Τήνος Φαγητό και Διασκέδαση

ΤΗΝΟΣ ΦΑΓΗΤΟ

Τι καλό να φας στην Τήνο; Κατ’ αρχήν, φουρτάλια, δηλαδή, ομελέτα με λουκάνικο. Νοστιμότατες είναι και οι λιαστές ντομάτες, που τις κάνουν στην Τήνο τηγανητές. Καλό θα είναι ν’ αγοράσεις και για το σπίτι. Κάτι άλλο που μπορείς να φας στην Τήνο, αλλά και να το ψωνίσεις είναι η λούζα, κάτι σαν το ιταλικό προσούτο. Επίσης ζήτησε ν’ αγοράσεις τυράκι στρογγυλό (είναι άσπρο όταν είναι φρέσκο, αλλά μετά κιτρινίζει λίγο. Δεν είναι πολύ αλμυρό). Επίσης γραβιέρα Τήνου και μέλι.

Άμα πετύχεις ντόπιο κρέας, να το προτιμήσεις. Είναι λίγο σκληρό, αλλά πολύ νόστιμο. Μιλάμε για κατσικάκι, αλλά και μοσχάρι, κουνελάκια, αλλά και πιτσούνια (περιστέρια).

Τα παλιά χρόνια, κάθε σπίτι έτρεφε τον δικό του χοίρο, που τον έσφαζε κάθε χρονιά και τότε ο νοικοκύρης έκανε γιορτή. Έτσι κάθε σπίτι εξασφάλιζε το κρέας της χρονιάς, το λίπος και το σίγλινο (μεζές από τον χοίρο). Αυτό αρκετά σπίτια στην Τήνο το τηρούν ακόμα.

Από γλυκά έχουν την «τυρόπιτα», ένα γλυκό μικρό πιτάκι, που το κάνουν τσιμπητό γύρω γύρω, ένα κομψοτέχνημα, που έχει μέσα χύμα μυζήθρα. Έχουν και τα ξεροτήγανα και τα «ψαράκια», με φύλλο και γέμιση καρυδάκι και μυγδαλάκι.

ΤΗΝΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Μέσα στη Χώρα της Τήνου υπάρχουν αρκετά καλά εστιατόρια. Ξεχωρίζει Το Κουτούκι της Ελένης, με προσεγμένο σπιτικό φαγητό, που το μαγειρεύει μόνη της.

Στην Άγκυρα, επίσης μέσα στη Χώρα, θα φας φρέσκο ψαράκι.

Λίγο έξω από την Τήνο, όπως πας προς Άγιο Σώστη, καλό σπιτικό φαγητό έχει το Κονάκι.

Πολύ ακούγεται και η Μπουρού, στα Κιόνια. Γιατί όχι; Έχει καλό φαγητό. Στα Τσαμπιά, τα Τσαμπιά έχουν πολύ ωραία μαγειρευτά φαγητά.

ΤΗΝΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο χωριό Πύργος, πάνω από την παραλία του Πανόρμου, πήγαινε στο νεκροταφείο να θαυμάσεις τα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά.

Στο Κεχροβούνι αξίζει να επισκεφτείς το κελλάκι της Αγίας Πελαγίας. Να δεις το πέτρινο κρεβατάκι της και την πέτρα που έβαζε αντί για μαξιλάρι.

Το θέμα είναι τι θέλει κανείς απ’ τη ζωή του. Η Τήνος πάντως τα έχει όλα.

ΤΗΝΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Μπαράκια αρκετά στη Χώρα. Ανεβαίνοντας το δρόμο του Τριποτάμου, κάτσε κάπου στο ύψωμα ν’ απολαύσεις τη φεγγαράδα και τη Σύρο απέναντι κι όλη τη Χώρα της Τήνου που φαίνεται σαν πιάτο κάτω.


Διαβάστε ακόμα για την Τήνο

  • Τήνος
  • Τήνος Φαγητό και Διασκέδαση
  • Παραλίες στην Τήνο
  • Προσκύνημα στη Τήνο

  • Σχολιάστε