Διασκέδαση στην Ερατεινή

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

Η Ερατεινή έχει δύο πολύ ωραία μπαράκια. Το καλύτερο είναι του Κάβουρα, στο κέντρο του χωριού, πολύ κοντά στο δημοτικό σχολείο, στην παραλία. Το άλλο είναι του Άρη. Κι αυτό στην παραλία είναι, αλλά του Κάβουρα είναι ιδιαίτερο. Στεγάζεται σ’ ένα παλιό παραδοσιακό οίκημα με πέτρα, κεραμμύδι και ξύλο.

Εδώ θα δεις και τους περισσότερους ξένους τουρίστες. Στην Ερατεινή έρχονται περισσότερο Γάλλοι και κατά δεύτερο λόγο Ιταλοί.

Γιορτή της Τράτας

Τέλη Μαῒου με αρχές Ιουνίου, ο Δήμος διοργανώνει στην Ερατεινή τη Γιορτή της Τράτας. Φέρνει μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και μοιράζει ψητό ψάρι. Ντόπιοι ψαράδες ψήνουν τσιπούρες και λαβράκια στα κάρβουνα. Δύσκολο βέβαια να φτάσει για όλους το ψάρι για να χορτάσουν. Απλά παίρνεις έναν μεζέ. Από ποτό κυριαρχεί το ντόπιο λευκό κρασί. Εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα. Κερνάνε αρκετό για όλους.

Γιορτή της Πίτας

Κάθε Αύγουστο διοργανώνεται η Γιορτή της Πίτας από τον σύλλογο των Γυναικών της Ερατεινής με την εποπτεία ατου Δήμου. Όλες οι κυρίες φτιάνουν από μία πίτα. Έτσι μαζεύονται πάρα πολλά ταψιά. Στην πλατεία της Τολοφώνας μαζεύονται πέντε ειδών πίτες όλες ψημένες σε μεγάλες λαμαρίνες. Στη συνέχεια έρχεται και το ψητό (γουρουνόπουλο, κατσικάκι, αρνάκι, γίδα). Πάντως, εννοείται ότι την τιμητική τους έχουν οι πίτες: κολοκυθόπιτα, γλυκιά και αλμυρή, τυρόπιτα, χορτόπιτα. Για επιδόρπιο προσφέρουν ραβανί (στην Ερατεινή το παραδοσιακό αυτό γλυκό είναι γένους θηλυκού).

[L- Eratini Fokidas]


Σχολιάστε