Δυτική Ζάκυνθος

ΔΥΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ.

Ζάκυνθος. Από τις Βολίμες πετάγεσαι εύκολα στο χωριό Αναφωνήτρια. Εδώ θα πας στο βυζαντινό μοναστήρι της Αναφωνήτριας (13ου αιώνα), χτισμένο με πέτρα. Είναι το μέρος όπου όταν ήταν ηγούμενος ο Άγιος Διονύσιος ήρθε να ζητήσει καταφύγιο ο φονιάς του αγαπημένου αδελφού του, Κωνσταντίνου Σιγούρου. Φυσικά, ο δολοφόνος δεν ήξερε ότι ο Άγιος ήταν αδελφός του ανθρώπου που είχε σκοτώσει. Κι ο Άγιος Διονύσιος τον συγχώρησε, τον έκρυψε στο μοναστήρι απ’ την αστυνομία που τον κυνηγούσε και τον φυγάδευσε για να σωθεί.

Μια και βρισκόμαστε στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, μπορείς να επισκεφτείς κι ένα μικρό ορεινό μοναστήρι, τον Άγιο Γεώργιο των Γκρεμνών, στα Γκρεμνά. Οι δυτικές ακτές της Ζακύνθου είναι πολύ απότομες και τα νερά είναι πολύ βαθιά. Εκεί πας μόνο αν ξέρεις μπάνιο και αν ο καιρός το επιτρέπει. Αν πιάσει κύμα εκεί, η θάλασσα δεν αστειεύεται.

Κατηφορίζοντας από τις Βολίμες θα συναντήσεις τις Μαριές. Από αυτό το ήσυχο ορεινό χωριό πέρασε η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή όταν πήγαινε στη Ρώμη. Σε όσες οικογένειες ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό βάφτισε όλα τα κοριτσάκια Μαρίες. Και το χωριό ονομάστηκε Μαριές.

Επόμενος σταθμός είναι το Καμπί, μια μικρή κοινότητα που ανήκει στην Εξωχώρα. Ο γκρεμός στο Καμπί είναι ένα χάος μέχρι κάτω στη θάλασσα, σαν να έχει σκιστεί η γη με μαχαίρι. Στον εμφύλιο έριχναν από εδώ οι κομμουνιστές τους αντιπάλους τους. Έτσι εξηγείται ο τεράστιος είκοσι μέτρων σταυρός που υψώνεται πάνω στο βράχο. Σήμερα η μόνη ένταση που θα ζήσεις στο Καμπί είναι η καταπληκτική θέα, που προσφέρουν τα παραδοσιακά ταβερνάκια. Εκτός από το κλασικό κουνέλι στιφάδο, ζήτησε να φας εδώ κουνέλι και με άλλες συνταγές.

Συνεχίζοντας προς τα κάτω, θα βρεθούμε στο γραφικό χωριό Άγιος Λέων, με την ωραία εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Λέοντος. Εδώ υπάρχει και η εκκλησία της Αγίας Παρακευής. Το επίνειο του Αγίου Λέοντος είναι ο Λιμνιώνας Όπως σε όλη τη δυτική πλευρά του νησιού, έτσι κι εδώ η ακτή είναι πολύ απότομη, με πολύ βαθιά νερά. Υπάρχει μονοπάτι για να κατεβείς, αλλά αν φυσάει μην κάνεις τον κόπο. Τα κύματα που σηκώνονται εδώ είναι  τεράστια.

Κατεβαίνοντας ακόμη πιο νότια, μπορείς να επισκεφτείς το ορεινό χωριό Αγαλάς, με τα ενετικά πηγάδια. Εδώ υπάρχει μια παλαιοχριστιανική εκκλησία που δεν καταγράφεται πουθενά, ούτε καν στα αρχεία της Μητροπόλεως Ζακύνθου. Είναι ερειπωμένη, αλλά σώζεται η κόγχη του ιερού. Ανήκει στο κτήμα κάποιου ιδιώτη, στην τοποθεσία Άγιος Αλέφαντος. Είναι πολύ πιθανό η ερειπωμένη εκκλησία να ήταν προς τιμή του Αγίου Φαντίνου.

Μετά τον Αγαλά, κάνουμε στάση στο Κερί. Κανόνισε να μείνεις και μετά το μεσημέρι, γιατί εδώ έχει καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Ο φάρος ναυτιλίας προειδοποιεί τα καράβια να μην πλησιάσουν εδώ. Κι οι πολύ απόκρημνες πλαγιές προειδοποιούν εμάς να μην πλησιάσουμε κοντά στον γκρεμό. Καλύτερα να επισκεφτούμε την όμορφη εκκλησία Παναγία Κεριώτισσα που ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό. Οι εικόνες είναι παλιές. Για μπάνιο, θα πάμε στην ωραία παραλία Λίμνη του Κεριού. Καθαρά νερά με βότσαλο. Δίπλα είναι ο Κόλπος του Λαγανά. Έχουμε ήδη φτάσει στην ανατολική πλευρά του νησιού.


Διαβάστε ακόμα για τη Ζάκυνθο:

Σχολιάστε