Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά

Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά βρίσκεται στο βουνό Βροντούς σε υψόμετρο περίπου 1800 μέτρα και στη κορυφή του Αλή Μπαμπά. Περιτριγυρίζεται απο τα χωριουδάκια Βαλτερό, Αμμουδιά, Καρυδοχώρι και Άνω Βροντού στις Σέρρες και είναι κυριολεκτικά μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με έλατα και οξιές. Είναι ένα μικρό χιονοδρομικό με μια κύρια πίστα κατάβασης περίπου ενός χιλιομέτρου και είναι δημιούργημα του Ορεβατικού Συλλόγου Σερρών. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 10€ και με φοιτητικό πάσο 8€. Διαθέτει μια μικρή καντίνα στο τέλος της πίστας για ροφήματα κυρίως και 3 μαγαζιά ενοικίασης εξοπλισμού για τους αρχάριους και όσους δεν έχουν εξοπλισμό με κόστος πολύ οικονομικό σε σχέση με άλλα χιονοδρομικά, περίπου στα 10€. Η απόσταση του Χιονοδρομικού Κέντρου Λαϊλιά είναι 27 χιλιόμετρα από τις Σέρρες, 600 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 100 χιλιόμετρα απο τη Θεσσαλονίκη.

Πίστες & Αναβατήρες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Το χιονοδρομικό διαθέτει μια πίστα 1000 μέτρων και την εξυπηρετεί ένας συρόμενος αναβατήρας που φτάνει στην κορυφή του βουνού(1850μ.). Είναι μια πολύ ικανοποιητική πίστα τόσο σε μήμος όσο και σε πλάτος για μένα. Τη θεωρώ αρκετά βατή για κάποιον που είναι σχετικά αρχάριος και η θέα που αντικρίζεις κατεβαίνοντας την πίστα στα χιονισμένα βουνά σου κόβει την ανάσα στην κυριολεξία. Φαντάζομαι οι πιο έμπειροι σκιερ θα αναζητούν κάτι πιο δύσκολο αλλά εγώ χάρηκα την κατάβαση και διασκέδασα πάρα πολύ. Υπάρχει στην πίστα και baby lift, μικρός αναβατήρας μήκους περίπου 200μ. για τους αρχάριους ενώ υπάρχουν και σχολές που κάνουν μαθήματα στο χιονοδρομικό, στην αρχή της πίστας. Το τοπίο είναι τόσο φυσικό ολόγυρα σα να μην έχει παρέμβει άνθρωπος και μια επίσκεψη σε ένα τέτοιο περιβάλλον επιβάλλεται ακόμα και αν δε γνωρίζεις σκι αλλά έχει τύχει να επισκεφτείς τα βόρεια. Άλλωστε ο χώρος μπροστα στην πίστα με τις μικρές του κλίσεις ευνοεί πολύ να μπεις στον πειρασμό να ενοικιάσεις εξοπλισμό και να δοκιμάσεις μια νέα εμπειρία.

Νυχτερινό Σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Τα τελευταία χρόνια η πίστα στο χιονοδρομικό κέντρο έχει εξοπλιστεί με φωτισμό και το χιονοδρομικό διοργανώνει βραδιές νυχτερινού Σκι με είσοδο 5€ το άτομο. Οι λάτρεις του σκι μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα παράλληλα με το υπέροχο βραδινό φωτισμένο τοπίο μέσα στο βουνό. Μια συμβουλή να ξεκινήσετε σχετικά νωρις, καθώς το παρκιγκ δεν είναι πολύ μεγάλο και αν η προσεύλευση είναι μεγάλη, ίσως δυσκολευτείτε να παρκάρετε μπροστά στο χιονοδρομικό.

Ενοικίαση Εξοπλισμού και Χώρος για Ξεκούραση

Η Ενοικίαση Εξοπλισμού και ο Χώρος για Ξεκούραση των σκιερ βρίσκονται όλα στην αρχή της πίστας. Τρία μαγαζία δίπλα απο το Παρκινγκ ενοικιάζουν εξοπλισμό σε πολύ λογικές τιμές (νομίζω νοικιάσαμε στο μεσαίο) και υπάρχει μια καντίνα με παγκάκια μπροστά απο την πίστα, η οποία δεν έχει μεγάλη ποικιλία σε ροφήματα αλλά σίγουρα θα βρεις κάτι να σε ζεστάνει. Παλιότερα λειτουργούσε ένα χουχουλιάρικο σαλέ με τζάκι αλλα δεν έχει αποκατασταθεί μετά απο ζημιές που υπέστη απο φωτιά ακόμη.

Διαμονή στο Καταφύγιο του ΕΟΣ Σερρών

Στα 3 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό υπάρχει η επιλογή της Διαμονής στο Καταφύγιο του ΕΟΣ Σερρών. Διαθέτει 10 δωμάτια καθώς και δωμάτια με τζάκι για διαμονή αρκετών ατόμων, θα πρέπει όμως να ελέγξετε διαθεσιμότητα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, και να ενημερώσετε τους υπεύθυνους του καταφυγίου καθώς δεν είναι πάντα διαθέσιμα.  Συνολικά το καταφύγιο μπορεί να φιλοξένησει έως και 80 άτομα. Είναι ένας χώρος μοναδικός για λάτρεις της φύσης και προσωπικά πουθενά δεν έχω νιώσει τόσο κοντά στη φύση όσο εδώ. Η εμπειρία να ξυπνάς και να πίνεις καυτό γαλλικό καφέ με συνοδεία εξαιρετικού πρωινού δίπλα στο πέτρινο τζάκι στο κεντρικό καθιστικό του καταφυγίου και έπειτα να βγαίνεις στο κρύο και να σου παγώνει ο άερας του βουνού το πρόσωπο είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική αν έχετε σκοπο να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό για νυχτερινό σκι και δε θέλετε να απομακρυνθείτε το βράδυ. Στα θετικά του είναι η φιλόξενη ατμόσφαιρα από τους διαχειριστές και το υπέροχο φαγητό που διατηρεί οικονομικές τιμές χωρίς να θυσιάζει καθόλου την ποιότητα.

Μια εξόρμηση στο βουνό μέσα στο κατάφυτο δάσος του Λαϊλιά ήταν η ευκαιρία μου να φορτίσω μπαταρίες και με αποζημίωσε απεριόριστα. Πριν ξεκινήσετε την εκδρομή σας όμως φροντίστε να ενημερωθείτε πως είναι η πίστα από χιόνι και αν το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό. Συνήθως έχει χιόνι κάπου στους 3μιση μήνες το χρόνο αλλά για σιγουριά ενημερωθείτε πριν ξεκινήσετε! Καλά σλάλομ σε όλους μας!

 

Σχολιάστε