι Κερκυραίοι δεν έχουν αντικαταστήσει την τοπική κουζίνα με την “ευρωπαϊκή”. Έτσι δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις κερκυραϊκά φαγητά σχεδόν όπου κι αν κάτσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις την παραδοσιακή παστιτσάδα, που τη φτιάχνουν με κόκκορα και συνήθως μακαρόνι χοντρό!

 Σαβούρο

Το σοφρίτο, που είναι μοσχάρι με άσπρη σάλτσα, το μπουρδέτο, δηλαδή ψάρι (συνήθως κέφαλος ή λιθρίνι) με κόκκινη σάλτσα, το σαβούρο, που μοιάζει με το σαβόρο, αλλά γίνεται την ίδια στιγμή, δηλαδή χωρίς το μαρινάρισμα με τις ώρες στο ξίδι. Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται στο κερκυρέικο σαβούρο είναι συνήθως η μαρίδα και το μπαρμπούνι.  Ένα άλλο ενδιαφέρον κερκυρέικο πιάτο κατσαρόλας είναι το φιλέτο ψαριού σε λευκή σάλτσα, bianco, με πατάτες.

Τσιγαρέλι

Από χορταρικά, δοκίμασε το τσιγαρέλι, δηλαδή διάφορα χόρτα τσιγαρισμένα με κόκκικνη σάλτσα που δεν γίνεται με ντομάτα, αλλά με κόκκινο καυτερό πιπέρι. Όμως το παραδοσιακό τσιγαρέλι που έφτιαχναν κάποτε στα σπίτια αξίζει να πούμε ότι το ραντίζαν με αγιασμό.

Τσιτσιμπίρα

Εκτός όμως από τα εστιατόρια, έχε  το νου σου να δοκιμάσεις και κάποιες  άλλες γεύσεις στην Κέρκυρα. Δηλαδή, δεν δικαιολογείται να καθίσεις σε καφετέρια και να μη δοκιμάσεις μια  δροσιστική τσιτσιμπίρα, ένα αναψυκτικό χωρίς αλκοόλ με βάση το τζίντζερ.

Κουμ Κουάτ

Επίσης φρόντισε να δοκιμάσεις και  να πάρεις για το σπίτι και για  φίλους κουμ κουάτ σε γλικό κουταλιού, φρουί γλασέ και ποτό. Ωραία είναι επίσης τα αμυγδαλωτά της Κέρκυρας, τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Μόνο πρόσεξε να είναι ντόπια και όχι παρασκευασμένα αλλού.

Νούμπουλο

Επίσης, μπες σε σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ ή delicatessen και ζήτησε νούμπουλο. Είναι ένα χοιρινό κομμάτι από κόντρα φιλέτο, παστό και πιπεράτο, τυλιγμένο σε έντερο και καπνισμένο με αρωματικά βότανα. Δεν παίζεται η γεύση του! Στο σούπερ μάρκετ θα το βρεις μέσα σε νάιλον συσκευασία. Προτίμησε όμως να το πάρεις από χασάπικο ή να είναι φτιαγμένο από κερκυραϊκή βιοτεχνία και όχι τυποποιημένο από εταιρεία αλλαντικών. Δεν έχει πολύ λίπος και είναι ό,τι πρέπει για το πρωινό σαν σαλαμάκι, ή σαν μεζές για να συνοδεύεις το ούζο.


Διαβάστε ακόμα για τα Κέρκυρα:

Σχολιάστε