Το αισθητικό δάσος της Καισαριανής

Το αισθητικό δάσος της Καισαριανής βρίσκεται στον Υμηττό και εκτείνεται από τη Μονή Καισαριανής μέχρι την Καλοπούλα. Εδώ κυριαρχούν τα πεύκα και τα κυπαρίσσια αλλά και οι κέδροι και οι αμυγδαλιές ενώ στην περιοχή υπάρχουν και σημαντικά μνημεία.

Μέχρι την κορυφή του Υμηττού μπορείτε να φθάσετε με το αυτοκίνητο. Αξίζει όμως περισσότερο να επιλέξετε ένα από τα χαραγμένα μονοπάτια και να μπείτε μέσα στο δάσος. Μια βόλτα θα σας κάνει σύντομα να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μια ανάσα από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας. Λάβετε όμως υπόψη, ότι η πρόσβαση επιτρέπεται καθημερινά από τις 7 π.μ. μέχρι και τις 6 μ.μ. Ιδανική αφετηρία είναι η Μονή Καισαριανής την οποία προσεγγίζετε είτε μέσω Παγκρατίου και Βύρωνα είτε μέσω της λεωφόρου Κατεχάκη.

Η Μονή Καισαριανής χτίστηκε τον 11ο αιώνα και είναι από τις γνωστότερες και πιο αγαπητές σε ολόκληρη την Αττική. Λέγεται ότι ανοικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στη Δήμητρα. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της είναι ο τοίχος που την οχυρώνει, το καθολικό, τα κελιά και ο λουτρώνας. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η κρήνη με το κεφάλι του κριαριού.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι της Ανάληψης ενώ λίγο πιο πέρα, στο λόφο των Ταξιαρχών, βρίσκεται ο ομώνυμος ναός που έχει απέναντι τα ερείπια του Φραγκομονάστηρου, ναού που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκο.

Στην Καλοπούλα, η οποία προσεγγίζεται ευκολότερα οδικώς, υπάρχει η αρχαία πηγή της γονιμότητας ή Κυλλού Πήρα’; όπως την αποκαλούσαν. Εκεί θα βρείτε και ένα πανέμορφο ξέφωτο όπου μπορείτε να ξαποστάσετε αφού στην περιοχή λειτουργεί χώρος αναψυχής με καφέ και φαγητό.

Πολύ κοντά εδώ βρίσκεται και η Ιερά Μονή Αστερίου που χτίστηκε το 10ο αιώνα. Είναι μια από τις 6 παλαιότερες του Υμηττού και μέχρι σήμερα σώζονται το καθολικό της, η οχύρωση του περιβόλου και δυο πτέρυγες. Στα δεξιά της, λίγο πιο πέρα, βρίσκεται και ο ερειπωμένος πύργος Ανθούσας.

Αν φτάσετε ως την κορυφή του Υμηττού, στα 1026 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα απολαύσετε την πανοραμική θέα: από τη μια η πυκνοχτισμένη Αθήνα κι από την άλλη η θάλασσα του Σαρωνικού.

 

Σχολιάστε