Παραλίες στην Τήνο

ΤΗΝΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ο Σταυρός είναι το παλιό λιμάνι της Τήνου. Γραφικό λιμανάκι, με το ομώνυμο εκκλησάκι όπου γίνονται συνήθως γάμοι και βαφτίσια. Εδώ υπάρχει κι ένα ταβερνάκι. Ο Μάρκος ο εστιάτορας πιάνει κανένα χταποδάκι και ψάρια και μπορείς να πετύχεις κάτι ολόφρεσκο, εκτός βέβαια από την ομελέτα.

Άγιος Μάρκος

Η παραλία Άγιος Μάρκος, που κι αυτή έχει το αντίστοιχο εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου, είναι το μοναδικό μέρος που απαγγιάζει όταν φυσάει. Γιατί στην Τήνο φυσάει συχνά κι όταν φυσάει του δίνει και καταλαβαίνει. Εδώ λοιπόν μπορείς να κάνεις ένα καλό μπάνιο. Τα νερά έχουν μέτριο βάθος και κάτω υπάρχουν πετρούλες.

Τσαμπιά

Αμέσως μετά συναντάμε την περιοχή Κιόνια , όπου υπάρχει η παραλία Τσαμπιά. Εδώ παλιά ξεχυνόταν ένα ποτάμι. Μεγάλη, ωραία παραλία, με βοτσαλάκι και αρκετή άμμο. Εδώ θα δεις και τα ερείπια ενός ναού του Ποσειδώνα.

Πλατιά Άμμος ή του Γερμανού

Μετά από τα Κιόνια έχει μια παραλία που είναι γνωστή με δύο ονομασίες: Πλατιά Άμμος ή του Γερμανού, επειδή είχε αγοράσει κάποτε ένα εξοχικό κάποιος Γερμανός. Σήμερα πάντως το συγκεκριμένο εξοχικό ανήκει στον εφοπλιστή Μαρτίνο.

Από τα Τσαμπιά και μέχρι το Τήνος Beach βρίσκεις δεντράκια για να κάτσεις στη σκιά τους. Σατην Πλατιά Άμμο δεν βρίσκεις δέντρο για να κάτσεις.

Άγιος Ρωμανός

Πιο πέρα είναι η παραλία Άγιος Ρωμανός. Είναι αμμουδιά με δέντρα κι έχει και μια ταβερούλα.

Παραλία Καρδιανή

Παραπέρα συναντάς το χωριό Καρδιανή πάνω στο βουνό και κάτω την παραλία Καρδιανή, τον Όρμο Γιαννάκη και τα Καλύβια, όλες με άμμο.

Όρμος Υστερνίων

Ο Όρμος Υστερνίων προσφέρει κάποιο απάγγειο όταν έχει βοριά, αλλά όχι όπως ο ο Άγιος Μάρκος. Εδώ υπάρχουν δύο ταβερνούλες. Όπως στην Καρδιανή, υπάρχουν κι εδώ τα Πάνω και τα κάτω Υστέρνια, που είναι η παραλία.

Άγιος Φωκάς

Νότια απ’ τη Χώρα της Τήνου, υπάρχει η παραλία Άγιος Φωκάς με άμμο και πολλά εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία.

Άγιος Σώστης

Από την άλλη μεριά, ανατολικά από τη Χώρα, είναι η παραλία Άγιος Σώστης με το ομώνυμο εκκλησάκι. Από εδώ βλέπεις απέναντι τη Μύκονο. Ο Άγιος Σώστης είναι ωραία παραλία με άμμο.

Σκυλαντάρ

Μια άλλη καλή παραλία είναι το Σκυλαντάρ με αμμουδιά και καθαρή θάλαλσσα. Δίπλα η παραλία Αγία Κυριακή με το εκκησάκι της. Μετά ο Άγιος Γιάννης Πόρτο, με εκκλησάκι και αμμουδιά. Εδώ είναι πιο ρηχή η θάλασσα και υπάρχουν δέντρα για σκιά, εκτός βέβαια από τις ομπρέλες.

Παχιά Άμμος

Πιο πάνω είναι η Παχιά Άμμος. Λέγεται έτσι γιατί είναι μια αμμουδιά με παχιά, βαθιά, πυκνή άμμο.

Λυχαναθιά

Πηγαίνοντας προς τον Τριαντάρο φτάνεις σε μια διασταύρωση και παίρνεις το δρόμο για την παραλία της Λυχαναθιάς, που είναι ωραία ακρογιαλιά με αμμουδιά.

Σάντα Μαργαρίτα

Στη συνέχεια συναντάς τη Σάντα Μαργαρίτα, μια αμμουδερή παραλία, με το ομώνυμο καθολικό εκκλησάκι.

 Λιβάδα

Μετά υπάρχει μια πραγματικά ξεχωριστή παραλία, η Λιβάδα. Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή; Στην παραλία Λιβάδας εκβάλλει ένα ποταμάκι και κολυμπούν παπίτσες. Ωραία παραλία, φυσικό τοπίο με δεντράκια, νιώθεις όμορφα. Μετά το μπάνιο μπορείς να κάτσεις στο μοναδικό εστιατόριο που υπάρχει εδώ. Παλιά έβρισκες μόνο σαλάτες και ομελέτα. Τώρα μπορεί να βρεις και κανένα φαγάκι.

Κολυμπήθρα

Η Κολυμπήθρα, βορειότερα, είναι μια ευθεία από την Κώμη. Και στην Κολυμπήθρα υπάρχει βιότοπος με πάπιες εδώ. Εδώ έχουν κατασκηνώσεις άλλοτε οι Ουρσουλίνες κι άλλοτε η Λεόντειος. Η παραλία έχει πλούσια άμμο. Θα βρεις ομπρέλες και ταβέρνες για φαγητό.

Ρόχαρη

Η Ρόχαρη είναι μια παραλία με άμμο. Εδώ θα βρεις ομπρέλες.

Πάνορμος

Ένα χιλιόμετρο πιο πάνω είναι ο Πάνορμος, μια άλλη ωραία ακρογιαλιά με αμμουδιά, όπου επίσης θα βρεις ομπρέλες. Ο Πάνορμος είναι η παραλία του Πύργου.

Μαλλί

Στο βορειοδυτικό άκρο της Τήνου, προς τη μεριά της Άνδρου, υπάρχει μια πολύ ωραία παραλία, το Μαλλί. Είναι ένα χωριουδάκι με ελάχιστους κατοίκους. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Χρειάζεσαι τζιπάκι για να τα βγάλεις πέρα με τον απότομο χωματόδρομο. Κάποτε πήγαιναν εκεί οι ψαράδες μόνο την εποχή του ψαρέματος. Τώρα κάποιοι μένουν μόνιμα.


Διαβάστε ακόμα για την Τήνο

  • Τήνος
  • Τήνος Φαγητό και Διασκέδαση
  • Παραλίες στην Τήνο
  • Προσκύνημα στη Τήνο

  • Σχολιάστε