Κρασί Σαντορίνης

Κρασιά στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου και ο πιο σημαντικός αμπελώνας της Ελλάδας με πολλές μοναδικότητες: Εδώ οι αμπελουργοί καλλιεργούν μόνο γηγενείς ποικιλίες, καμμία από τις διεθνείς.

Δεν θειαφίζουν, ούτε χρησιμοποιούν τα ίδια φυτοφάρμακα όπως σε άλλες περιοχές, γιατί το ηφαίστειο, καθότι ζωντανό, αναδίδει θειάφι και ουσιαστικά αποστειρώνει όλο το ριζικό και το εδαφικό σύστημα με φυσική θείωση. Εξάλλου, το κλίμα είναι πολύ ξηρό, δεν βρέχει, και στην περιορισμένη υγρασία δεν αναπτύσσονται βακτήρια και μύκητες.

Αμπέλια στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένας αυτόριζος αμπελώνας. Τα αμπέλια που καλλιεργούνται σήμερα μπορεί να είναι 50 ή 60 ετών, αλλά στη Σαντορίνη δεν ξεπατώνουν τα αμπέλια τους, τουλάχιστον όχι στη συχνότητα που γίνεται αυτό αλλού. Πολλαπλασιάζουν τα κλήματα με καταβολάδες ή κόβοντας τα κλαδιά, τα φυτεύουν και κάνουν καινούργια φυτάκια. Αυτό σημαίνει ότι το DNA του αμπελώνα είναι ίδιο για πάνω από 300 χρόνια τουλάχιστον τώρα. Στα 1800 κατά την Ενετοκρατία, όταν η Σαντορίνη ήταν η τρίτη ναυτική δύναμη στην Ελλάδα, στα εμπορικά ταξίδια έφερναν και φυτά. Όμως ακόμα και οι ξένες ποικιλίες που υπάρχουν σήμερα στη Σαντορίνη, τα «ξενόλοα», μετά από τη δεύτερη και τρίτη γενιά, έχουν ήδη προσαρμοστεί στη μοναδικότητα της σαντορινέικης γης και είναι πια ντόπια. Για παράδειγμα, το Κρητικό είναι Κρητικό ποικιλία Σαντορίνης.

Η αυθεντική ποικιλία της Σαντορίνης που καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι το Ασύρτικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που το νησί καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1600, μία περιοχή, που ονομάζεται σήμερα Προφήτης Ηλίας, έμεινε ανέπαφη και σε αυτή την περιοχή υπήρχαν αμπελώνες. Έτσι η Σαντορίνη είναι ένα ζωντανό μουσείο αμπελιών.

Vinsanto Σαντορίνης

Πώς θα παλαιώσεις σωστά το κρασί Vinsanto, που θα ψωνίσεις στη Σαντορίνη; Tο Vinsanto είναι γλυκό κρασί και τα γλυκά κρασιά παλαιώνουν όρθια και όχι πλαγιαστά, όπως θα περίμενε κανείς. Συνήθως ξέρουμε ότι βάζουμε το κρασί να παλαιώσει πλαγιαστό στο μπουκάλι, για να μην ξεραθεί ο φελός και συρρικνωθεί, οπότε θα περάσει οξυγόνο και θα χαλάσει το κρασί. Αυτό όμως ισχύει για τα ξηρά κρασιά. Ενώ στα γλυκά κρασιά, όπως το Vinsanto, επειδή περιέχουν σάκχαρα, υπάρχει μεγαλύτερη υγρασία στο περιβάλλον μεταξύ κρασιού και φελού. Επίσης, λόγω των σακχάρων, ο όγκος του κρασιού μεταβάλλεται μέσα στο μπουκάλι από χειμώνα σε καλοκαίρι, καθώς το κρασί φουσκώνει και ξεφουσκώνει. Οπότε, αν το έχεις ξαπλωμένο, όχι απλά θα βραχεί ο φελός, αλλά ενδεχομένως θα μουλιάσει ο φελός ή ακόμα και θα μετατοπιστεί, θα σπρωχτεί προς τα έξω, δημιουργώντας δίοδο στον αέρα, κάτι που θα σου χαλάσει το κρασί


Διαβάστε ακόμα για την Σαντορίνη :

Σχολιάστε