Αξιοθέατα στη Μυτιλήνη

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το ενετικό Κάστρο της Μυτιλήνης είναι πολύ όμορφο, όμως για τους Μυτιληνιούς, το ορόσημο της πόλης της Μυτιλήνης είναι ο Ναός του Αγίου Θεράποντα, στο κέντρο. Καταπληκτική εκκλησία, η μεγαλύτερη στη Μυτιλήνη, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Για να δεις μια υπέροχη θέα της πόλης της Μυτιλήνης, θα πας στους Ταξιάρχες, που λέγονται και Καγιάνι, 6,5 χιλιόμετρα νότια απ’ την πόλη. Από το ύψωμα βλέπεις τα καράβια που μπαίνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σφυρίζουν για να χαιρετίσουν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, στη Βαριά, αξίζει να επισκεφτείς το Μουσείο Τεριάντ (Ελευθεριάδη). Έχει θαυμάσια έργα ζωγράφων του 20ού αιώνα. Όλοι οι αγαπημένοι: Σαγκάλ, Τζακομέττι, Μιρό, Πικάσο. Είναι απίστευτο πώς με ελάχιστο κόπο μπορείς να φτιάξεις τη μέρα σου. Σε έναν σχετικά μικρό χώρο που δεν σε κουράζει χορταίνουν τα μάτια σου όλη τη γλύκα των μεγάλων ζωγράφων του 20ού αιώνα. Αλλά η χαρά δεν έχει τελειώσει.  Δίπλα ακριβώς, υπάρχει το Μουσείο Θεόφιλου. Ο άνθρωπος δεν παιζόταν!!! Από κοντά, στα ίδια τα έργα του, ο ταπεινούλης Θεόφιλος φαντάζει θεόρατος καλλιτέχνης. Δύναμη, λεπτομέρεια, αλήθεια. Δακρύζεις.

Βγαίνοντας απ’ το μουσίο, πρόσεξε τα ξενοδοχεία στην περιοχή της Βαριάς. Κάποτε αυτά τα καταπληκτικά ανακαινισμένα κτήρια ήταν τα αρχοντικά των τρανών εμπόρων της Μυτιλήνης.

Οι Μυτιληνιοί είναι καλοί πετράδες. Όσο βρίσκεσαι στη Λέσβο έχε το νου σου να παρατηρείς τα παλιά κτήρια και τα γεφύρια. Κάτι άλλο που αξίζει να δεις είναι τα παλιά σαπουνοποιεία και τα ελαιοτριβεία που λειτουργούσαν με πέτρες.


Διαβάστε ακόμα για τη Μυτιλήνη:

Σχολιάστε