Μετέωρα

Κι αν τα Μετέωρα είναι πιο ψηλά απ’ όσο φτάνει το ανθρώπινο μάτι, πώς θα σκαρφαλώσεις; Η ανάβαση δεν γίνεται πια με δίχτυ ή ανεμόσκαλα. Φτάνεις άνετα μέχρι την είσοδο των μοναστηριών με αυτοκίνητο. Όμως για να φτάσεις στα εσώτερα “Μετέωρα”, ένα μόνο μέσο υπάρχει. Κι αυτό είναι το δέος. Δέος, όπως δέηση, παράκληση για κάθαρση ψυχής.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

352 χιλιόμετρα απ’ την Αθήνα, 237 χλμ απ’ τη Θεσσαλονίκη, 142 χλμ. απ’ το Βόλο, 82 χλμ. απ’ τη Λάρισα, 70 χλμ. απ’ το Μέτσοβο, 57 χλμ. απ’ τα Γιάννενα, 22 χλμ. απ’ τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα είναι ένας τόπος που ζηλεύεις, που θα ήθελες να πας ακόμα και αύριο, έστω και για ένα διήμερο.

ΜΕΤΕΩΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ

Τα Μετέωρα, αυτοί οι απίστευτοι βράχοι που τρυπούν με θάρρος τον ουρανό, κατοικήθηκαν κάποτε από βασιλιάδες και αρχοντόπουλα. Ανθρώπους όπως ο βασιλιάς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος, που εγκατέλειψε το θρόνο στα 22 του χρόνια και ήρθε ν’ αγιάσει στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου ως μοναχός Ιωάσαφ. Ή ο γιος του Σέρβου ηγεμόνα και γόνος της βυζαντινής οικογένειας των Κατακουζηνών, που έζησε στη Μονή Αγίου Στεφάνου ως ταπεινός Όσιος Αντώνιος. Κι ακόμα οι αδελφοί Αψαράδες, τα αρχοντόπουλα απ’ τα Γιάννενα (οι κατοπινοί ιερομόναχοι Νεκτάριος και Θεοφάνης) , που έκαναν 22 χρόνια υπομονή μέχρι ν’ ανεβάσουν τα υλικά για να χτίσουν το καθολικό της Μονής Βαρλαάμ. Εποχή που ούτε νερό δεν υπήρχε πάνω στο βράχο. Μαρτυρία γι’ αυτές τις “βασιλικές ανέσεις” των πρώτων οικιστών των Μετεώρων είναι το βαρέλι δώδεκα τόνων, μέσα στο οποίο συγκέντρωναν το νερό της βροχής στη Μονή Βαρλαάμ.

Σήμερα τα Μετέωρα έχουν βγάλει διεθνή φήμη ως τόπος αναρρίχησης όλων των βαθμίδων δυσκολίας. Η μόνη προϋπόθεση, οι αναρριχητές να μην ανεβαίνουν στους βράχους των μοναστηριών που λειτουργούν. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν έργο να σηκώνονται από τις 3 τα χαράματα κάθε μέρα για να προσεύχονται για τη σωτηρία όλων μας.

ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Υπάρχουν μέρη που σου κόβουν την ανάσα. Τέτοιο τοπίο είναι τα Μετέωρα. Κι όσο τα πλησιάζεις, τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν δημιουργηθεί ως καταφύγια ασκητισμού και αυστηρού μοναχισμού. Σαν να βλέπεις ένα μικρό Άγιο Όρος. Και μόνο που βρίσκεσαι σ’ αυτό το μέρος, νιώθεις σαν να έρχεσαι πιο κοντά στον Θεό. Αν είσαι φυσιολάτρης, χαζεύεις με αυτό το επιβλητικό δημιούργημα της Φύσης. Αυτοί οι γκριζοπράσινοι ογκόλιθοι δίκαια έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Από αισθητική άποψη, τα Μετέωρα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο, πολύ προσεγμένο πάντρεμα παράδοσης και νεωτεριστικών στοιχείων. Κι αυτό το βλέπεις τόσο εξωτερικά, στην αρχιτεκτονική των μοναστηριών, όσο και εσωτερικά, στην αγιογράφησή τους.

