Αξιοθέατα στη Λέσβο

ΛΕΣΒΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μόλυβος

Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ελλάδας είναι ο Μόλυβος (η αρχαία Μήθυμνα), στο βόρειο μέρος της Λέσβου. Κάθισε στο καφενεδάκι ν’ απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Το Κάστρο του Μολύβου, χτισμένο από τη Δυναστεία των Γατελούζων, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, από τα πιο καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

 Πέτρα

Μετά τον Μόλυβο, αξίζει να επισκεφτείς την Πέτρα. Η Παναγία της Πέτρας είναι χτισμένη πάνω σ’ ένα μονόλιθο. Για να προσκυνήσεις, πρέπει ν’ ανεβείς τα 114 σκαλοπάτια. Στην Πέτρα είναι καλό να επισκεφτείς τους γυναικείους συνεταιρισμούς, όπου θα βρεις ν’ αγοράσεις ντόπια γλυκά και αξιόλογα χειροτεχνήματα.

Αγιάσος

Στην Αγιάσο υπάρχουν καταπληκτικοί ξυλογλύπτες. Μπορείς να παραγγείλεις παραδοσιακά έπιπλα (μπαούλα, καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες). Κι εδώ λειτουργούν και αξιολογώτατοι γυναικείοι συνεταιρισμοί, όπου αξίζει ν’ αγοράσεις χειροτεχνήματα και τοπικά γλυκά που δεν μπορείς να βρεις αλλού. Για παράδειγμα, ο χαλβάς σε μπουκίτσες, τυλιγμένος σε χρωματιστές μπιλίτσες, γλυκά κουταλιού από ντόπια κεράσια, κάστανα και μήλα.

Καρήνη

Πριν φτάσεις στην Αγιάσο, περνάς από μια τοποθεσία, που λέγεται Καρήνη. Εδώ υπάρχει μια πηγή κι ένας χιλιόχρονος πλάτανος με πελώρια κουφάλα. Μέσα στην κουφάλα αυτή έβρισκε καταφύγιο ο ζωγράφος Θεόφιλος. Μπορείς να καθίσεις να πιεις τον καφέ σου μέσα στην κουφάλα του δέντρου, σε κάποιο από τα τραπεζάκια που ανήκουν στο απέναντι καφενείο. Εδώ ζωγράφιζε ο Θεόφιλος με αμοιβή δυο πιάτα φαῒ την ημέρα.

Στον Κόλπο της Γέρας υπάρχουν ενδιαφέροντα χωριά να επισκεφτείς. Επτά χιλιόμετρα απ’ την πόλη της Μυτιλήνης συναντάς τα Πάμφιλα. Το μαρμάρινο τέμπλο στο ναό της Αγίας Βαρβάρας είναι του Χαλεπά. Υπέροχο.

Στη Μυτιλήνη υπάρχουν πολλά εκκλησάκια πνιγμένα στους ελαιώνες, στα κυπαρίσσια και στα πεύκα. Αυτός είναι γενικά ο ζωγραφικός πίνακας της φύσης στη Μυτιλήνη.

Aπολιθωμένο δάσοs

Η εικόνα αλλάζει όταν κατευθύνεσαι προς το Σίγρι, στα δυτικά, για να δεις το απολιθωμένο δάσος. Ξαφνικά, χάνεται το πυκνόφυτο του τοπίου και νομίζεις ότι έχεις βρεθεί σε μια σαβάννα, σε μια πέτρινη έρημο. Το απολιθωμένο δάσος δεν είναι τόσο πυκνό όσο θα φανταζόσουν. Έχει πέσει πολλή κλοπή. Βέβαια υπάρχει και το μουσείο του απολιθωμένου δάσους, που είναι πολύ ενδιαφέρον και θα σε αποζημιώσει. Γεωλογικά ευρήματα, διαδραστικές παρουσιάσεις, από τα καλύτερα στο είδος του.

Κοντά στο Σίγρι επισκεφθείτε τη Μονή Υψηλού, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο. Πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Στον Καποδιστριακό Δήμο Ευεργέτουλα, υπάρχει ένας υπέροχος υδροβιότοπος. Το τοπίο σε όλη αυτή την ανατολική περιοχή της Λέσβου είναι μαγευτικό, με πανύψηλα πεύκα, τρεχούμενα νερά και εκκλησάκια, όπως αυτό που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμα για τη Μυτιλήνη:

Σχολιάστε