Τοπικά Προϊόντα στη Σαντορίνη

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΦΑΓΗΤΟ

Είναι μεγάλη ευκαιρία όταν βρεθείς στη Σαντορίνη να ψωνίσεις τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού για το σπίτι. Γιατί, άλλα σαντορινέικα προϊόντα θα βρεις εδώ και… άλλα αλλού. Κι επίσης, ακόμα κι αν είσαι στη Σαντορίνη, μη βιαστείς να ψωνίσεις, αν δεν ρωτήσεις πρώτα. Με άλλα λόγια, μην μπεις σε οποιοδήποτε μαγαζί και πάρεις ό,τι βρίσκεται μπροστά σου.

Φάβα Σαντορίνης, ντοματάκια και κάπαρη

Πιάσε κουβέντα με ντόπιους και μάθε από πού μπορείς να ψωνίσεις τις μοναδικές γεύσεις του νησιού. Δες πού στήνονται κάθε μέρα στην πλατεία οι μικροπωλητές, ο οπωροπώλης, ο ψαράς και ψώνισε ό,τι θέλεις από εκεί: ο ουρανίσκος σου θα καταλάβει σίγουρα τη διαφορά όταν θα δοκιμάσεις φάβα Σαντορίνηςκάπαρη Σαντορίνης και ντοματάκια Σαντορίνης, φρέσκα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ή λιαστά ή σε πελτέ. Ο πελτές που φτιάχνει ο συνεταιρισμός Σαντορίνης είναι διπλής ή τριπλής συμπύκνωσης. Είναι πιο ακριβός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, γιατί είναι πιο έντονος αρωματικά και γευστικά, οπότε βάζεις λιγότερη ποσότητα. Και φυσικά, θα πάρεις το γλυκό κρασί Σαντορίνης, το Vinsanto.

Σαντορίνη Οινοποιεία

Στη Σαντορίνη λειτουργούν δεκατρία οινοποιεία, εκ των οποίων περίπου τα 10 είναι επισκέψιμα. Δεν πληρώνεις είσοδο, εκτός από το Μουσείο Οίνου – Oινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, όπου, επειδή λειτουργεί και ως μουσείο, έχει είσοδο περίπου 6 ευρώ. Ως μουσείο έχει εκθέματα από το 1600. Ως οινοποιείο λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχει ένα οινοποιείο, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ζωντανό “μουσείο”, μια και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1836. Το «Canava Roussos» είναι το παλαιότερο εν ενεργεία οινοποιείο στη Σαντορίνη. Είναι οικογενειακό και δεν έχει αλλάξει ιδιοκτήτες εδώ και 170 χρόνια. Έκτη γενιά οινοποιών, ειδικεύονται στα παλαιωμένα κρασιά. Από τις 8 ετικέτες τους, μόνο μία είναι περυσινής εσοδείας. Οι άλλες είναι 4-5 ετών, δηλαδή έχουν παλαιώσει τέσσερα με πέντε χρόνια πριν βγουν στην αγορά, σε βαρέλι ή σε μπουκάλι.

Όταν έρχεσαι στο οινοποιείο σε διδάσκουν για την ιστορία της οινοποιείας στη Σαντορίνη, γιατί πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι καλό να γνωρίζει. Με αυτό το σκεπτικό δεν χρεώνουν την είσοδο και τις ξεναγήσεις. Και να μη θέλεις να ψωνίσεις, τουλάχιστον παίρνεις τις πληροφορίες. Μαθαίνεις για τα μηχανήματα, τι κάνει το καθένα, μαθαίνεις για την οινοποίηση και τη γευσιγνωσία. Πώς δοκιμάζουμε κρασιά, τους συνδυασμούς με τα φαγητά, πώς κρατάμε το ποτήρι του κρσιού, τι αξεσουάρ κρασιού αξίζει να έχουμε, πώς παλαιώνεται ένα κρασί, πώς μπορείς να παλαιώσεις το εμφιαλωμένο κρασί στο σπίτι, στην προσωπική σου κάβα

Διαβάστε ακόμα για την Σαντορίνη :

Σχολιάστε