Παρίσι Πρωτεύουσα της μόδας

Περπατώντας στους δρόμους θα αντιληφθείτε πλήρως την έννοια της γαλλικής φινέτσας. Στην εκλεκτική Avenue Montaigne θα κάνετε αγορές με υψηλό κριτήριο αισθητικής. Στο σημείο αυτό θα βρείτε τις μπουτίκ όλων των διάσημων.

Μόδα στο Παρίσι

Η φινέτσα και το καλό γούστο κυριαρχούν στον όμορφο αυτό προορισμό. Δίκαια θεωρείται πρωτεύουσα της μόδας. Διαθέτει δρόμους ολόκληρους με καταστήματα γυναικείου και ανδρικού ενδυματολογικού ενδιαφέροντος. Ξακουστές λεωφόροι, που διαθέτουν ρούχα υψηλής ραπτικής και ενδύματα για όλα τα γούστα, αποτελούν η Ριβολί, η Φαμπούρ Σεντ Ονόρε, η Μαρσώ και η Φρανσουά Πρεμιέ. Επίσης, για όσους επιθυμούν να προβούν στην αγορά κάποιου ακριβού αλλά και αξιόλογου κοσμήματος, η Πλας Βαντάμ είναι το ιδανικό μέρος. Εκεί προσφέρονται ακόμα και στέμματα για πριγκίπισσες. Οι τιμές σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές σε αυτήν εδώ τη πόλη.

Ο θρόνος της μόδας δικαιωματικά ανήκει στο Παρίσι. Το Παρίσι καθορίζει τη γραμμή της μόδας και της κομψότητας, για ολόκληρο τον ευρωπαικό κόσμο.

Βασική πηγή της οικονομίας για τη πόλη του Παρισιού αποτελεί το τουριστικό ρεύμα που σε όλη τη διάρκεια του χρόνου κατακλύζει τη πόλη.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι Ρωμαίοι, το 52μ.Χ., κατέλαβαν τη πρωτεύουσα και την ονόμασαν. Οι Ρωμαίοι με τα αμφιθέατρα, τις αγορές, τις θέρμες και τα υδραγωγεία που έχτισαν, έδωσαν στη πόλη ρωμαικό ύφος. Εξαιτίας των επιδρομών οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο Σιτέ, που είναι ένα μεγάλο νησί μέσα στο Σηκουάνα.

Η αρχική ακμή που σημειώνεται στη πόλη, οφείλεται στην ανακήρυξη της ως πρωτεύουσα του κράτους από τους Καπέτους. Το δέκατο τρίτο αιώνα υπάρχουν τρεις πόλεις του Παρισιού, η Εμπορική, η Βασιλική και η Θρησκευτική πόλη και το πνευματικό κέντρο της πόλης. Είναι γεγονός πως στα χρόνια του Καρόλου σημειώνεται σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

Στα χρόνια της αναγέννησης στο Παρίσι συναντώνται τα διάφορα ρεύματα. Η γαλλική πρωτεύουσα γίνεται πνευματικό κέντρο και συγκεντρώνει πολλούς επιστήμονες. Στη συνέχεια,στα χρόνια της θρησκευτικής μεταρρύθμισης σημειώνονται πολλά επεισόδια με αποκορύφωμα τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Επιβάλλεται να αναφέρουμε πως στη Γαλλία ψηφίζεται η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, που αποτελεί το πρώτο κρατικό έγγραφο που κατοχυρώνει τα δικαιώματα του πολίτη.

Έπειτα στα χρόνια του Ναπολέοντα, το Παρίσι αποκτά μεγαλειώδη όψη με τις αψίδες, τα περιστύλια και τα ανάκτορα που έχτισε ο αυτοκράτορας. Σκοπός του ήταν να μετατρέψει τη πόλη σε σύμβολο της δύναμης του. Στα αμέσως επόμενα χρόνια αναπτύσσεται ο πληθυσμός της πόλης και μεταβάλλεται η οικονομία με την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Αμέτρητες εξεγέρσεις έχουν συντελεστεί στη ιστορική αυτή πόλη. Πιο σημαντική θεωρείται η εξέγερση της κομούνας του Παρισιού, το 1875. Καταληκτικά πληροφορείται πως στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οργανώθηκε εθνική αντίσταση. Η πόλη ελευθερώθηκε το 1944 από τα Συμμαχικά στρατεύματα.


Διαβάστε ακόμα για το Παρίσι:

Σχολιάστε