Αξιοθέατα στο Ναύπλιο – Μουσεία

Όντας η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος το Ναύπλιο δεν θα μπορούσε να κουβαλάει στις πλάτες του μια μεγάλη ιστορία. Την ιστορία αυτή καταγράφουν τα αξιοθέατα στο Ναύπλιο και τα αμέτρητα μνημεία απ΄άκρη σ΄άκρη της πόλης, που καλούν τον ταξιδιώτη να τα γνωρίσει από κοντά.

Παλαμήδι

Το εντυπωσιακό αυτό φρούριο πάνω στον ομώνυμο λόφο κατασκευάστηκε από Βενετούς τον 17ο αιώνα, αποτέλεσε οχυρό και σημείο αναφοράς πολλών πολέμων και ακόμη και σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Μόνο τυχαίος δεν είναι ότι στίχος δημοτικού τραγουδιού λέει: «Όλα τα κάστρα κι αν χαθούν και όλα κι αν ρημάξουν, το Παλαμήδι το όμορφο Θεός να το φυλάει»!

Εκτός από φρούριο όμως, το Παλαμήδι ήταν και τόπος φυλάκισης για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Αν είστε περίεργοι να εξερευνήσετε το φρούριο αυτό με τα πανύψηλα τείχη στο Ναύπλιο, αλλά και να δείτε την πανοραμική θέα απ΄αυτό, τότε πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρέπει να ανεβείτε 999 σκαλιά! Οι λιγότερο τολμηροί πάντως μπορούν να πάρουν το αμάξι τους.

Μπούρτζι

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ναυπλίου, αποτελεί το μικρό οχυρωμένο νησί στη είσοδο του κόλπου του Ναυπλίου υπό την ονομασία Μπούρτζι. Στο νησάκι, που απέχει περίπου μόλις 300 μέτρα από το λιμάνι, δάνεισε το όνομά του το επιβλητικό φρούριο, το οποίο χρίστηκε από τους Βενετούς και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, στην Ελληνική Επανάσταση και στον Εμφύλιο.

Για να επισκεφτείτε το Μπούρτζι θα χρειαστεί να πάρετε βαρκάκι από το λιμάνι του Ναυπλίου, ενώ η πρόσβαση σ΄αυτό γίνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου παράλληλα με την επίσκεψή σας, πιθανότατα να απολαύσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται εκεί κάθε χρόνο!

Ακροναυπλία

Η Ακροναυπλία ή Ίτς Καλέ, που σημαίνει «εσωτερικό φρούριο» στην τούρκικη γλώσσα, είναι η χερσόνησος που περιβάλλει το Ναύπλιο. Το μαρμάρινο λιοντάρι στις πύλες της, αλλά και στους προμαχώνες, προσδίδει έναν εντυπωσιακό χαρακτήρα στο μνημείο.

Ο Βράχος της Ακροναυπλίας ήταν τόπος κατοικίας στο προϊστορικό Ναύπλιο. Κατά την περίοδο που ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν στην εξουσία, το φρούριο πήρε τον χαρακτήρα στρατιωτικών φυλακών, ενώ μετά μετατράπηκε για κάποια χρόνια σε ξενοδοχείο.

Παλιά Πόλη Ναυπλίου

Ένα μεγάλο αξιοθέατο από γωνιά σε γωνιά είναι η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, καθώς μια βόλτα σε αυτήν αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να περιηγηθείτε σε μέρη-σταθμούς της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας.

Από τη μια η Πύλη της Ξηράς και τα αγάλματα του Δ. Υψηλάντη και του Ι. Καποδίστρια και από την ο προμαχώνας «Πέντε αδέρφια» και τα νεοκλασικά, αλλά και παραδοσιακά κτίσματα της πόλης σας προσκαλούν να τα εξερευνήσετε απολαμβάνοντας παράλληλα τον χαλαρό περίπατό σας!

Πλατεία Συντάγματος

Πρόκειται για την πλατεία-διαμάντι του Ναυπλίου, καθώς όχι μόνο είναι το κέντρο της κάτω πόλης, αλλά και για την ιστορικότητά της, Σε αυτήν αγόρευσαν οι πολιτικοί τον 19ο αιώνα, εκεί κοντά βρίσκονταν τα σπίτια του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά, ενώ στην Πλατεία Συντάγματος μπορεί να δει κανείς σήμερα το τζαμί του Αγά-Πασά, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μουσεία στο Ναύπλιο

Πηγαίνοντας στο Ναύπλιο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου με μια ποικιλία εκθεμάτων της προϊστορικής και μυκηναϊκής περιόδου.

Από την άλλη, στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολεμικό υλικό, αντικείμενα και κειμήλια της Επανάστασης του ’21, αλλά και πιο σύγχρονα.

Τέλος μέσω των πάνω από 25.000 εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου στο Ναύπλιο θα έρθετε σε επαφή με την παράδοση της πόλη

 


Διαβάστε ακόμα για το Ναύπλιο:

Σχολιάστε