Κωνσταντινούπολη, Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Πριγκιποννήσια

Κωνσταντινούπολη Αγιά Σοφία Μπλε Τζαμί Πριγκιποννήσια

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και οι διάδοχοι του δεν λυπήθηκαν τα χρήματα προκειμένου να λαμπρύνουν την πρωτεύουσα τους με σπουδαία δημόσια κτίρια, ανάκτορα, ναούς, εγκαταστάσεις κάθε είδους. Η πρωτεύουσα στολίστηκε με κάθε τι λαμπρό και ακριβό.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η Κωνσταντινούπολη αριθμεί πολλά παλάτια, εκκλησίες και μοναστήρια. Ανάμεσα στις εκκλησίες η πιο λαμπρή ήταν η Αγία Σοφία, η θρυλική εκκλησία του Ελληνισμού. Έγινε το σύμβολο της Πόλης και του πόθου των κατοπινών Ελλήνων για ανασύσταση της αυτοκρατορίας.

Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς ναούς της πόλης, περίφημος για την αρχιτεκτονική του διάρθρωση και το διάκοσμο του. Χτίστηκε στη νοτιοδυτική πλαγιά του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης, υπό την διοίκηση του Ιουστινιανού, μεταξύ του 532 και 537. Αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας, αλλά και σύμβολα που αλλάξανε την ιστορία της αρχιτεκτονικής, ήταν ο μαθηματικός Αρτέμιος και ο φυσικός Ισίδωρος από τη Μίλητο.

Η επιβλητικότητα και το ύψος του ναού είναι ιδιαίτερα έντονη και πολλοί επισκέπτες κάνουν λόγο για έναν θόλο που κρέμεται από τον ουρανό. Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς λειτούργησε σαν τζαμί και μάλιστα υπήρξε οδηγός για την κατασκευή και άλλων τεμένων στην Οθωμανική Αυτοκρατορια.

Ο ναός είναι τρουλαία βασιλική. Από έξω φαίνεται βαρύς ενώ ο τρούλος μοιάζει να αιωρείται. Βόρεια και νότια δύο μεγάλα τόξα στηρίζουν τον τρούλο. Η μεσαία κόγχη αποτελεί την αψίδατου ιερού και στα δυτικά βρίσκεται η βασίλεια πύλη που οδηγεί στον κυρίως ναό. Κοσμείται από τοιχογραφίες και ψηφιδωτά ενώ δύο αρχάγγελοι βρίσκονται αριστερά και δεξιά στην καμάρα.

Από το 1935 ο Κεμάλ Ατατούρκ το μετέτρεψε σε μουσείο. Τότε αντικαταστάθηκε ο εικονομαχικός σταυρός με τη παράσταση του Χριστού Παντοκράτορα. Πέραν κάθε αμφιβολίας η Κωνσταντινούπολη έλκει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, που έρχονται από όλες τις μεριές του πλανήτη για να θαυμάσουν το εκπληκτικό μέγεθος και τα μαγευτικά ψηφιδωτά που την κοσμούν.

ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ

Πρόκειται για το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αγία Σοφία, την οποία και προσπαθεί να ξεπεράσει σε αίγλη και επιβλητικότητα. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των μπλε κεραμιδιών που κοσμούν του εσωτερικούς του τοίχους. Στο χώρο του περιλαμβάνεται και ο τάφος του ιδρυτή του. Οι τουρίστες που επιθυμούν να το επισκεφθούν οφείλουν να γνωρίζουν πως είναι ακόμα ενεργό. Πριν εισχωρήσετε είστε αναγκασμένοι να βγάλετε τα υποδήματα σας. Η είσοδος γίνεται από την αριστερή είσοδο. Το εσωτερικό του κοσμείται με υπέροχα χαλιά που καλύπτουν όλο το δάπεδο. Χωρίς αμφιβολία είναι ένα διάσημο αξιοθέατο που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο

ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΙΑ

Αξίζει να επισκεφθείτε τα Πριγκηπονήσια σε αυτή την ατελείωτη περιπλάνηση σας στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών που βρίσκονται κοντά στη πόλη.

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η Πρίγκηπος και ακολουθούν η Χάλκη, όπου εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη θεολογική σχολή, η Αντιγόνη και η Πρώτη. Τα Πριγκηπονήσια συμπληρώνονται με άλλα πέντε μικρότερα νησάκια. Σήμερα τα συγκεκριμένα νησάκια αποτελούν διάσημα αξιοθέατα λόγω των όμορφων αρχοντικών που έχουν χτίσει εκεί Έλληνες. Οι μεταφορές στο νησί γίνονται με άμαξες και με ποδήλατα. Δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες να νοικιάσουν ένα μεταφορικό μέσο και να περιηγηθούν ανάμεσα στο φυσικό πλούτο και στην υπέροχη αρχιτεκτονική των αρχοντικών. Αξίζει να τα επισκεφθείτε φτάνοντας εκεί, είτε από την Ευρωπαική, είτε από την Ασιατική πλευρά.


Διαβάστε ακόμα για τη Κωνσταντινούπολη:

Σχολιάστε