Ολύμποι στη Χίο

Ολύμποι

Το χωριό Ολύμποι βρίσκεται μέσα σε μια πεδιάδα τριάντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Αυτό ποτο ξεχωρίζει είναι η αρχιτεκτονική του, από τον 13ο αιώνα. Τα ενωμένα σπίτια του σχηματίζουν ένα οχυρό. Κι αυτό το οχυρό έχει μόνο μία πύλη εισόδου και εξόδου από το χωριό. Οι καμάρες και τα πέτρινα δρομάκια σου επιτρέπουν να περπατήσεις στο παρελθόν. Ο Πύργος στο κέντρο του χωριού έχει ύψος 20 μέτρων. Χρησίμευε ως παρατηρητήριο για τις επιθέσεις από τους πειρατές.

Ολύμποι στη Χίο

Αξιοθέατα στους Ολύμπους είναι η Τράπεζα, ένα διώροφο μεσαιωνικό κτίσμα, και το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό. Πρόκειται για ένα φαράγγι πλάτους εξήντα μέτρων. Η υγρασία μέσα εδώ φτάνει στο 95%. Μέσα στους Ολύμπους αξίζει να λειτουργηθείς στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Στους Όλυμπους τα σπίτια είναι το ένα κολλημένο πάνω στο άλλο, έτσι σχημάτιζαν από μόνα τους ένα απόρθητο φρούριο, τα παλιά χρόνια υπήρχαν πόρτες που από το ένα σπίτι έμπαινες στο άλλο!!  Με αυτό τον τρόπο μπορούσαν οι κάτοικοι να προφυλαχθούν από τις επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων


Διαβάστε ακόμα για τη Χίο: 

Σχολιάστε