Ερατεινή Φωκίδας

ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑΣ

Ερατεινή, στη γλώσσα του Ομήρου σημαίνει τοποθεσία ερωτεύσιμη, αγαπημένη. Αυτό είναι η Ερατεινή. Σε σαγηνεύει με μια αγνότητα που δεν συναντάς εύκολα σε τουριστικό προορισμό. Κι αν ακόμα δεν διαθέτεις αυτοκίνητο, πας στο ΚΤΕΛ στη Λιοσίων και δηλώνεις στα εκδοτήρια: Λεωφορείο Ιτέας, προορισμός Ερατεινή.

Με τρία δρομολόγια την ημέρα, κάποιο σίγουρα θα σε βολέψει. Από την Πάτρα, η Ερατεινή είναι με το λεωοφρείο μιάμιση ώρα. Με αυτοκίνητο μία ώρα και κάτι.

Η Ερατεινή γενικά είναι ένα ανεμοδαρμένο μέρος. Η παραλία της Ερατεινής πιάνει συχνά δυνατό άνεμο. Όταν φυσάει ο μαῒστρος, που είναι νοτιοανατολικός άνεμος, τα παγώνει τα νερά. Όταν πέφτει ο αέρας, η θερμοκρασία της θάλασσας γίνεται πάλι όπως πριν.

Από την αντίθετη κατεύθυνση από τον Άγιο Νικόλα, στην άλλη άκρη της Ερατεινής, προς την Ιτέα, υπάρχει το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το εκκλησάκι είναι εντελώς απομονωμένο, ό,τι πρέπει για εσωτερική ηρεμία.

Στην Ερατεινή υπάρχουν δύο παλιές, πετρόχτιστες βρύσες. Το νερό είναι πόσιμο και μπορείς να δοκιμάσεις για να δροσιστείς.

Η Βιτρινίτσα ή Τολοφώνα είναι το πάνω χωριό απ’ όπου δημιουργήθηκε ως επίνειο η Ερατεινή. Η παλαιότερη ονομασία της Ερατεινής ήταν Χάνι (ξενοδοχείο).

Σ’ αυτή την ελαιοπαραγωγό περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λιοτρίβι, που έχει γίνει μουσείο. Θα το συναντήσετε μπαίνοντας στη Βιτρινίτσα. Έχουν μεταφέρει εδώ όλα τα ελαιοτριβικά εργαλεία. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ο παλιός μύλος και ο πιο σύγχρονος.

Μέσα στην Ερατεινή, στο κέντρο του χωριού, είναι πασίγνωστο το εστιατόριο της Παζοκατίνας. Μόλις φτάσεις στην παραλία, είναι το γωνιακό εστιατόριο. Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου λέγεται Κατίνα Πάζα. Εδώ όμως όλοι την ξέρουν ως “Παζοκατίνα”. Φτιάχνει πολύ καλό φαγητό. Πρώτα πρώτα τις παραδοσιακές πίτες, αλλά και ντολμαδάκια, πολύ ωραίο ψάρι, τσιπούρες, μπακαλιάρο, πέρκα, πολύ νόστιμα όλα.

Στην Τολοφώνα πήγαινε για φαγητό στην πλατεία. Κάθισε σε κάποιο από τα εστιατόρια και απόλαυσε την πανοραμική θέα της Ερατεινής μαζί με κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο και τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες πίτες.

Στην περιοχή υπάρχουν κάποια τοπικά χειροποίητα προϊόντα που αξίζει να ψάξεις να βρεις. Μιλάμε για τον σπιτικό τραχανά και τις σπιτικές χυλοπίτες. Δεν πουλιούνται στα μαγαζιά, αλλά αν ρωτήσεις ποιες γυναίκες φτιάχνουν, μπορεί να βρεις ν’ αγοράσεις για το σπίτι.

Η Ερατεινή έχει δύο πολύ ωραία μπαράκια. Το καλύτερο είναι του Κάβουρα, στο κέντρο του χωριού, πολύ κοντά στο δημοτικό σχολείο, στην παραλία. Το άλλο είναι του Άρη. Κι αυτό στην παραλία είναι, αλλά του Κάβουρα είναι ιδιαίτερο.

Τέλη Μαῒου με αρχές Ιουνίου, ο Δήμος διοργανώνει στην Ερατεινή τη Γιορτή της Τράτας. Φέρνει μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και μοιράζει ψητό ψάρι. Ντόπιοι ψαράδες ψήνουν τσιπούρες και λαβράκια στα κάρβουνα.

Κάθε Αύγουστο διοργανώνεται η Γιορτή της Πίτας από τον σύλλογο των Γυναικών της Ερατεινής με την εποπτεία ατου Δήμου. Όλες οι κυρίες φτιάνουν από μία πίτα.

Η ραβανή της Ερατεινής φτιάχνεται με ρύζι και ζάχαρη. Κοπανίζουν το ρύζι με το μπουκάλι για να γίνει ο κόκκος πιο μικρός και μετά το ανακατεύουν με ζάχαρη και νερό, μέχρι να γίνει μία μάζα. Μετά το κόβουν σε τριγωνικά κομμάτια και στη μέση κάθε κομματιού βάζουν ένα αμύγδαλο καθαρισμένο. Ψήνουν τη γλυκιά πίτα σε ξυλόφουρνο και τη βγάζουν όταν έχει ροδοψηθεί από πάνω και από κάτω. Η ραβανή είναι το αγαπημένο γλυκό της περιοχής.

 

 

Σχολιάστε