Φθηνά εισιτήρια για Λονδίνο

Mε το που θα πατήσεις το  πόδι σου στο αεροδρόμιο του  Λονδίνου ‒ Heathrow ή Gatwick (Aεροδρόμιο Γκάτγουικ Λονδίνο) ‒ πριν βγεις απ’ το αεροδρόμιο, φρόντισε να προμηθευτείς το έξυπνο εισιτήριο, την Oyster Card. Πρόκειται για μια έξυπνη κάρτα, που την βγάζεις είτε στο μηχάνημα είτε αν στηθείς σε μια μικρή ουρά. Η ουρά δεν έχει ποτέ στριμωξίδι.

London

Έχουν βρει ένα ωραίο σύστημα παντού στην Αγγλία, για να αποτρέπουν το στριμωξίδι. Σχηματίζουν με ιμάντες μαιάνδρους, έτσι ώστε να μην μπορείς να κινηθείς γρήγορα, ούτε να στριμωχτείς. Όλοι το πιάνουν αμέσως και κινούνται αργά και υπομονετικά και ήρεμα. Το εισιτήριο για τις μετακινήσεις μέσα στο Λονδίνο σε συμφέρει πολύ, γιατί η διαφορά τιμής αν πλήρωνες ένα ένα τα εισιτήρια για κάθε διαδρομή είναι 5 προς 1. Το καλύτερο δε είναι ότι, όσα χρήματα κι αν δώσεις, όταν φεύγεις από το Λονδίνο, πας πάλι στον γκισέ και εξαργυρώνεις το ποσό που έχει απομείνει στο ακέραιο! Θυμήσου μόνο ότι κάθε φορά πρέπει να ενημερώνεις την έξυπνη κάρτα διαδρομών στα μηχανήματα σε κάθε στάση και όταν μπαίνεις και όταν βγαίνεις.

Και μια και μιλάμε για τους σταθμούς του μετρό του Λονδίνου, εννοείται  ότι εξυπηρετούν για οποιονδήποτε προορισμό σκεφτείς, στην ώρα τους, μόνο που πρέπει να σιγουρευτείς από  τις ταμπέλες (οι οποίες είναι παντού ΜΟΝΟ στα Αγγλικά) πού πας και να έχεις και το νου σου στις προφορικές αναγγελίες την ώρα που πλησιάζει το τρένο, επειδή σου λένε ότι τερματίζει εκεί κλπ.

Αν δεν γίνεται να μεταφέρεις τη βαλίτσα σου στις σκάλες υπάρχει και ασανσέρ, αλλά δεν θεωρείται σικ να το χρησιμοποιήσεις όταν υπάρχουν ανάπηροι, έγκυοι και γέροντες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Κουράγιο λοιπόν, φορτώσου το κι εμπρός. Α ναι, επειδή στο Λονδίνο όλα γίνονται ανάποδα, και οι πεζοί περπατούν και κατεβαίνουν κι ανεβαίνουν σκάλες με την αντίθετη φορά απ’ ό,τι εμείς. Γι’ αυτό μην πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. Στο Λονδίνο όπως οι Λονδρέζοι.

Και να είσαι και πολύ ευγνώμων για το δίκτυο μετρό του Λονδίνου, γιατί χάρη σε αυτό το δίκτυο που λειτουργεί μια χαρά, μπορείς εσύ να κυκλοφορείς στο Λονδίνο και να μην σε πιάνει ασφυξία απ΄ το καυσαέριο κι ούτε να βλέπεις ούτε ν’ ακούς κίνηση από αυτοκίνητα. Σαν γραφική επαρχιακή πόλη είναι από άποψη αυτοκινήτων. Άσε που περπατάς στους δρόμους του Λονδίνου και επειδή έχουν λύσει το θέμα των καυσαερίων, σου έρχεται στη μύτη θαλασσινή αύρα. Ναι, μπάτης γλυκός στο Λονδίνο!

Συν ότι σε κάθε διασταύρωση και  φανάρι τα αυτοκίνητα σταματούν για  να περάσουν οι πεζοί. Οπότε, αν στο  καπάκι τύχει και πας μετά Παρίσι, πρόσεξε μη σε φάνε λάχανο, μετά την  καλή συνήθεια του Λονδίνου. Αλλά πρόσεξε! Μπορεί να είναι gentlemen οι οδηγοί στους δρόμους του Λονδίνου, είναι όμως και πολύ τυπικοί σε όλα.

Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένεις κάπου και να κατέβεις να στέκεσαι στο δρόμο αντί για το πεζοδρόμιο. Ούτε να το διανοηθείς. Πολύ ευγενικά, θα σε κράξουν και θα σε επαναφέρουν αμέσως στην τάξη. “On the pavement, please.”

Διαβάστε ακόμα για το Λονδίνο :

  • Ταξίδι στο Λονδίνο
  • Φθηνά εισιτήρια για Λονδίνο
  • Διακοπές και Φαγητό στο Λονδίνο
  • Τι πρέπει να ξέρεις για τα ξενοδοχεία στο Λονδίνο
  • Earl’s Court
  • Αξιοθέατα στο Λονδίνο
  • Καιρός Λονδίνου
  • Ψώνια στο Λονδίνο
  • Σχολιάστε