Κωνσταντινούπολη η πόλη των πόλεων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Ο συνδυασμός του ανατολίτικου αέρα που πνέει στο Βόσπορο και η εικόνα του ορίζοντα με την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί θα σας μαγέψει. Χωρίς αμφιβολία θα ερωτευτείτε την πόλη αυτή και θα ταξιδέψετε μαζί της στο παρελθόν βιώνοντας την αναμφισβήτητη ελληνική παρουσία στο τόπο.

Η λαμπρότητα ενός πολιτισμού, μίας πόλης με μακραίωνη και έντονη ιστορική παράδοση. Η Κωνσταντινούπολη σήμερα είναι πόλη της Ευρωπαικής Τουρκίας. Αναπτύσσεται ανάμεσα στο κόλπο του Χρυσού Κέρατος, του Βοσπόρου και της Προποντίδας.

Εκτός από τη θαυμάσια τοποθεσία της και την ομορφιά των παλαιών συνοικιών της η Κωνσταντινούπολη κατέχει μία εξαιρετική θέση στη παγκόσμια ιστορία για τις ιστορικές αναμνήσεις της και τα πολυάριθμα μνημεία της. Γνώρισε τον αρχαίοελληνικό, το ρωμαικό, το βυζαντινό και το τουρκικό πολιτισμό, άλλαξε πολλά ονόματα, ποτέ όμως δεν έπαψε να είναι θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο και όταν ακόμα δεν ήταν πρωτεύουσα κράτους.

Χτίστηκε από το Μέγα Κωνσταντίνο στα 330 και διαδοχικά υπήρξε πρωτεύουσα του Ρωμαικού κράτους, έως τη πτώση του δυτικού Ρωμαικού κράτους. Έπειτα υπήρξε πρωτεύουσα της χιλιόχρονης βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι τη πτώση της, το 1453, στους Τούρκους. Τέλος έγινε πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους μέχρι τη μεταφορά της έδρας της κυβερνήσεωςτους στην Άγκυρα, το 1924.

Σήμερα η  Κωνσταντινούπολη αποτελεί σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο επειδή εκεί ιδρύθηκε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο. Χτίστηκε το 1896, στα χρόνια του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ και αναδιοργανώθηκε το 1924 και το 1933 στα άλλα ανώτερα εκπαιδευτικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά και πνευματικά ιδρύματα. Στους κόλπους του πανεπιστημίου λειτουργεί βιβλιοθήκη με 200.000 τόμους. Επίσης περιέχονται χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας από επιστημονική άποψη.

Ο πληθυσμός της είναι πέραν των 11.000.000 κατοίκων και χωρίς αμφιβολία είναι τεράστια σε έκταση και η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Η υπεροχή του τοπίου και της πόλης είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο τόσο από τους επισκέπτες της, όσο και από τους μελετητές της.

Ο συνδυασμός του ανατολίτικου αέρα που πνέει στο Βόσπορο και η εικόνα του ορίζοντα με την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί θα σας μαγέψει. Χωρίς αμφιβολία θα ερωτευτείτε την πόλη αυτή και θα ταξιδέψετε μαζί της στο παρελθόν βιώνοντας την αναμφισβήτητη ελληνική παρουσία στο τόπο.

Δεν είναι ελάχιστες οι ιστορίες που γράφτηκαν για τη πορεία  της Κωνσταντινούπολης καθώς και τα ποιήματα. Πολλά από αυτά έχουν θέμα τη πτώση της Κωνσταντινούπολης και τη μοίρα των αυτοκρατόρων της. Ο<< Μαρμαρωμένος βασιλιάς >>, << Θρήνος της Κωνσταντινουπόλεως>>, << Ο τελευταίος Παλαιολόγος >> και << της Αγίας Σοφίας >> είναι κάποια από τα πιο γνωστά ποιήματα που γραφήκαν για να υμνήσουν το μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης.

Εκατομμύρια περιηγητές, ιστορικοί, άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων επιθυμούν να αντικρίσουν από κοντά το μεγαλείο και το πολιτισμό της χιλιοακουσμένης αυτής πόλης. Μύθοι, ιστορίες έχουν πλαστεί για να υμνήσουν τη μακραίωνη παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για ανθρώπους της τέχνης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης

Διαβάστε ακόμα για τη Κωνσταντινούπολη:

Σχολιάστε