Σκύρος

Η Σκύρος είναι σαν δύο νησιά σε ένα. Δάσος στο βόρειο τμήμα του νησιού και ξερό, κυκλαδίτικο τοπίο στο νότιο. Σκύρος σημαίνει σκληρό έδαφος (όπως το μπετόν που λέγεται σκυρόδεμα). Η Σκύρος βγάζει το περίφημο σκυριανό μάρμαρο, που όμως δεν υπάρχει διαθέσιμο σε ποσότητα.

Το χωριό Σκύρος δεν είναι παραλιακό. Είναι κρυμμένο σ’ ένα βουνό, γιατί δεν έπρεπε να το βλέπουν οι πειρατές. Οι Σκυριανοί έχουν ταλαιπωρηθεί όχι μόνο από τους Τούρκους και τους Ενετούς κατακτητές, αλλά και από τους πειρατές, που, με πρώτη ευκαιρία επιδίδονταν στο πλιάτσικο.

ΣΚΥΡΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ακτοπολοϊκά από την Κύμη στην Εύβοια, η Σκύρος είναι μόλις μία ώρα και 40 λεπτά, 25 μίλια. Συν δύο ώρες από την Αθήνα, με το αυτοκίνητο. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Σκύρο είναι σχεδόν τζάμπα: 9 ευρώ το ατομικό η απλή, οικονομική θέση. Για πρώτη θέση δίνεις 5 ευρώ παραπάνω, αν και δεν αξίζει τον κόπο για τόσες λίγες ώρες. Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο για το αυτοκίνητο, ενδεικτικά, για τη μικρή κατηγορία (υπολογίζονται με το μήκος του αυτοκινήτου) έχει 25 ευρώ. Τα εισιτήρια είναι τόσο φτηνά στο «Αχιλλέας», επειδή το πλοίο ανήκει σε Σκυριανή Ναυτική Εταιρεία λαϊκής βάσης και όχι σε κάποια εφοπλιστική εταιρεία.

Γιατί το σκυριανό τοπικό πλοίο λέγεται «Αχιλλέας» έχει κι αυτό τη σημασία του. Στη Σκύρο είχε κρύψει τον Αχιλλέα η μητέρα του και μάλιστα ντυμένο κορίτσι, επειδή ο μάντης Κάλχας είχε πει ότι θα σκοτωνόταν στον πόλεμο. Έλα όμως που ο Οδυσσέας βρήκε τρόπο και τον ξετρύπωσε και τον έπεισε με ευκολία να τον ακολουθήσει…

Επειδή σας θέλω κι εσάς πολυμήχανους, θα σας αποκαλύψω ότι για τη Σκύρο μπορείς να κλείσεις και πολύ φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, αρκεί να το αποφασίσεις νωρίς. Η Aegean έχει καλοκαιρινά δρομολόγια Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο με 19 ευρώ το πήγαινε έλα, η κανονική τιμή! Αν το βγάλεις από τον προηγούμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, μπορείς να βρεις με 5 ευρώ να πας και να έρθεις (συνολικά) με Jumbo! Κι όταν φτάσεις στο νησί, μπορείς να έχεις κανονίσει να σε περιμένει στο αεροδρόμιο νοικιαζόμενο αυτοκίνητο, με 25-30 ευρώ την ημέρα

Διαβάστε ακόμα για την Σκύρο:

Σχολιάστε