Αξιοθέατα στην Εύβοια

Ακολουθήστε μας για να ανακαλύψουμε όλα τα αξιοθέατα στην Εύβοια…

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

Στις τρεις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται ευρήματα από όλη την Εύβοια, που τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από ανασκαφές στην Ερέτρια, στη Χαλκίδα, στην Κάρυστο, την Αιδηψό. Σίγουρα είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτεί όποιος πηγαίνει στην Εύβοια για τουρισμό.

Το βουνό Όχη

Η ψηλότερη κορυφή του όρους είναι ο προφήτης Ηλίας στα 1399 μέτρα. Κοντά στην κορυφή του υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι. Το βουνό διαθέτει πυκνό δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία που υπάρχουν στο βουνό. Εδώ θα βρείτε επίσης και το ορειβατικό καταφύγιο, όπου βρίσκεται και ο καστανόλογγος, περιοχή με καστανιές άνω των 300 ετών!

Το Δρακόσπιτο

Μετά από μονοπάτι 90 λεπτών από το καταφύγιο της Όχης, υπάρχει το καλύτερα διατηρημένο Δρακόσπιτο. Πρόκειται για μία μεγαλιθική κατασκευή και την χρησιμοποιούσαν ως ιερό οίκο, πιθανόν αφιερωμένο στον Δία και στη Ήρα.

Η Αγία Τριάδα

Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της φύσης στην Εύβοια είναι η κατάφυτη τοποθεσία με πηγές και τρεχούμενα νερά κοντά στα Καλύβια, Αγία Τριάδα. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το σπήλαιό της με τον απίθανο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο, όπου έχουν εντοπιστεί και λείψανα νεολιθικής εποχής.

Το Νησάκι της Αγίας Πελαγίας

Βρίσκεται στον όρμο της Καρύστου και εδώ θα δείτε το ομώνυμο εκκλησάκι. Στην αυλή του είναι θαμμένος ο μεγάλος ευεργέτης της Καρύστου, Νικόλαος Γιοκαλάς.

Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Στο Προκόπι βρίσκεται ο ναός του αγίου του νησιού, του Ιωάννη του Ρώσου που γιορτάζει στις 28 Μάιου. Αν ταξιδέψετε στην Εύβοια εκείνη την εποχή θα δείτε κάτι πολύ περίεργο να συμβαίνει. Από τις 25 του μηνός οι κάτοικοι του νησιού έχουν ως έθιμο να πηγαίνουν με τα πόδια να προσκυνήσουν. Ενδεικτικά σκεφτείτε ότι από την Χαλκίδα κάνουν περίπου 8 ώρες να φτάσουν.

Η Εκκλησία των Ταξιαρχών

Πρόκειται για μία βυζαντινή εκκλησία σε πολύ καλή κατάσταση, που χρονολογείται ανάμεσα στον 10ο ή 12ο αιώνα στο χωριό Καλύβια. Μεταγενέστερα προσκολλήθηκε στο ναό το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Το Κοκκινόκαστρο (Castello Rosso)

Το βενετσιάνικο αυτό φρούριο βρίσκεται στην Κάρυστο και παλιά θεωρούταν απόρθητο, εξαιτίας της θέσης του και αρκούσαν μόνο 30 στρατιώτες για την υπεράσπισή του. Το όνομά του προέρχεται από το κόκκινο χρώμα της πέτρας με την οποία είναι χτισμένο.

Το Μπούρτζι

Κοντά στο λιμάνι της Καρύστου θα δείτε το μικρό φρούριο που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους, με σκοπό τη φύλαξη του λιμανιού. Οι τοίχοι του είναι χτισμένοι με πέτρα και κομμάτια μάρμαρου και τα βράδια εδώ μαζεύονται παρέες, αφού η ατμόσφαιρά του είναι μοναδική.

Το Ριζόκαστρο

Πρόκειται για ένα φραγκικό κάστρο, για του οποίου την ιστορία δεν διασώθηκε τίποτα. Παρόλα αυτά είναι πανέμορφο και αν περνάτε από τον δήμο Ταμιναίων, αξίζει να το επισκεφτείτε!

Η Παλιά Κινητή Γέφυρα της Χαλκίδας

Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1962 και πλέον χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του ευβοϊκού κόλπου, ένα φαινόμενο που θα το θυμάστε για πάντα!

Kάστρο του Καράμπαμπα

Δεν γίνεται να ταξιδέψετε στο νησί και να μην δείτε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Εύβοια. Κοντά στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, πάνω στο λόφο βρίσκεται το κάστρο Καράμπαμπα με την είσοδο που θυμίζει λαβύρινθο.

Στις επάλξεις θα δείτε δυο παλιά ρωσικά κανόνια και ανάμεσά τους το καμπαναριό που αποτελούσε το συναγερμό της φρουράς. Στη μέση του κάστρου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που σώζεται σε άριστη κατάσταση καθώς χτίστηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα.

Τέλος εκτός από το κάστρο του Καράμπαμπα, θα απολαύσετε την Χαλκίδα από ψηλά και αν είστε λίγο τυχεροί και την ώρα εκείνη συμβεί το παλιρροϊκό φαινόμενο με την αλλαγή κατεύθυνσης των νερών του πορθμού του Ευρίπου, τότε ακόμα καλύτερα


Διαβάστε Ακόμα για την Εύβοια:

Σχολιάστε