Κέρκυρα αξιοθέατα

 Αξιοθέατα στην Κέρκυρα

Πηγαίνοντας προς την πόλη της Κέρκυρας συναντάς αριστερά σου  το Ποντικονήσι, ένα κουκλίστικο στολίδι στη θάλασσα. Το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά και θες να πας. Αν έρχεσαι απ’ τις Μπενίτσες, θα σταματήσεις στο χωριό Πέραμα, στα στέκια με τους βαρκάρηδες, που σε περνάνε απέναντι στο Ποντικονήσι

Ένας άλλος τρόπος είναι να μη σταματήσεις στο Πέραμα, αλλά να φτάσεις στην πόλη της Κέρκυρας και να κατευθυνθείς προς την τοποθεσία Κανόνι. Ο οικισμός Κανόνι είναι σκαρφαλωμένος σ’ ένα ύψωμα. Στην κορυφή του βράχου υπάρχουν πράγματι κανόνια. Από κάτω σου βλέπεις το αεροδρόμιο. Είναι εκπληκτική αίσθηση να βλέπεις αφ’ υψηλού τα αεροπλάνα που προσγειώνονται. Από εδώ βλέπεις μια χαρά και το Ποντικονήσι.

Ποντικονήσι

Μπορείς να επισκεφτείς το Ποντικονήσι είτε πριν ανέβεις στο  Κανόνι με το αυτοκίνητό σου είτε ν’ ανέβεις στο Κανόνι και να κατέβεις κάτω από τις σκάλες. Και τώρα θα λύσουμε μία μεγάλη παρεξήγηση. Το νησάκι κοντά στην ξηρά που συνδέεται  με την ξηρά δεν είναι το Ποντικονήσι, αλλά η Παναγιά η Βλαχέρνα. Την επισκέπτεσαι, προσκυνάς και μετά παίρνεις ένα καραβάκι για να πας στο Ποντοκονήσι. Αλλιώς, αν έχεις μαγιό, πας και κολυμπώντας (μόλις 300 μέτρα).

Για να δεις τα πιο σημαντικά αξιοθέατα μέσα στην πόλη της Κέρκυρας χρειάζεσαι μόνο γι’ αυτή την περιήγηση μια-δυο μέρες. Κατ’ αρχήν, αξίζει να πας στα δύο φρούρια και ιδιαίτερα στο Παλιό Φρούριο. Το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας είναι αυτό που βλέπεις πρώτο όταν έρχεσαι με το πλοίο. Εδώ να δεις θέα! Όταν ανέβεις στην κορυφή του έχεις μπροστά στα μάτια σου όλη την πόλη της Κέρκυρας και το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Μέσα στο Παλιό Φρούριο λειτουργεί μουσείο και καφετέρια. Το Νέο Φρούριο δεν προσφέρει τόσο εντυπωσιακή θέα όσο το παλιό, αλλά και από εδώ θ’ απολαύσεις μια ωραία εικόνα της πόλης.

Παλιά πόλη

Στην παλιά πόλη, απ’ όποιο σοκάκι κι αν περάσεις, θες λαίμαργα να φωτογραφίσεις, να χαζέψεις, να θαυμάσεις. Παλιά κτίρια με αρχιτεκτιονική που δεν συναντάς εύκολα στην Ελλάδα. Συνειρμικά, νομίζεις ότι περπατάς κάπου στη νότια Ιταλία. Μα και τα ίδια τα καντούνια της παλιάς πόλης είναι από μόνα τους αξιοθέατα σαν τα περπατάς. Αυτό που σου κάνει εντύπωση είναι οι πολλές εκκλησιές. Όπως προχωράς συναντάς μικρές εκκλησιές που ίσα που τις πιάνει το μάτι σου. Αυτές είναι οικογενειακές. Κάθε μία ανήκει σε διαφορετική οικογένεια. Όσοι κατέφευγαν στην Κέρκυρα απ΄την κυρίως Ελλάδα, κυρίως Ηπειρώτες και Στερεοελλαδίτες, το πρώτο που φρόντιζαν να φέρουν μαζί τους ήταν τα οικογενειακά εικονίσματα και μ’αυτά στήναν μια εκκλησιά.
Από τη Σπιανάδα, τη μεγάλη πλατεία της παλιάς πόλης, κατευθύνεσαι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που έτσι κι αλλιώς φαίνεται στα 50 μέτρα απ’ την πλατεία. Γύρω απ’ την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ξετυλίγεται η παλιά πόλη της Κέρκυρας. Εδώ υπάρχουν πολλά μαγαζιά, τα περισσότερα τουριστικά, και αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα για να δεις. Δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται το Μουσείο Νομισμάτων. Για την ιστορία, η Ιονική Τράπεζα ήταν η πρώη ελληνική τράπεζα, που ιδρύθηκε στη χώρα μας και μάλιστα πριν από την Απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ωραία κτίρια στην παλιά πόλη είναι το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας,  το παλαιό κτίριο του Ιονίου Πανεπιστημίου, το σπίτι του Καποδίστρια και το κτίριο του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, που στεγάζεται στο αγγλικό Ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου. Αξίζει να το επισκεφτείς. Οι Κερκυραίοι είχαν από τα πολύ παλιά χρόνια δεσμούς με την Κίνα. Από κει άλλωστε προέρχεται και το κουμ κουάτ. Κοντά είναι  η οικία του Διονυσίου Σολωμού και το Βυζαντινό Μουσείο, που αξίζει μια επίσκεψη. Βρίσκεσαι κιόλας στο παλιό λιμάνι στης πόλης, στα Μουράγια ή Φαληράκι. Κάνεις αναστροφή για να γυρίσεις πάλι στην Παλιά Κέρκυρα, να περάσεις από δύο άλλες ωραίες εκκλησίες, την Παναγία Σπηλιωτίσσης, που είναι η Μητρόπολη της Κέρκυρας, και την Αγία Φραγκίσκα.

