Μύρτος Ιεράπετρας

Μύρτος Ιεράπετρας. Νομός Λασιθίου Κρήτη

Λιβυκό Πέλαγος. Όταν πιάνει στον Μύρτο της Ιεράπετρας νοτιάς, ξέρεις από πού έρχεται η ζέστη. Φεύγεις μεσημέρι στις 12 απ’ τον Πειραιά και φτάνεις 6 το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτό το δρομολόγιο κοστίζει πιο φτηνά. Αν φύγεις 9.30 με 10 το βράδυ, πάλι στις 6 το πρωί θα φτάσεις, αλλά θα χρειαστείς και καμπίνα.

Μύρτος Ιεράπετρας

Ο Μύρτος απέχει μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο απ’ την Ιεράπετρα, μια πόλη που τα έχει όλα. Την Ευρώπη και τη ματιά απέναντι στη Λιβύη.

Στον Μύρτο, εκτός από Έλληνες, παραθερίζουν κυρίως Ολλανδοί και κατά δεύτερο λόγο, Γερμανοί. Οι Κρητικοί είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και ο Μύρτος επιβεβαιώνει τον κανόνα. Κάποτε ένας Γερμανός διδάχτηκε σ’ αυτό το χωριό από πρώτο χέρι τη βαθύτερη έννοια της ελληνικής φιλοξενίας. Μια και του άρεσε τόσο πολύ το χωριό, ερχόταν κάθε καλοκαίρι και οι Μυρτιανοί τον τάιζαν, τον πότιζαν και γενικά τον φιλοξενούσαν, με την καρδιά τους.

Η καρδιά τους ήθελε να ξεχάσει ότι αυτοί οι άνθρωποι στον πόλεμο είχαν κάνει τόσο κακό στο νησί. Μια φορά, ο Γερμανός είπε σε κάποιον ντόπιο ότι αυτή η φιλοξενία γινόταν από δουλοπρέπεια. Επειδή ήταν νύχτα και επειδή οι Κρητικοί είναι φιλόξενοι άνθρωποι, δεν τον πέταξαν αμέσως έξω. Το έκαναν το επόμενο πρωί. Έτσι ο Γερμανός έμαθε και τι σημαίνει κρητικό φιλότιμο.

Στον Μύρτο υπάρχουν πολλά εστιατόρια με καλή ελληνική κουζίνα. Ζήτησε να δοκιμάσεις τα βρουβοπιτάκια (που, όπως κατάλαβες, γίνονται από βρούβες) και τους ντολμάδες με κολοκυθανθούς, δυο πεντανόστιμα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα

Η παραλία στον Μύρτο έχει άμμο ή βότσαλο ή και τα δύο ανάλογα με τη χρονιά. Ανάλογα με τον τελευταίο αέρα που έχει φυσήξει διαμορφώνεται διαφορετικά και η παραλία.


Διαβάστε ακόμα για την Κρήτη :

Σχολιάστε