Αξιοθέατα στο Πήλιο

Κάθε γωνιά του Πηλίου αποτελεί και ένα αξιοθέατο, αφού τα σπίτια είναι παραδοσιακά χτισμένα με τη διάσημη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, υπάρχουν αμέτρητα ιστορικά μνημεία στις πλατείες και κάθε ματιά στο άγριο φυσικό περιβάλλον προκαλεί δέος.

Αξιοθέατα στο Πήλιο

Τσαγκαράδα

Ας ξεκινήσουμε από την περίφημη Τσαγκαράδα η οποία εκτός από πανέμορφη θέα, έχει πολλές συνοικίες για να περπατήσετε, αξιοθέατα να επισκεφτείτε, παλιές εκκλησίες για να θαυμάσετε και πλατείες για να ξαποστάσετε κάτω από τη δροσερή σκιά των πλατάνων.

Ζαγορά

Στην Ζαγορά μπορείτε να δείτε το παλιό σχολείο του Ρήγα Φεραίου ή αλλιώς Ελληνικό Μουσείο. Εκτός από τον Ρήγα κάποιοι από τους σπουδαστές που πέρασαν από εδώ ήταν ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Άνθιμος Γαζής και ο Καλλίνικος Λαπάτης.

Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του χωριού, τις πλατείες και τις εκκλησίες. Από τη διαδρομή από τη Ζαγορά προς το Πουρί αξίζει να δείτε τον μεγαλύτερο καταρράκτη του Πηλίου, ύψους άνω των 100 μέτρων, στη θέση Μεγαλοβράχος.

Βυζίτσα

Στην Βυζίτσα με την κοσμική κεντρική πλατεία με τα ψηλά πλατάνια και τη λιθόκτιστη κρήνη, σπό τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία χτίστηκε το 1789, την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που κτίστηκε το 1725 και το εκκλησάκι του Άθωνα.

Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα είναι ένα μεγάλο ιστορικό και γραφικό χωριό με έντονη αρχιτεκτονική προσωπικότητα. Για αρχή περάστε από το καφενείο της πλατείας για να δείτε μια τοιχογραφία του ζωγράφου Θεόφιλου με τίτλο, «Μάχη στην Κρύα Βρύση».

Λίγο πιο πέρα, δίπλα στην κρήνη “Αθάνατο νερό”, βρίσκεται το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Άη – Γιάννη του Προδρόμου και ανάμεσα στα παραδοσιακά αρχοντικά θα δείτε το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού με μια συλλογή από σπάνια κειμήλια.

Πορταριά

Ο επισκέπτης στην Πορταριά μπορεί να περπατήσει στο «Μονοπάτι των Κενταύρων», όπου θα βρει τον μικρό καταρράκτη του Κάραβου, του οποίου τα νερά προέρχονται από την πηγή «Μάνα» με την ομώνυμη πλακόστρωτη πλατεία.

Επίσης μπορεί να θαυμάσει από τους Ταξιάρχες τον Παγασητικό Κόλπο, να προσκυνήσει στις βυζαντινές εκκλησίες, να ξεναγηθεί στα παλιά μοναστήρια και να πάει στο Μουσείο Κομπολογιού, που εκθέτει και πουλά μία μεγάλη συλλογή από κομπολόγια.

Μηλιές

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο στις Μηλιές είναι η μικρή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, δημόσια βιβλιοθήκη. Στις Μηλιές αξίζει ακόμα να περπατήσετε στον παλιό σταθμό του τρένου, όπου θα συναντήσετε τη μεταλλική γέφυρα «Ντε Κίρικο».

Επίσης εδώ εδρεύει ο Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλέων, που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ιππασία, αεροβολία και τοξοβολία στη φύση.

Άγιος Λαυρέντιος

Εδώ υπάρχει το γνωστό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου λίγο έξω από το χωριό, με την θαυματουργή κάρα του Αγίου Αποστόλου του Νέου και η εκκλησία της Παναγίας της Σουραυλού, μέσα στο πυκνό δάσος από καστανιές.

Λεχώνια

Από το χωριό Λεχώνια ξεκινάει τη διαδρομή του το τρενάκι «Μουντζούρης», που υπάρχει από το 1903. Περνάει από όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της γύρω περιοχής και καταλήγει στις Μηλιές μετά από περίπου 1,5 ώρα.

Άγιος Γεώργιος Νηλείας

Εδώ θα βρείτε το μουσείο του γλύπτη Νικόλα, τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου, της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου που στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα μοναστήρια των Ταξιαρχών, του Μέγα Σωτήρα, της Αγίας Τριάδας και το ξωκλήσι του Αη-Λια.

Χάνια

Στα Χάνια βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες, που είναι κατάλληλο τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους έμπειρους και για όσους θέλουν να κάνουν snowboarding, ορειβατικό σκι ακόμα και σκι την νύχτα. Το χιονοδρομικό διαθέτει 6 αναβατήρες και πολλές διαφορετικές πίστες.


Αξιοθέατα στο Πήλιο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε παντού, σε κάθε χωριό και έξω από αυτά. Βάλτε παπούτσια για πολύ περπάτημα, πάρτε το αυτοκίνητο και αρχίστε να εξερευνείτε το όμορφο Πήλιο για να ανακαλύψετε όλα τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του.


Διαβάστε ακόμα για τo Πήλιο:

Σχολιάστε