Χίος

Χίος, μυρωδάτη ανάσα στο Αιγαίο

Χίος, μια μυρωδάτη ανάσα στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Λέσβο και την Ικαρία. Η Χίος, αρχοντονήσι και τόπος νοικοκυρέων, γίνεται αγαπημένος προορισμός για όσους προτιμούν τον οικογενειακό τουρισμό. Ήσυχος τόπος, αν εξαιρέσουμε τον πόλεμο των βεγγαλικών το Πάσχα.

Ευλογημένος τόπος, με τη μοναδική μαστίχα, που συνδέεται με το μαρτύριο του Αγίου Ισιδώρου, του προστάτη και πολιούχου του νησιού. Ένα νησί ριγμένο χύμα στο Αιγαίο. Από την Άνδρο μέχρι τη Χίο, τρεις ώρες ταξίδι και το μόνο που βλέπεις είναι πέλαγος. Τι έχεις να ωφεληθείς εσύ από αυτή την πλεονεκτική μοναξιά; Καθαρή ατμόσφαιρα κι έναν βαρύ γλυκό ύπνο, που σου χαρίζει βαθιά ξεκούραση. Θα την χρειαστείς. Η Χίος σε θέλει στο πόδι, στον περίπατο και με τις αισθήσεις σου ανοιχτές.

Χίος Πληροφορίες

Το ακτοπλοϊκό ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί περίπου 9 ώρες με ενδιάμεσες στάσεις σε άλλα νησιά, ενώ η πτήση από Αθήνα είναι 45 λεπτά. Με το που θα πατήσεις το πόδι σου σ’ αυτό το νησί ξεκινούν οι ευχάριστες εκπλήξεις, αρκεί να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά.

Σίγουρα η Χίος δεν είναι ο πιο κατάλληλος τόπος για να πας ν’ αράξεις σε μια καφετέρια ή να σαπίσεις σε μία και μοναδική παραλία. Όποια εποχή κι αν πας στη Χίο, κάτι μοναδικό έχει να σου δώσει. Για παράδειγμα, αν πας άνοιξη, θα απολαύσεις ένα εξαιρετικό θέαμα απ’ τις λαλάδες, τα λουλούδια που Ολλανδοί ναυτικοί μετέφεραν κάποτε από αυτό το νησί, για να τα κάνουν εθνική τους καλλιέργεια. Όμως εδώ, στη Χίο, οι τουλίπες είναι δώρο του Θεού, που φυτρώνει ελεύθερα τον Μάρτη και τον Απρίλη κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, διεκδικώντας με χαριτωμένη θρασύτητα τη γη τους όχι μόνο στα λιβάδια, αλλά και στους ελαιώνες και στους αμυγδαλεώνες ή και σε ξερότοπους.

Τι άλλο βγάζει η Χίος; Μην το πεις: Η μαστίχα Χίου είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το μοναδικό άρωμά της και για τις θεραπευτικές ιδιότητές της (στομάχι, χοληστερίνη). Και εννοείται ότι εδώ θα βρεις γνήσια προϊόντα από μαστίχα Χίου (όπως το λικέρ μαστίχας και μια πιο τσαχπίνικη έκδοση, το λικέρ Μαστιχο-Κανέλα!). Όμως, εκτός από μαστίχα, η Χίος βγάζει και εφοπλιστές. Πώς έγινε αυτό; Στην Επανάσταση του ’21 οι κάτοικοι της Χίου και της γειτονικής Οινούσας έφυγαν και ξαναγύρισαν μετά το ’27. Τότε όμως τα πράγματα ήταν ακόμα πολύ σκούρα στο νησί λόγω της τουρκοκρατίας. Έτσι πολλοί άντρες βρήκαν διαφυγή στη θάλασσα, όπου, αν μη τι άλλο, θα απέφευγαν και τη βαριά φορολογία. Προκομένοι οι Χιώτες, αρκετοί από αυτούς, έγιναν καραβοκύρηδες. Έτσι σήμερα μερικοί από τους πιο πλούσιους εφοπλιστές στον κόσμο κατάγονται από τη Χίο.

Διαβάστε ακόμα για τη Χίο:


Σχολιάστε