Τα μοναστήρια που λειτουργούν σήμερα στα Μετέωρα είναι έξι: Τα δύο – η Ι. Μονή του Αγίου Στεφάνου και η Ι. Μονή Ρουσάνου – είναι γυναικεία. Ανδρικά μοναστήρια είναι του Μεγάλου Μετεώρου, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, του Αγίου Βαρλαάμ και της Αγίας Τριάδος. Χτισμένα κυρίως τον 14ο αιώνα, έχουν πολύ προσεγμένες αγιογραφίες και σημαντικά κειμήλια. Ο σπουδαιότερος θησαυρός τους όμως είναι τα πολλά ιερά λείψανα αγίων.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Μεγάλο Μετέωρο«Μετέωρο» ονόμασε ο Όσιος Αθανάσιος τον μεγάλο ογκόλιθο πάνω στον οποίο έχτισε την Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου. Υπάρχουν αγιογραφίες μαθητών του Θεοφάνους του Κρητός.Εδώ αξίζει να δείτε και τη Βιβλιοθήκη με τα χειρόγραφα και την Πινακοθήκη. Η ζωγραφική του Αδάμου με θέματα από τη μοναχική ζωή και τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας είναι εξαιρετική.  Εντυπωσιακή είναι και η τράπεζα μήκους 32 μέτρων.Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Τρίτης και Τετάρτης, καλοκαίρι: 10 π.μ.-5 μ.μ., χειμώνα: 9 π.μ.-4 μ.μ Τηλ. 24320-22278
Μονή Αγ. Νικολάου ΑναπαυσάΕίναι η πρώτη Μονή που συναντάς, ανεβαίνοντας 80 σκαλιά λαξευμένα στο βράχο. Σήμερα η Μονή έχει μόνο έναν μοναχό. Την αγιογράφηση του καθολικού της Μονής έχει φιλοτεχνήσει ο περίφημος Θεοφάνης ο Κρης.Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Παρασκευής, καλοκαίρι: 9 π.μ.-3.30 μ.μ., χειμώνα: 9 π.μ.-1 μ.μ. Τηλ. 24320-22375
Μονή ΒαρλαάμΔείτε στο νάρθηκα τις μορφές των κτητόρων Νεκταρίου και Θεοφάνους. Υπάρχει ακόμα το τεράστιο βαρέλι στο οποίο μάζευαν το βρόχινο νερό. Ανάμεσα στα κειμήλια ξεχώρισα το Ευαγγέλιο που ανήκε στον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο.Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Πέμπτης το καλοκαίρι: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 3 μ.μ.-5 μ.μ. Το χειμώνα: 9 π.μ.-3 μ.μ. εκτός Πέμπτης και Παρασκευής. Τηλ. 24320-22277
Μονή Αγίας ΤριάδοςΓια να περάσεις στην Ι. Μονή Αγ. Τριάδος υπάρχει μονοπάτι και τελεφερίκ.Τελεφερίκ για μεταφορά πραγμάτων έχουν όλες οι μονές στα Μετέωρα. Φτάνεις παντού με αυτοκίνητο, με εξαίρεση την Αγία Τριάδα, όπου πας είτε με τα σκαλοπάτια είτε με το τελεφερίκ. Εδώ, εκτός από τον ίδιο τον πολύ εντυπωσιακό βράχο όπου είναι χτιστμένο το μοναστήρι, αξίζει να δείτε την εικόνα του Χριστού με την καραγκούνικη τοπική ενδυμασία.Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Πέμπτης, χειμώνα – καλοκαίρι: 9 π.μ.-12.30 μ.μ. & 3 μ.μ.-5 μ.μ. Τηλ. 24320-22220
Μονή Αγίου ΣτεφάνουΌλα τα μοναστήρια των Μετεώρων έχουν σκαλοπάτια, εκτός από τη Μονή Αγίου Στεφάνου, όπου φτάνεις απευθείας στην είσοδο του μοναστηριού με το αυτοκίνητο. Στο καθολικό, δείτε τις αγιογραφίες του σύγχρονου Βλάση Τσοτσώνη και θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Πριν φύγετε από το μοναστήρι, ζητήστε να προσκυνήσετε την κάρα του Αγίου Χαραλάμπους.Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας. Το καλοκαίρι: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 3.30 μ.μ.-6 μ.μ. Το χειμώνα: 9.30 π.μ.-1.30 μ.μ. & 3-5 μ.μ. Τηλ. 24320- 22279
Μονή ΡουσάνουΚαι εδώ οι τοιχογραφίες του καθολικού έχουν φιλοτεχνηθεί από μαθητές του Θεοφάνους του Κρητός. Τα αβγά στρουθοκαμήλου συμβολίζουν την Πατρική προσοχή του Θεού.Η στρουθοκάμηλος δεν κλωσάει τα αβγά της, αλλά τα προσέχει από μακριά μέχρι να γεννηθούν και τότε τα παίρνει κοντά της για να τα μεγαλώσει.Επισκέψεις, κάθε μέρα εκτός Τετάρτης. Το καλοκαίρι: 9 π.μ.-6 μ.μ. Το χειμώνα: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 3-5 μ.μ. Τηλ. 24320- 2264

ΜΕΤΕΩΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Αν θέλεις να βλέπεις τα Μετέωρα, αλλά να έχεις και ησυχία, η καλύτερη επιλογή είναι το Καστράκι.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ

Όμορφο χωριό, χτισμένο κάτω από τον βράχο Αδράχτι των Μετεώρων. Απέχει 2 χιλιόμετρα απ’την Καλαμπάκα. Όλα τα ξενοδοχεία έχουν θέα προς τα Μετέωρα.

Απ’ το Καστράκι μπορείς να κάνεις διάφορες πεζοπορίες. Υπάρχουν μονοπάτια και πολύ πράσινο. Για τους περιπάτους θα ρωτήσεις κάποιον ντόπιο.

Στο Καστράκι υπάρχουν ωραίες ταβέρνες με αυλές, όπως η «Γαρδένια» και ο «Ζιώγας», μια εξαιρετική ταβέρνα και καφετέρια.

[hr]

Το Hotel Famissi βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Aκριβώς κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων.Οι επισκέπτες μπορούν να δειπνήσουν στο εστιατόριο και να απολαύσουν τοπικές σπεσιαλιτέ ή να χαλαρώσουν στο άνετο lounge με το υπέροχο τζάκι.
Το «Doupiani House» προσφέρει τη θέα του υπερφυσικού τοπίου των Μετεώρων Ακόμα πολύ πλούσιο, καλό πρωινό.Το όμορφο φυσικό τοπίο αποτελεί ένα ξεχωριστό και ρομαντικό σκηνικό.

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΔΙΑΜΟΝΗ

Η Καλαμπάκα είναι μια μεγάλη, οργανωμένη κωμόπολη. Ένας όμορφος οικισμός στη σκιά των Μετεώρων.

Για φαγητό στην Καλαμπάκα, προτείνουμε το Πανελλήνιο (τηλ. 24320-24735), το Σταγών Γεύσεις, τηλ. 24320-77919 και το Αρχονταρίκι (τηλ. 24320-22449).

Αρκετά ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα, όπως:

Το Hotel Famissi Eden βρίσκεται στην είσοδο της Καλαμπάκας.κάτω από τους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων.Προσφέρει καλαίσθητα δωμάτια με εκπληκτική θέα στα Μετέωρα. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου σερβίρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ επίσης υπάρχει ένα καφέ-μπαρ.
Το Meteora Hotel βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Καλαμπάκας. Απολαύσετε από το μπαλκόνι την θέα στους διάσημους βράχους των Μετεώρων και στην Καλαμπάκα.Οι βασικές παροχές των δωματίων περιλαμβάνουν δωρεάν internet, κεντρική θέρμανση και κλιματισμό, τηλεόραση και ιδιωτικό μπάνιο. Κάθε πρωί σερβίρεται φρέσκο ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα


Σχολιάστε