Κι αν τα Μετέωρα είναι πιο ψηλά απ’ όσο φτάνει το ανθρώπινο μάτι, πώς θα σκαρφαλώσεις; Η ανάβαση δεν γίνεται πια με δίχτυ ή ανεμόσκαλα. Φτάνεις άνετα μέχρι την είσοδο των μοναστηριών με αυτοκίνητο. Όμως για να φτάσεις στα εσώτερα “Μετέωρα”, ένα μόνο μέσο υπάρχει. Κι αυτό είναι το δέος. Δέος, όπως δέηση, παράκληση για κάθαρση ψυχής.
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
352 χιλιόμετρα απ’ την Αθήνα, 237 χλμ απ’ τη Θεσσαλονίκη, 142 χλμ. απ’ το Βόλο, 82 χλμ. απ’ τη Λάρισα, 70 χλμ. απ’ το Μέτσοβο, 57 χλμ. απ’ τα Γιάννενα, 22 χλμ. απ’ τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα είναι ένας τόπος που ζηλεύεις, που θα ήθελες να πας ακόμα και αύριο, έστω και για ένα διήμερο.
ΜΕΤΕΩΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ
Τα Μετέωρα, αυτοί οι απίστευτοι βράχοι που τρυπούν με θάρρος τον ουρανό, κατοικήθηκαν κάποτε από βασιλιάδες και αρχοντόπουλα. Ανθρώπους όπως ο βασιλιάς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος, που εγκατέλειψε το θρόνο στα 22 του χρόνια και ήρθε ν’ αγιάσει στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου ως μοναχός Ιωάσαφ. Ή ο γιος του Σέρβου ηγεμόνα και γόνος της βυζαντινής οικογένειας των Κατακουζηνών, που έζησε στη Μονή Αγίου Στεφάνου ως ταπεινός Όσιος Αντώνιος. Κι ακόμα οι αδελφοί Αψαράδες, τα αρχοντόπουλα απ’ τα Γιάννενα (οι κατοπινοί ιερομόναχοι Νεκτάριος και Θεοφάνης) , που έκαναν 22 χρόνια υπομονή μέχρι ν’ ανεβάσουν τα υλικά για να χτίσουν το καθολικό της Μονής Βαρλαάμ. Εποχή που ούτε νερό δεν υπήρχε πάνω στο βράχο. Μαρτυρία γι’ αυτές τις “βασιλικές ανέσεις” των πρώτων οικιστών των Μετεώρων είναι το βαρέλι δώδεκα τόνων, μέσα στο οποίο συγκέντρωναν το νερό της βροχής στη Μονή Βαρλαάμ.
Σήμερα τα Μετέωρα έχουν βγάλει διεθνή φήμη ως τόπος αναρρίχησης όλων των βαθμίδων δυσκολίας. Η μόνη προϋπόθεση, οι αναρριχητές να μην ανεβαίνουν στους βράχους των μοναστηριών που λειτουργούν. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν έργο να σηκώνονται από τις 3 τα χαράματα κάθε μέρα για να προσεύχονται για τη σωτηρία όλων μας.
ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Υπάρχουν μέρη που σου κόβουν την ανάσα. Τέτοιο τοπίο είναι τα Μετέωρα. Κι όσο τα πλησιάζεις, τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν δημιουργηθεί ως καταφύγια ασκητισμού και αυστηρού μοναχισμού. Σαν να βλέπεις ένα μικρό Άγιο Όρος. Και μόνο που βρίσκεσαι σ’ αυτό το μέρος, νιώθεις σαν να έρχεσαι πιο κοντά στον Θεό. Αν είσαι φυσιολάτρης, χαζεύεις με αυτό το επιβλητικό δημιούργημα της Φύσης. Αυτοί οι γκριζοπράσινοι ογκόλιθοι δίκαια έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Από αισθητική άποψη, τα Μετέωρα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο, πολύ προσεγμένο πάντρεμα παράδοσης και νεωτεριστικών στοιχείων. Κι αυτό το βλέπεις τόσο εξωτερικά, στην αρχιτεκτονική των μοναστηριών, όσο και εσωτερικά, στην αγιογράφησή τους.
Τα μοναστήρια που λειτουργούν σήμερα στα Μετέωρα είναι έξι: Τα δύο – η Ι. Μονή του Αγίου Στεφάνου και η Ι. Μονή Ρουσάνου – είναι γυναικεία. Ανδρικά μοναστήρια είναι του Μεγάλου Μετεώρου, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, του Αγίου Βαρλαάμ και της Αγίας Τριάδος. Χτισμένα κυρίως τον 14ο αιώνα, έχουν πολύ προσεγμένες αγιογραφίες και σημαντικά κειμήλια. Ο σπουδαιότερος θησαυρός τους όμως είναι τα πολλά ιερά λείψανα αγίων.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
ΜΕΤΕΩΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αν θέλεις να βλέπεις τα Μετέωρα, αλλά να έχεις και ησυχία, η καλύτερη επιλογή είναι το Καστράκι.
ΚΑΣΤΡΑΚΙ
Όμορφο χωριό, χτισμένο κάτω από τον βράχο Αδράχτι των Μετεώρων. Απέχει 2 χιλιόμετρα απ’την Καλαμπάκα. Όλα τα ξενοδοχεία έχουν θέα προς τα Μετέωρα.
Απ’ το Καστράκι μπορείς να κάνεις διάφορες πεζοπορίες. Υπάρχουν μονοπάτια και πολύ πράσινο. Για τους περιπάτους θα ρωτήσεις κάποιον ντόπιο.
Στο Καστράκι υπάρχουν ωραίες ταβέρνες με αυλές, όπως η «Γαρδένια» και ο «Ζιώγας», μια εξαιρετική ταβέρνα και καφετέρια.
[hr]
![]() |
![]() |
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
Η Καλαμπάκα είναι μια μεγάλη, οργανωμένη κωμόπολη. Ένας όμορφος οικισμός στη σκιά των Μετεώρων.
Για φαγητό στην Καλαμπάκα, προτείνουμε το Πανελλήνιο (τηλ. 24320-24735), το Σταγών Γεύσεις, τηλ. 24320-77919 και το Αρχονταρίκι (τηλ. 24320-22449).
Αρκετά ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα, όπως:
![]() |
![]() |