Κεφαλλονιά αξιοθέατα

Λάσση

Στη Λάσση, μια πολύ τουριστική περιοχή κοντά στο Αργοστόλι, υπάρχει το σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο Άγιος Γεράσιμος. Για να φτάσεις στον μέσα χώρο του σπηλαίου όπου ζούσε, πρέπει να συρθείς. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Δεν το αντέχεις ούτε λίγα λεπτά. Ζήτησα από τον μοναχό Γεράσιμο Φωκά να μας ξεναγήσει στα ανεξήγητα.

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιά

«Πρέπει να είχε χάρη Θεού από παιδί. Διότι πώς αλλιώς να το εξηγήσεις; Να είσαι αγρότης ή γεωργός, στο σπήλαιο τα βολεύεις. Να είσαι Πρόεδρος Δημοκρατίας, ακατόρθωτο. Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε από μάνα Παλαιολογίνα στην καταγωγή και μεγάλωσε μες στη χλίδα. Το ταβάνι του πατρικού του σπιτιού που επισκέφτηκα στα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ζωγραφισμένο!  Από τέτοιο μέγαρο και τέτοια δόξα, για να ζήσεις στο σπήλαιο θέλει πολλή χάρη. Τον αγίασε ο Θεός λόγω αυτής της προσπάθειας.

Είχε όλα τα προσόντα για να γίνει επιτυχημένος: όμορφος, ψηλός, πολύ πλούσιος, με περγαμηνές, με δόξα, με ισχύ. Αλλά κατάλαβε νωρίς ότι όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Κι έγινε μεγαλέμπορος: αντήλλαξε τα εφήμερα με τα αιώνια. Έζησε όλη τη ζωή του ακολουθώντας τον πιο δύσκολο δρόμο της κάθε εποχής. Όχι μοναχός, όχι κοινοβιάτης, αλλά ασκητής σπηλαιώτης. Όπου κι αν πήγε, έζησε πάντα στα σπήλαια. Ήταν άοικος, δεν είχε ράσο, ούτε χρήματα, ούτε καταθέσεις, ούτε ισχύ. Και όμως εκατομμύρια άνθρωποι ζητιανεύουμε από τον Άγιο Γεράσιμο λίγη χάρη, λίγο χαμόγελο, λίγη δύναμη. Κι εκείνος, τετρακόσια τόσα χρόνια, σκορπίζει υγεία, παρηγοριά, βοήθεια».

Στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου θαυμάζεις τα πολλά πηγάδια που άνοιξε με τα χέρια του ο Άγιος και τα τρία πλατάνια που είχε φυτέψει. Κοντά βρίσκεται το εργοστάσιο του παράγει το κρασί Ρομπόλα.

Αίνος Κεφαλονιά

Από τα 800 μέτρα και πάνω, ο Αίνος έχει σπάνια έλατα. Ο Εθνικός Δρυμός της Κεφαλλονιάς είναι μια υπέροχη ιδέα για εκδρομή μετά το μπάνιο στην παραλία του Λουρδά. Όμως μην ξεκινήσεις ν’ ανεβείς στον Αίνο, έστω και το κατακαλόκαιρο, αν δεν έχεις πάρει μαζί σου ζακέτα. Στην κορυφή κάνει κρύο! Εφοδιάσου λοιπόν με κάπως ζεστά ρούχα και απόλαυσε μια καταπληκτική διαδρομή μέσα στο δάσος.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή της Λειβαθούς,  8 χιλιόμετρα έξω απ’ το Αργοστόλι. Μεγάλο κάστρο, όμορφο, φτιαγμένο με τέχνη και κρατιέται καλά.

Μαζαρακάτα

Στα Μαζαρακάτα, στην περιοχή της Λειβαθούς, κάνε μια περιήγηση στους μηκυναϊκούς τάφους.

Αργοστόλι

Στο Αργοστόλι αξίζει να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο και την Κοργιαλένιο Βιβλιοθήκη.

Χαβδάτα

Στα Χαβδάτα, κοντά στο Ληξούρι, είναι αρκετά ενδιαφέρον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ριτσάτα

Δυο χιλιόμετρα απ’το Ληξούρι υπάρχει ο λόφος του Ανδρέα Λασκαράτου και το κτήμα όπου πήγαινε για να τα βρει καλύτερα με τα εσώψυχά του.

Σάμη

Στην περιοχή της Σάμης υπάρχει αρχαιολογικός πλούτος. Ευρήματα από τη μηκυναϊκή περίοδο, από ρωμαϊκές κατοικίες. Οι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω απ’ τις κατοικίες των Ελλήνων.

Λίμνη Μελισσάνης

Δεν πρέπει να παραλείψετε να πάτε στη Λίμνη της Μελισσάνης, δύο χιλιόμετρα απ’ τη Σάμη. Λιμνοσπήλαιο με ωραία πετρώματα και υπέροχα χρώματα. Το γυρίζεις με βαρκούλα. Κοντά, στον Καραβόμυλο, βρίσκεται και το σπήλαιο Ζερβάτη, που όμως είναι κλειστό.

Δρογκαράτη

Η Δρογκαράτη είναι ένα ακόμα υπέροχο θαύμα της Φύσης που βρίσκεται στην Κεφαλλονιά. Εδώ κάνεις την περιήγηση με τα πόδια, για να θαυμάσεις τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες.

Κοντά υπάρχει ένα ακόμα σπήλαιο, το Αγκαλάκι, που όμως είναι αναξιοποίητο και μπορείς να το δεις μόνο από πάνω, χωρίς να μπορείς να μπεις μέσα.

Πόρος Κεφαλονιάς

Έξω απ’ τον Πόρο, στα Τζανάτα, επισκεφθείτε τον επιβλητικό μηκυναϊκό θολωτό τάφο. Εϊναι ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος στη Δυτική Ελλάδα. Πρέπει να ανήκε σε ανώτατο αξιωματούχο. Κάποιοι λένε ότι έχει σχέση με το βασίλεο του Οδυσσέα.

Διαβάστε ακόμα για την Κεφαλλονιά:

Σχολιάστε