Ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου
Από την αντίθετη κατεύθυνση από τον Άγιο Νικόλα, στην άλλη άκρη της Ερατεινής, προς την Ιτέα, υπάρχει το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το εκκλησάκι είναι εντελώς απομονωμένο, ό,τι πρέπει για εσωτερική ηρεμία. Αυτό το εκκλησάκι είναι ορατό από κάθε σημείο της Ερατεινής.
Σαν μια ήσυχη ζωγραφιά ανάμεσα στα κυπαρίσσια και τις ελιές. Ο δρόμος που οδηγεί εδώ έχει από τη μία πλευρά το βουνό με τις ελιές και τους θάμνους και από την άλλη τη θάλασσα. Το εκκλησάκι έχει πρόσβαση και απ’ την παραλία, από ένα μονοπάτι, με ποδαρόδρομο επτά λεπτών από τα τελευταία σπίτια του χωρού. Στην Ερατεινή υπάρχουν δύο παλιές, πετρόχτιστες βρύσες. Το νερό είναι πόσιμο και μπορείς να δοκιμάσεις για να δροσιστείς.
Βιτρινίτσα ή Τολοφώνα
Η Βιτρινίτσα ή Τολοφώνα είναι το πάνω χωριό απ’ όπου δημιουργήθηκε ως επίνειο η Ερατεινή. Η παλαιότερη ονομασία της Ερατεινής ήταν Χάνι (ξενοδοχείο). Από τα πεδινά κατέβαιναν στην παραλία για τις δουλειές τους και είχαν στην παραλία πανδοχεία και εστιατόρια.
Η ονομασία “Βιτρινίτσα” δεν βγαίνει απ’ το “βιτρίνα”. Είναι σλάβικο προσωνύμιο, που σημαίνει Ανεμοχώρι. Εδώ υπάρχει η παλαιότερη πέτρινη βρύση της περιοχής, από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η βρύση της Τολοφώνας είναι διατηρητέο μνημείο, μια και έχει και την παραδοσιακή γούρνα από όπου ποτίζονταν τα ζώα κι έπινε κι ο κόσμος. Τώρα δεν πίνει από αυτή τη βρύση κανένας. Οι ντόπιοι δεν το έχουν για πόσιμο αυτό το νερό κι ας συνεχίζει να τρέχει όπως και πριν από διακόσια και χρόνια.
Λιοτρίβι
Σ’ αυτή την ελαιοπαραγωγό περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λιοτρίβι, που έχει γίνει μουσείο. Θα το συναντήσετε μπαίνοντας στη Βιτρινίτσα. Έχουν μεταφέρει εδώ όλα τα ελαιοτριβικά εργαλεία. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ο παλιός μύλος και ο πιο σύγχρονος.
Η πλατεία της Τολοφώνας βρίσκεται στο ύψωμα του χωριού κι έχει πολύ ωραία θέα. Βλέπεις όλη την παραλία και την Ερατεινή.
Mοναστήρι της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας
Στο ύψωμα, στην κορυφή του βουνού Κουτσουρός υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας. Είναι φιδωτός ο δρόμος για να πας εκεί. Το μοναστήρι είναι ορατό τόσο από τη Βιτρινίτσα όσο και από την Ερατεινή. Η καινούργια εκκλησία είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη και χτίστηκε όταν η παλιά έπαθε ζημιές από το σεισμό που έγινε στην περιοχή πριν από 10 χρόνια.
Έχουν ανακαινίσει και τους ξενώνες. Πολύ ωραίες εγκαταστάσεις. Σε ορισμένες γιορτές ανοίγουν το μοναστήρι και φιλοξενούν κόσμο. Κατά τα άλλα, μπορείς να πας όποτε θέλεις και να λειτουργηθείς κιόλας. Η θέα από το προαύλιο του μοναστηριού είναι πανοραμική. Βλέπεις γύρω το θαμνώδες βουνό και κάτω ένα μεγάλο μέρος του Κορινθιακού Κόλπου.
Κίσελη
Βγαίνοντας από την Ερατεινή με κατεύθυνση προς τον Άγιο Νικόλαο, το επόμενο χωριό που θα συναντήσεις είναι η Κίσελη, ένα χωριουδάκι που καταλαμβάνει ένα μικρό λεκανοπέδιο. Από την Ερατεινή το κάνεις μισή ώρα πεζοπορία. Το καινούργιο όνομα της Κίσελης είναι “Πάνορμος”.
Κάτω Κίσελη
Η Κάτω Κίσελη δεν κατοικείται το χειμώνα, αν εξαιρέσεις λίγους κατοίκους, το πολύ δώδεκα όλοι κι όλοι. Η Κίσελη κόβεται στα δύο από τον εθνικό δρόμο. Η Κάτω Κίσελη έχει αρκετούς κατοίκους, 100 συνολικά μαζί με το πάνω χωριό. Εδώ υπάρχει ένα αρχαίο μνημείο αφιερωμένο στη θεά Αρτέμιδα, που το έχουν αναστηλώσει. Το συναντάς προχωρώντας μέσα στο χωριό.
Στο τέρμα του χωριού υπάρχει μια ωραία, πολύ προσεγμένη εκκλησούλα του Αγίου Βασιλείου, που λειτουργείται τακτικά.
[L- Eratini Fokidas]