 Μον Ρεπό

Κατεβαίνοντας με το αυτοκίνητο από το Κανόνι ή ερχόμενος από την πλευρά του Φρουρίου με κατεύθυνση προς το Κανόνι, θα συναντήσεις το Μον Ρεπό. Στην περιοχή του Μον Ρεπό θ’ ακολουθήσεις τις ταμπέλες για να πας σε μια μικρή, αλλά σπάνια εκκλησία. Η εκκλησία των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου πρέπει να είναι η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα αφιερωμένη στους Αγίους Ιάσωνα και Σωσίπατρο. Είναι διατηρητέο μνημείο. Αξίζει και για τις τοιχογραφίες (11ου -14ου αιώνα) και ως κτίσμα φτιαγμένο με αρχαία υλικά από την Παλαιόπολη. Οι Άγιοι Ιάσωνας και Σωσίπατρος, μαθητές του Αποστόλου Παύλου, διέδωσαν τον Χριστιανισμό στην Κέρκυρα.

Μια και βρίσκεσαι στην περιοχή του Μον Ρεπό, θα επισκεφτείς βέβαια και το ίδιο το Μον Ρεπό, το Κτήμα και το ανάκτορο του Άγγλου Αρμοστή.

Κοντά στις Μπενίτσες,  θα επισκεφτείς το Αχίλλειο. Στο μικρό αυτό ανάκτορο που έχτισε ο Κάρολος Γουλιέλμος, παρηγορούσε μια χαρά τη θλίψη της η αυτοκράτειρα Σίσυ. Η θέα από τους κήπους είναι πράγματι καταπληκτική . Εκτός από το άγαλμα του θνήσκοντος Αχιλλέως υπάρχει κι ένας ορθός Αχιλλέας που ατενίζει προς την πόλη της Κέρκυρας. Συμβολικό; Αν ο τζόγος είναι η δική σου αχίλλεια πτέρνα, στρέψε κι εσύ το βλέμμα προς την πόλη και μην μπεις στο Καζίνο της Κέρκυρας. Ή αρκέσου να επισκεφτείς εδώ την έκθεση ζωγραφικής.

Παλαιοκαστρίτσα

Η κεντρική οδική αρτηρία  θα σε οδηγήσει από την πόλη της  Κέρκυρας σε έναν άλλο must προορισμό: την Παλαιοκαστρίτσα. Εδώ θα ανέβεις στο μοναστήρι της Παναγίας. Από την Παλαιοκαστρίτσα, αν δεν θες να ξαναγυρίσεις στην πόλη, μπορείς να πάρεις τον καλό πεδινό δρόμο, που θα σε βγάλει στον Πέλεκα. Το ξακουσμένο ηλιοβασίλεμα στον Πέλεκα μπορείς να το απολαύσεις από το παρατηρητήριο που είχε στήσει ο Κάιζερ στην κορυφή του λόφου. Ο Πέλεκας εννοείται ότι έχει τα πάντα από τουριστική οργάνωση: εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παρά τη φήμη που έχει ο Πέλεκας, οι Κερκυραίοι ξέρουν πολύ καλά ότι ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα έχει και ο Άγιος Στέφανος, όπως και η Χαλικούνα στη λίμνη Κορισίων και το Σιδάρι και ιδιαίτερα από το γραφικό Κανάλι της Αγάπης.

