Κυκλάδες – Αιγαίο πέλαγος – Νομός Κυκλάδων

Kυκλάδες ένας μαγικός προορισμός στα όμορφα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Κυκλάδες είναι τα νησιά στο Αιγαίο που κυκλώνουν το ιερό νησί της Δήλου

Στις Κυκλάδες ανήκουν τα παρακάτω νησιά, τα οποία κατά σειρά μεγέθους είναι: Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Θήρα ή Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Ηράκλεια, Γυάρος, Πολύαιγος, Κέρος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Αντίμηλος, Δεσποτικό, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος. Επίσης ο νομός Κυκλάδων περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών όπως η συστάδα Αντιπάρου, οι νησίδες Μακάρες, η Άνυδρος το Ασπρονήσι, η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, η Ασκανιά, η Εσχάτη, η Χριστιανή, η Νικουριά, η Καρδιώτισσα, η Κιτριανή, η Σεριφοπούλα, τα Αβελονήσια και το Σχινονήσι.Τα έξι μικρά νησάκια μεταξύ Αμοργού και Νάξου, αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Αυτά είναι τα προαναφερόμενα: Κουφονήσια (το πάνω και κάτω Κουφονήσι), η Ηράκλεια, η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Κέρος.

Στις Κυκλάδες κάθε νησί έχει και τη δικιά του ιστορία και κουλτούρα, δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις, αν αναφέρεις ένα σαν ομορφότερο ένα νησί θα αδικήσεις κάποιο άλλο, γιατί στις Κυκλάδες κάθε νησί έχει τις δικιές του ομορφιές και χάρες και κάθε νησί είναι ένας παράδεισος που περιμένει να τον ανακαλύψεις.

Οι Κυκλάδες είναι τόπος αστείρευτης ομορφιάς και γαλήνης, όπου και να πας θα έχεις να θυμάσαι οι παραλίες στις Κυκλάδες,  απόκρημνες και μη, οι θάλασσες της, οι ψαρότοποι της, τα ηλιοβασιλέματα της, θα αγγίξουν την ψυχή σου και θέλοντας και μη θα σε κάνουν να χαμογελάσεις.

Tοπικά προϊόντα στις Κυκλάδες πολλά,από τις πασίγνωστες γευστικές πατάτες Νάξου μέχρι τα πασίγνωστα γαλακτομικά προϊόντα, τυριά, κτηνοτροφικά προϊόντα, ακόμα μέλι, κρασί και γενικά στις Κυκλάδες κάθε νησί έχει και κάτι διαφορετικο


Σχολιάστε