Ανατολικές Παραλίες της Ζακύνθου

ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στη Ζάκυνθο ο κόλπος του Λαγανά είναι μια αμμουδιά 9 χιλιομέτρων που βλέπει προς τη Μεσόγειο. Είναι ο πιο πυκνός τόπος ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σταμάτησε η άναρχη δόμηση κι έτσι από τότε δεν χτίστηκαν άλλα ξενοδοχεία και μαγαζιά.

Η παραλία Λαγανάς έχει τη μεγαλύτερη τουριστική υποδομή. Εδώ λιάζονται όλη μέρα οι ξένοι. Τη νύχτα το λόγο έχουν οι χελώνες. Για πιο ήσυχα πάντως, η καρέτα καρέτα προτιμά το Καλαμάκι. Εδώ, μετά τις 8 το βράδυ απαγορεύεται το μπάνιο. Υπάρχει φύλακας. Δεν πρέπει να υπάρχουν αναμμένα φώτα. Οι χελώνες παραμονεύουν πότε θα φύγουν οι άνθρωποι και θα σταματήσει η φασαρία για να βγουν να γεννήσουν.

Μετά το Καλαμάκι συναντάμε το Ξηροκάστελο και την παραλία Βασιλικός. Όλη αυτή η παραλιακή διαδρομή μέχρι την πόλη της Ζακύνθου είναι πανέμορφη. Εκτός από το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, βλέπεις  απέναντι και την Πελοπόνησο. Μαγευτικό τοπίο, όλο μέσα στο πράσινο, βουνό και θάλασσα μόνο.

Το βουνό Σκοπός δεσπόζει πάνω απ΄την πόλη σαν παρατηρητήριο. Υπάρχει εκεί ψηλά μια εκκλησία, η μοναδική βυζαντινού ρυθμού στη Ζάκυνθο. Η Παναγία Σκοπιώτισσα λειτουργιέται μόνο δυο φορές το χρόνο. Επειδή είναι ιδιωτική (ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη) μπορείς να την δεις μόνο απ’ έξω. Αν θέλεις να μπεις μέσα, θα πρέπει να έχεις συνεννοηθεί με τον παπά του χωριού Βασιλικός για να σου ανοίξει να προσκυνήσεις τη θαυματουργή εικόνα. Στη Ζάκυνθο πολλά αγόρια βαφτίζονται με το όνομα Σκοπιώτης προς τιμήν της Παναγίας της Σκοπιώτισσας.

Από τους πρόποδες του Σκοπού εκτείνεται το χωριό Αργάσι, που φτάνει μέχρι μια ωραία παραλία. Εδώ έχει έντονη νυχτερινή ζωή.

Στον Βασιλικό ωραιότατες παραλίες για μπάνιο είναι ο Γέρακας, που είναι ίσως η ωραιότερη και η πιο καθαρή παραλία στη Ζάκυνθο, αλλά και μια από τις ωραιότερες και πιο καθαρές παραλίες σε όλα τα Επτάνησα. Είναι τόπος ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα. Εδώ απαγορεύονται τα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες. Κατεβαίνεις γύρω στα εκατό μέτρα με τα πόδια από εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο., από ένα ξύλινο μονοπάτι. Το τοπίο είναι πολύ ομαλό χωρίς βράχια. Και τα νερά, όπως είπαμε, πεντακάθαρα.

Εξίσου ωραία παραλία στον Βασιλικό είναι και η παραλία του Αγίου Νικολάου με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Βρισκόμαστε στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Πολύ καλές ταβένρες, τζετ σκι, ξενοδοχειακές μονάδες, όμως όχι ακριβώς πάνω στην παραλία, αλλά λίγο πιο μέσα. Ο ξαπλώστρες είναι διακριτικά τοποθετημένες πιο μέσα από την παραλία. Πιο κάτω είναι οι παραλίες ΙόνιοΠόρτο ΡόμαΠόρτο Μπανάνα.

Μία παραλία που είναι πολύ σημαντική  για τη χελώνα καρέτα καρέτα είναι η Δάφνη. Εδώ κάνεις ωραιότατα μπάνιο σε ήσυχα, πεντακάθαρα και ζεστά νερά. Μοναδικό κλίμα ωοτοκίας για τη χελώνα. Δίπλα από τη Δάφνη είναι τα Σεκάνια, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως τόπος ωοτοκίας της χελώνας. Εδώ απαγορεύεται το μπάνιο. Άσε που πας μόνο από χωματόδρομο και ουσιαστικά είναι απρόσιτο το μέρος.

Η περιοχή Βασιλικός ξεκινάει από το Ξηροκάστελο. Πριν φτάσουμε στο Ξηροκάστελο είναι το Πόρτο Ντα Βία, το λιμανάκι των Ενετών. Εδώ χορταίνεις πράσινο και θάλασσα, όμως δεν είναι για μπάνιο. Μετά το Ξηροκάστελο όμως υπάρχουν πανέμορφες παραλίες για μπάνιο, πριν φτάσεις στην πόλη της Ζακύνθου. Οι πιο μικρές είναι σαν ιδιωτικές, σαν κρυψώνες που μπορείς ν’ απολαύσεις το μπάνιο σου χωρίς τη βαβούρα του κόσμου. Οι πιο πολλές παραλίες στο Βασιλικό είναι με άμμο, εκτός από κάποιες μικρές που είναι με βοτσαλάκι.

Όπως ανεβαίνουμε για το Ξηροκάστελο, στα δεξιά στο βουνό, βλέπουμε το λόγγο του Αγίου Διονυσίου, παρθένο δάσος με οργιώδη βλάστηση, που ανήκει τσο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου.

Πάνω απ’ την πόλη της Ζακύνθου, υπάρχει η κοσμοπολίτικη παραλία Τσιλιβί, με αμμουδιά και νυχτερινή ζωή.


Διαβάστε ακόμα για τη Ζάκυνθο:

Σχολιάστε