Μετά το Καλαμάκι και πριν την Αχαράβη, πάρε τον ασφαλτοστρωμένο  δρόμο (όχι τον κεντρικό), που πηγαίνει παραλιακά. Θα σε βγάλει στη λίμνη Αντινιώτη. Αυτή η λιμνούλα φιλοξενεί κατά καιρούς βίδρες. Εδώ μην ετοιμάζεσαι για κολύμπι. Όμως αξίζει μια περιήγηση απ’ το γεφυράκι.

Κασσιόπη

Στην Κασσιόπη μπορείς να κατεβείς στο λιμανάκι με τα πόδια και να ξεκινήσεις μία βόλτα για το γύρο του ενετικού Κάστρου. Επίσης αξίζει να μπεις και μέσα στο Κάστρο. Η θέα είναι υπέροχη. Βλέπεις όλο το χωριό και το στενό ανάμεσα στην Κέρκυρα και στην Αλβανία. Στην Κασσιόπη αξίζει να προσέξεις ένα σημείο που λέγεται Μπαταρία ή Μπαταριά. Εδώ υπήρχε παλιά ένα κανόνι (τώρα θα δεις μόνο τη βάση του), που προειδοποιούσε τον πληθυσμό ότι έμπαινε στον δίαυλο πλοίο. Αν ήταν εμπορικό, ο κόσμος μαζευόταν στο λιμάνι. Αν ήταν πειρατικό, όλοι έτρεχαν να κρυφτούν.

Όσο βρίσκεσαι κοντά στην Κασσιόπη, δεν πρέπει να παραλείψεις να ανέβεις στο όρος Παντοκράτωρ, στα 912 μέτρα, το ψηλότερο σημείο της Κέρκυρας. Αν είσαι σαῒνι οδηγός δεν θα έχεις πρόβλημα στο δρόμο. Αν όμως το αυτοκίνητό σου είναι φορτωμένο και νομίζεις ότι δεν θα τα βγάλει εύκολα στην ανηφόρα, άφησέ το 500 μέτρα πριν, γιατί αυτή η απόσταση είναι μια απότομη ανηφόρα, και ανέβα μέχρι το μοναστήρι με τα πόδια. Η θέα από τον Πανοτκαράτωρα είναι καταπληκτική.

Παλιά Περίθεια

Από το μοναστήρι φαίνεται και το χωριό Παλιά Περίθεια. Το μόνο άσχημο που θα σ’ ενοχλήσει είναι η κεραία τηλεπικοινωνίας στον περίβολο του μοναστηριού. Όμως το ίδιο το μοναστήρι και η θέα θα σε αποζημιώσουν. Φεύγοντας, ευκαιρία να πας να επισκεφτείς το χωριό Παλιά Περίθεια. Σ’αυτό το χωριό κατέφευγαν κάποτε οι κάτοικοι των παραλίων περιοχών για να σωθούν από τις επιδρομές των πειρατών. Από εδώ φαίνεται η θάλασσα, ενώ το χωριό δεν είναι και τόσο ορατό από την παραλία. Ο δρόμος είναι σχετικά καλός, βατός. Σ ’αυτό το χωριό τα μάτια σου θα χορτάσουν από την αρχιτεκτονική ομορφιά και το άφθονο πράσινο. Πετρόκτιστα αρχοντικά σε βενετσιάνικη γραμμή, που εγκαταλήφθηκαν στη δεκαετία του ’70 όταν ξεκίνησε το ρεύμα του παράλιου τουρισμού. Κάποιοι Έλληνες που είχαν εδώ σπίτια οι πατεράδες τους γύρισαν και μένουν πια εδώ το καλοκαίρι. Κυρίως όμως μένουν τώρα Αλβανοί μαστόροι. Υπάρχουν και  ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνούλες όπου μπορείς να δοκιμάσεις την κερκυραϊκή κουζίνα. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου σ’ αυτό το χωριό φάντασμα, θα δεις πράγματα για να φωτογραφίσεις. Εκτός απ’ τα αρχοντικά, και πολλές οικογενειακές εκκλησίες που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία, χωρίς όμως να έχουν διατηρηθεί.

Στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας, αξίζει να κανονίσεις μια εκδρομή  απέναντι, στα νησάκια Παξοί και Αντίπαξοι. Είναι πολύ κοντά στην Κερκυρα κι είναι καταπληκτικά μέρη


Διαβάστε ακόμα για τα Κέρκυρα:

Σχολιάστε