Μυτιλήνη – Λέσβος

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Μανταμάδος είναι ένα ορεινό χωριουδάκι, ξακουστό για το προσκύνημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Ταξιάρχης Μανταμάδου είναι γνωστός για τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι μοναδική ανάγλυφη σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Αυτή η εικόνα είναι φτιαγμένη από χώμα κι από το αίμα των μοναχών που έσφαξαν οι Σαρακηνοί πειρατές. Την έφτιαξε ο μοναδικός επιζών μοναχός, ο οποίος είδε μπροστά του τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Μια και θα βρεθείτε στο Μανταμάδο, μπορείτε να ψωνίσετε πολύ ωραία τοπικά κεραμεικά, αλλά και τυροκομικά εξαιρετικής ποιότητας.

Πηγαίνοντας προς την πόλη της Μυτιλήνης, σταματάμε στα Λουτρά Θερμής για ένα ακόμα μεγάλο προσκύνημα: Τον Άγιο Ραφαήλ. Σε αυτό το μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα τιμώνται τρεις άγιοι: Ο Άγιος Ραφαήλ, ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Ειρήνη. Εδώ μπορείς να συνδυάσεις και τα ιαματικά λουτρά.

Ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Λέσβου είναι η Αγιάσος. Παραδοσιακός οικισμός στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Λέσβου, με υψόμετρο κάτι λιγότερο από 1000 μέτρα. Η Αγιάσος βρίσκεται αγκαλιασμένη μέσα σε δάση καστανιάς και οξιάς. Εδώ βρίσκεται το το τέταρτο μεγαλύτερο προσκύνημα της Παναγίας στην Ελλάδα τον Δεκαπενταύγουστο: το προσκύνημα της Παναγίας της Αγιάσου. «Αγιάσος» είναι παραφθορά του χαρακτηρισμού «Αγία Σιών» στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.


Διαβάστε ακόμα για τη Μυτιλήνη:

Σχολιάστε