Παραλίες στη Σκύρο

ΣΚΥΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το 90 τοις εκατό των παραλιών της Σκύρου είναι με άμμο και με σχετικά εύκολη πρόσβαση.

Ασπούς

Στη διαδρομή από Λιναριά προς το χωριό, τη Σκύρο, υπάρχει ο παραθαλάσσιος οικισμός Ασπούς, με πάρα πολύ καλή παραλία, ειδικά για τα παιδιά. Έχει ζεστά νερά και δεν πληρώνεις τίποτα, όμως δεν υπάρχει κοντά μαγαζί. Πρέπει να βγεις στο δρόμο για να πάρεις κάτι να φας ή να πιεις.

Μαγαζιά

Τα Μαγαζιά είναι μια περιοχή με τεράστια παραλία, η οποία είναι και οργανωμένη και ελεύθερη. Υπάρχουν δηλαδή καρέκλες και ομπρέλες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αρκεί να πάρεις έναν καφέ από τα… μαγαζιά, που έτσι κι αλλιώς δηλαδή, θα έπαιρνες κάτι. Όμως μπορείς και να πάρεις τη δική σου ομπρέλα και να κάτσεις χωρίς να παραγγείλεις τίποτα. Το τοπ μαγαζί εδώ είναι το beach bar “Juicy”. H παραλία στα Μαγαζιά είναι αμμουδερή και η θάλασσα δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Αφήνεις το αυτοκίνητο στο υπαίθριο parking πίσω απ’ τα μαγαζιά χωρίς να πληρώσεις κάτι για τη στάθμευση.

Μώλος

Μώλος είναι η συνεχόμενη παραλία δίπλα στα Μαγαζιά. Έχει κι εδώ beach bar, τη «Θάλασσα», αλλά το Juicy στα Μαγαζιά έχει πιο προσιτές τιμές.

Πεύκος

Ο Πεύκος είναι μια παραλία που βρίσκεται στο δασωμένο κομμάτι της Σκύρου. Σ’ αυτή την παραλία τα νερά είναι πολύ καθαρά, αλλά και πολύ παγωμένα. Ο λόγος είναι ότι μέσα στη θάλασσα, μέσα απ’ τον αμμώδη βυθό, αναβλύζει νερό από μια πηγή. Εδώ δεν υπάρχουν μαγαζιά, όμως υπάρχουν κάποιες ανέσεις. Ο Δήμος έχει βάλει κάποιες ομπρέλες, γύρω στις είκοσι, κι όποιος προλάβει, τις καπαρώνει. Η παραλία έχει εύκολη πρόσβαση. Πας με αυτοκίνητο και κατεβαίνεις με τα πόδια γύρω στα εκατό μέτρα.

Κόλπος Καλαμίτσας

Στη νότια Σκύρο, υπάρχει μια φανταστική παραλία, ο Κόλπος Καλαμίτσας. Η μισή παραλία είναι με βότσαλο και η άλλη μισή με άμμο. Είναι πολύ μεγάλη σε μήκος, με πολύ καθαρά νερά. Ρηχή θάλασσα, κάνει για παιδιά. Υπάρχουν πηγές που φαίνονται καθώς αναβλύζουν μέσα στο νερό. Είναι σαν να βλέπεις μια βρύση που έχει ανοίξει μέσα απ’ την άμμο, μέσα στη θάλασσα, και τρέχει παγωμένο νερό. Φανταστικό θέαμα. Ακόμα και τον Αύγουστο δεν μπαίνεις με φόρα. Μόνο σιγά σιγά μπορείς να μπεις. Το νερό της προέρχεται από το ποτάμι από πάνω και καταλήγει υπογείως στη θάλασσα. Η Σκύρος έχει πολλά νερά. Είναι από τα νησιά που δεν πάσχουν από νερό.

 Κυρα-Παναγιά

Η Κυρα-Παναγιά βρίσκεται στο τμήμα της Σκύρου με το δάσος. Αμμώδης παραλία, με πολύ καθαρά νερά και το πιο καλό είναι ότι δεν την πιάνουν οι βόρειοι άνεμοι. Παραλία με ελεύθερη πρόσβαση, με μια ταβερνούλα πίσω στα εκατό μέτρα όπου μπορείς να παραγγείλεις ό,τι θέλεις, από κρεατικά μέχρι και θαλασσινά ή μια ουζοποικιλία.

Γυρίσματα

Τα Γυρίσματα είναι μια τρομερή αμμουδερή παραλία, μεγάλη σε μήκος. Σε ένα κομμάτι της παραλίας λειτουργεί ένα beach bar, που βγάζει καρέκλες και ξαπλώστρες. Στα Γυρίσματα δεν ενδείκνυται να πας αν φυσάνε δυνατοί βόρειοι άνεμοι, γιατί εδώ πιάνει πολύ κύμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Σκύρος βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και την πιάνουν πάρα πολύ οι άνεμοι. Το παλιό όνομα του νησιού ήταν «Ανεμόεσσα». Τα Γυρίσματα είναι να τα απολαύσεις όταν η θάλασσα είναι λάδι. Είναι τόσο μεγάλη η παραλία, που δεν σε ενοχλεί ποτέ ο κόσμος. Ο άλλος είναι στα 20, στα 50 μέτρα μακριά σου. Τα νερά είναι σχετικά βαθιά όπως σε όλες τις βόρειες παραλίες. Το χειμώνα χτυπάει με ορμή το κύμα και δημιουργεί μεγάλα βαθουλώματα. Έτσι και στα Γυρίσματα. Κάνεις τρία βήματα κι είναι άπατα.

Αχερούνες

Στη νότια πλευρά, μετά το λιμάνι, τη Λιναριά, συναντάς τον παραθαλάσσιο οικισμό Αχερούνες. Η παραλία είναι με άμμο, τα νερά ζεστά. Η παραλία έχει δυο τρία ταβερνάκια, στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα. Αυτά τα ταβερνάκια τα έχουν κάτι γριούλες. Όλα κι όλα τα τραπεζάκια είναι μέχρι δέκα στο κάθε ταβερνάκι και πολλά λέω. Πολύ λίγα φαγητά διαθέσιμα, που μαγειρεύονται εκείνη τη στιμγή. Αν θέλεις, μπορείς να ζητήσεις να σου βάλουν το τραπέζι και τις καρέκλες κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα!

Διαβάστε ακόμα για την Σκύρο:

Σχολιάστε