Θεσσαλονίκη η Νύφη του Βορρά

Θεσσαλονίκη.

Η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας. Αποτελεί μία ιστορική πόλη που μετά τη λήξη του Α’ Βαλκανικού πολέμου έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στα βορειοδυτικά υψώματα του Χορτιάτη, φτάνοντας ως τη παραλία. Η θέα της τόσο από τη θάλασσα όσο και από τους βορεινούς λόφους είναι απαράμιλλης ομορφιάς για αυτό δίκαια ονομάζεται νύμφη του Θερμαΐκού.

Εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πολεοδομικό συγκρότημα της συμπρωτεύουσας υπάγονται οι δήμοι: Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων, Νεάπολης, Συκιών, Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευόσμου, καθώς και οι κοινότητες Άγιος Παύλος, Ελευθερίου, Μενεμένης, Πυλαίας, Πανόραμα και Τριανδρίας.

Δίκαια αποτελεί το σημαντικότερο συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας. Μέσα από την πόλη περνούν αυτοκινητόδρομοι και σιδηρόδρομοι για την Ευρώπη. Επίσης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Χωρίς αμφιβολία αναφερόμαστε σε μία πολη που έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας. Η αρχόντισσα του Βορρά αποτελεί στρατηγικό και πολιτισμικό κόμβο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η επιβλητική Θεσσαλονίκη είχε να αντιμετωπίσει στο παρελθόν καταστροφές, σεισμούς αλλά και αλλεπάλληλες επιδρομές από ξένους εισβολείς. Μολαταύτα κρατά αδιατάρακτη την αστική ζωή, που δεν έσβησε ποτέ και έχει να επιδείξει ένα λαμπρό πολιτισμό ανά τους αιώνες. Αξιόλογα μνημεία αναβιώνουν το ένδοξο παρελθόν της αρχαίας αλλά και της βυζαντινής εποχής.

Το κλίμα της πόλης είναι μεσογειακό και έτσι δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες να χαίρονται αρκετές ηλιόλουστες ημέρες στη διάρκεια του έτους. Η άμεση επαφή του τόπου με τη θάλασσα μαζί με την ύπαρξη των λιμνών του Λαγκαδά συνθέτουν την εικόνα του κλίματος. Εμφανίζονται πυκνές ομίχλες τις πρώτες πρωινές χειμωνιάτικες ώρες και το κλίμα είναι υγρό.

Συγκεντρώνει το 9,4% του πληθυσμού της χώρας με αυξητικές τάσεις. Στη μαγευτική αυτή πόλη ζουν 800.764 κάτοικοι, σύμφωνα με απογραφή που συντελέστηκε πρόσφατα.

Η νύμφη του Θερμαϊκού, το πολύτιμο στολίδι του Βορρά , αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Λαμπερή και ζωντανή φιλοξενεί κόσμο από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σας καλεί να ανακαλύψετε τις μυστηριώδεις ομορφιές της και να διασκεδάσετε στο έπακρο. Αναμφισβήτητα καλύπτονται οι επιθυμίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το ανατολικό και το δυτικό τμήμα έχουν όψη σύγχρονης ευρωπαικής πόλης, ενώ το υπόλοιπο τμήμα που βρίσκεται βόρεια του κέντρου, κοντά στο Επταπύργιο, έχει παλιά ανατολίτικη τουρκική όψη. Σε αυτό το τμήμα μπορείτενα αντικρίσετε στενά λιθόστρωτα δρομάκια, σπίτια παλιά και μικρά καφενεία.

Κατά τη τελευταία χρονιά της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κατοικούσαν πολλοί ξένοι, κυρίως Γάλλοι, Άγγλοι, Αυστριακοί και Γερμανοί. Αυτοί κατοικούσαν στο φραγκομαχαλά, εκεί που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Βαρδάρη.

Ο σπουδαιότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης είναι η Εγνατία Οδός, η οποία διασχίζει το κέντρο της πόλης από τη πλατεία Βαρδάρη μέχρι τη πλατεία Συντριβανίου. Παράλληλος δρόμος προς την Εγνατία είναι η οδός Αγίου Δημητρίου όπου βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Επίσης παράλληλοι δρόμοι είναι η οδός Τσιμισκή, οδός Κασσάνδρου και οδός Λαγκαδά.

Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει πάρκα και κήπους. Υπάρχουν μόνο δεντροστοιχίες στους δρόμους και μικρές πρασιές λουλουδιών και πρασίνου στις πλατείες. Το μοναδικό πάρκο είναι της Χ.Α.Ν.Θ. που βρίσκεται μεταξύ Λευκού Πύργου και της αρχής της νέας παραλιακής λεωφόρου. Σε αυτό υπάρχει υποτυπώδης ζωολογικός κήπος.

Καταληκτικά αξίζει να αναφερθεί το μεγάλο και κατάφυτο από πεύκα άλσος του Σέιχ-Σου, που εντοπίζεται στο Κεδρινο Λόφο, βόρεια της πόλης.

[L- Thessalonikh]

Σχολιάστε