Κωνσταντινούπολη και Βόσπορος

Γεωγραφική θέση της Κωνσταντινούπολης και ο Βόσπορος

Αναφερόμαστε σε μία πόλη που έχει χαρακτήρα βυζαντινό, ανατολίτικο αλλά και ευρωπαικό είτε αφορά τον δέκατο ένατο αιώνα, είτε αφορά τον εικοστό και τον εικοστό πρώτο. Στη μαγευτική πόλη της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν από το παρελθόν μέχρι σήμερα αρκετά ονόματα.

Κωνσταντινούπολη

Ονομάστηκε πρώτα Νέα Ρώμη ή Επτάλοφη, ωστόσο γρήγορα ο λαός τη καθιέρωσε με το όνομα του ιδρυτή τους. Επιπρόσθετα οι Βούλγαροι την αποκαλούσαν Πόλη και Βασιλεύουσα, αφού ήταν έδρα του βασιλιά. Οι Τούρκοι την αποκαλούν μέχρι σήμερα Ισταμπούλ ή Σταμπούλ από την ελληνική φράση << εις την Πόλην>>. Αναμφίβολα όμως πήρε το όνομα της από τον αυτοκράτορα της Μέγα Κωνσταντίνο, ονομασία που διατηρήθηκε και καταχωρήθηκε σε όλη την οικουμένη.
Σε μία πόλη που μαγνητίζει. που έλκει το ενδιαφέρον του πλήθους, είχε δοθεί το κοσμητικό επίθετο << Ανθούσα >> προς χαρακτηρισμό της ακμής και τουπολιτισμού της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στη σημερινή εποχή ο όρος χρησιμοποιείτε για περιγραφές πόλεων στις οποίες ανθούν τα γράμματα και οι τέχνες ή υπάρχει σε αυτές σπουδαία βιομηχανική ανάπτυξη.

Η σημερινή πόλη διατηρείται σε τρεις ζώνες. Παρατηρείται η κυρίως Κωνσταντινούπολη , η οποία αντιστοιχεί στην Αρχαία πρωτεύουσα και εκτείνεται μεταξύ της Προποντίδας και του Κεράτιου κόλπου. Το δεύτερο τμήμα ονομάζεται Μπέιογλου και περιλαμβάνει τις συνοικίες Γαλατά και Περάν. Τέλος συναντάμε στα ασιατικά παράλια του Βοσπόρου το Σκούταρι.

Βρίσκεται στο ακραίο ανατολικό σημείο της τουρκικής Θράκης και στο ακραίο βορειοδυτικό σημείο της ασιατικής Τουρκίας, εκεί που ενώνεται ο Ευξεινος Πόντος με τη θάλασσα της Προποντίδας. Στη περιοχή που εκτείνεται η πόλη, υψώνονται εφτά λόφοι που διαχωρίζουν τις εφτά περιοχές της. Άλλωστε για το λόγο αυτό δόθηκε και η ανάλογη ονομασία στη πόλη.

Κεράτιος κόλπος

Ο Κεράτιος κόλπος οριοθετεί τη φυσική διαίρεση της πόλης. Πρόκειται για μία στενόμακρη υδάτινη λωρίδα που ξεκινά από βόρεια και απλώνεται σε μήκος 7,5 χιλιομέτρων,μέχρι το ακρωτήρι του Σεράι Μπουρνού. Από τα αρχαιότατα χρόνια έχει διαμορφωθείσε λιμάνι της πόλης. Ο Βόσπορος έχει μήκος 31,5 χιλιόμετρα και το βάθος του φτάνει περίπου τα 60 μέτρα. Από την άλλη μεριά, στα νότια, η θάλασσα του Μαρμαρά αποτελεί το φυσικό πέρασμα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και το σημείο επαφής δύο θαλασσών, του Εύξεινου Πόντου και της Μεσογείου.

Βόσπορος

Ο Βόσπορος είναι ένα στενό που αποτελεί το όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία με τη σειρά της ενώνει τα Δαρδανέλια με το Αιγαίο. Επίσης διαθέτει δύο γέφυρες με μήκος ένα χιλιόμετρο η κάθε μία. Μπορείτε να απολαύσετε τον ανατολίτικο αέρα κάνοντας μία περιήγηση στα πάρκα του Βοσπόρου ή να ξεναγηθείτε πραγματοποιώντας ειδυλλιακή βόλτα με τα καραβάκια που αράζουν στα νερά του.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, σημαντικό λιμάνι και σπουδαίο εμπορικό, βιομηχανικό,οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Η οικονομική της ανάπτυξη οφείλεται στη σπουδαία γεωγραφική θέση που κατέχει. Βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τον Εύξεινο Πόντο με τη Μεσόγειο

Ενυπάρχει στη Κωνσταντινούπολη, πόλη τεράστιου βεληνεκούς, αρχοντιά στα πανέμορφα αρχοντικά του Βοσπόρου και στις επαύλεις της Πριγκήπου. Ωστόσο παρατηρείται φτώχεια στις παλιές και όμορφες συνοικίες του Φαναριού, του Μπαλάτ και του Φατίχ.

Η μοναδική πόλη που βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων. Έχει μοναδική και ανεπανάληπτη τοπογραφία. Σε αυτό το λόγο οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ασύγκριτη, αξεπέραστη και μνημειώδη γεωγραφική ομορφιά του τοπίου της.


Διαβάστε ακόμα για τη Κωνσταντινούπολη:

Σχολιάστε