Αξιοθέατα στη λίμνη Πλαστήρα

Γύρω από την λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν διασκορπισμένα πολλά αξιοθέατα, στα οποία μπορείτε να έχετε εύκολα πρόσβαση με τα πόδια, το ποδήλατο, το τοπικό λεωφορείο που συνδέει όλα τα χωριά μεταξύ τους ή το αυτοκίνητο.

Σας συμβουλεύουμε να συνδυάσετε την επίσκεψη στα αξιοθέατα με τον γύρο της λίμνης, οπότε να περπατήσετε και στα γραφικά χωριά που είναι γαντζωμένα πάνω στις καταπράσινες πλαγιές των Αγράφων.

 Το φράγμα του Ταυρωπού

Η ιδέα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα για την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό, όχι μόνο άλλαξε το τοπίο, αλλά όρισε και τη μοίρα των γύρω χωριών και των κατοίκων τους.

Το 1959 ο αρχαίος ποταμός «Ταυρωπός», που κυλούσε αργά προς τα νότια μέχρι να συναντήσει τον Αχελώο έκλεισε και κατασκευάστηκε ένα εντυπωσιακό φράγμα μήκους 220μέτρων, που χάρη σε αυτό δημιουργήθηκε η λίμνη.

Μονή Παναγίας Πελεκητής

Λίγο μετά την Καρίτσα, σε υψόμετρο 1400 μέτρα, υπάρχει η Μονή Παναγίας Πελεκητής, που είναι κυριολεκτικά πελεκημένη πάνω στο βράχο και αποτελεί ένα εκπληκτικό μεταβυζαντινό μνημείο.

Μονή Πέτρας

Κοντά στο χωριό Λαμπερό και 5 χιλιόμετρα από τον Άγιο Αθανάσιο, βρίσκεται η Μονή Πέτρας που χρονολογείται περίπου στο 1553. Είναι ένας εντυπωσιακός πετρόκτιστος ναός, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1625, χτισμένος δίπλα σε με μια μεγάλη φυσική σπηλιά.

Μονή Κορώνης

Θα τη βρείτε ανάμεσα στα χωριά Μεσενικόλα και Λαμπερό κοντά στην περιοχή Τσαρδάκι. Έχει τοιχογραφίες του 1587 και εδώ φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Σεραφείμ του Νεομάρτυρα, ο οποίος κρεμάστηκε από τους Τούρκους.

Ο καταρράκτης στο Ανθοχώρι

Για να φτάσετε στον καταρράχτη του Ανθοχωρίου θα σταματήσετε λίγο πριν μπείτε στο χωριό, όπου θα συναντήσετε στην είσοδο του φαραγγιού, τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο. Στην συνέχεια θα ακολουθήσετε το μονοπάτι μέχρι να τον δείτε. Αφού απολαύσετε τον καταρράκτη συνεχίστε την διαδρομή για να δείτε τις πηγές, Εννέα Βρύσες, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1500μ.

Κάστρο του Φαναριού

Το κάστρο του Φαναριού είναι ένα μοναδικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής κάστρο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 14χλμ. από την Καρδίτσα. Είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του Φαναρίου, χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα και τα παλιότερα χρόνια ήλεγχε το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία.

Ο Βοτανικός Κήπος

Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει συγκεντρωθεί και ταξινομηθεί μεγάλο μέρος της βλάστησης της περιοχής, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου. Θα τον βρείτε 1,5χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι.

Παρατηρητήριο

Ανάμεσα στο Φράγμα και τον Μπελοκομίτη ξεκινάει μονοπάτι για το Παρατηρητήριο της λίμνης Πλαστήρα, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη σε όλο της το μεγαλείο, τα άγρια πουλιά και τις πανέμορφες κορφές των Αγράφων.

Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη

Στο δημόσιο δασικό σύμπλεγμα Μπελοκομίτη συνολικής έκτασης 5.688 στρεμμάτων διαμορφώθηκε ένας οργανωμένος χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας. Περπατώντας στα 6 ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια θα θαυμάσετε την αξιόλογη ποιοτικά και ποσοτικά πανίδα και χλωρίδα του πανεπιστημιακού δάσους.

Σπηλιά του Γάκη

Θα τη βρείτε στην περιοχή του χωριού Καρίτσα. Η σπηλιά πήρε το όνομά της από τον Θύμιο Γάκη, ο οποίος απήγαγε την αρχόντισσα Βασίλω ή Ευδοκία, κόρη του Αβέρωφ από το Μέτσοβο, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Στο εσωτερικό της είναι γεμάτη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά πρέπει να έχετε μαζί σας ξεναγό.

Booking.com

Σπηλιά του Καϊμακιά

Το σπήλαιο του Καϊμακιά βρίσκεται στην περιοχή Μέγα Ρέμα, σχετικά κοντά δηλαδή στο ορειβατικό καταφύγιο και έχει τρεχούμενα υπόγεια νερά.

Σπηλιά του Καραϊσκάκη

Σε μια πλαγιά λίγο πάνω από το χωριό Μαυρομμάτι, βρίσκεται η σπηλιά του Καραϊσκάκη. Στη σπηλιά αυτή το 1782 γεννήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Μουσείο Πλαστήρα

Βρίσκεται στο χωριό Μορφοβούνι και είναι αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα.


Διαβάστε ακόμα για τη Λίμνη Πλαστήρα:

Σχολιάστε